Statele Unite și Israelul analizează opțiuni de întrerupere a confruntărilor militare în Fâșia Gaza, pentru a permite acces umanitar

Statele Unite și Israelul analizează opțiuni de întrerupere a confruntărilor militare în Fâșia Gaza, pentru a permite acces umanitar
Publicat: 02/11/2023, 22:19

Statele Unite și Guvernul Benjamin Netanyahu analizează opțiuni de întrerupere a confruntărilor militare între armata israeliană și grupul islamist Hamas, pentru a permite accesul organizațiilor umanitare în Fâșia Gaza, dar Washingtonul exprimă preocupări privind intensificarea incidentelor militare în nordul Israelului, unde au avut loc numeroase atacuri lansate de organizația pro-iraniană Hezbollah, activă în sudul Libanului.

”Ceea ce încercăm să facem este să explorăm ideea cât mai multor pauze care ar fi necesare pentru a continua să furnizăm asistență și a încerca să evacuăm oamenii în siguranță, inclusiv ostaticii”, a declarat joi seară John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, citat de agenția Reuters.

Națiunile Unite insistă pentru un armistițiu umanitar pe teritoriul palestinian Fâșia Gaza. ”Cerem un armistițiu umanitar, pentru a ne asigura că asistența ajunge la cei care au nevoie cel mai mult. Rămânem convinși că populația palestiniană este expusă riscului grav de genocid”, au avertizat joi experți ai Națiunilor Unite.

Israelul susține că atacă doar poziții militare ale grupurilor militante Hamas și Jihadul Islamic, acuzând combatanții palestinieni că utilizează civilii ca scuturi umane.

Statele Unite vor cere Israelului ”acțiuni concrete” pentru evitarea atacurilor asupra populației civile din Fâșia Gaza, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, înaintea unei noi întâlniri cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Președintele Joseph Biden a respins apelurile privind un armistițiu extins în Fâșia Gaza, dar a admis că este necesară ”o pauză în confruntări”.

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza este de cel puțin 9.061 de morți, inclusiv 3.760 de minori, și peste 32.000 de răniți, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului Hamas.

Surse: Netanyahu ar putea accepta un armistițiu de câteva ore în Fâșia Gaza

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, examinează posibilitatea unui armistițiu în Fâșia Gaza, pentru a permite distribuirea asistenței umanitare, afirmă surse guvernamentale israeliene citate de postul Kan News și de cotidianul The Times of Israel. Potrivit unui oficial israelian, care a preferat să rămână anonim, armata israeliană ar putea întrerupe câteva ore atacurile asupra Fâșiei Gaza, pentru a facilita accesul organizațiilor umanitare.

Casa Albă este preocupată de incidentele militare cu mișcarea libaneză Hezbollah

John Kirby a exprimat preocupări privind incidentele militare de la frontiera dintre Israel și Liban. Organizația șiită libaneză Hezbollah a anunțat, joi, că a atacat 19 poziții militare israeliene, ceea ce a atras riposta armatei israeliene. În orașul israelian Kiryat Shmona au izbucnit mai multe incendii de vegetație în urma atacurilor cu obuze lansate din Liban. Hassan Nasrallah, liderul grupului pro-iranian Hezbollah, urmează să rostească vineri un discurs despre războiul Israelului cu grupurile islamiste palestiniene.

”Sigur că Statele Unite sunt foarte preocupate de atacurile continue asupra forțelor israeliene din nordul țării. Cu toate acestea, nu am observat indicii că grupul Hezbollah ar vrea să atace cu toată forța, vom vedea ce va spune Nasrallah”, a declarat John Kirby, citat de cotidianul Haaretz.

Foto: Profimedia

Citește și:

Antony Blinken: Statele Unite vor cere Israelului „acțiuni concrete” pentru protejarea civililor din Fâșia Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Halep a primit INTERZIS. Decizie finală în circuitul WTA. S-a anunțat fix acum
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×