LIVE UPDATE | ALEGERI ÎN SUA. Partidul Republican menţine avansul pentru controlul Camerei Reprezentanţilor / Joe Biden îşi reafirmă intenţia de a candida pentru un al doilea mandat

LIVE UPDATE | ALEGERI ÎN SUA. Partidul Republican menţine avansul pentru controlul Camerei Reprezentanţilor / Joe Biden îşi reafirmă intenţia de a candida pentru un al doilea mandat
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 10/11/2022, 15:30
Actualizat: 13/11/2022, 08:11

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că rezultatul scrutinului parlamentar este „bun” pentru starea democraţiei şi a admis că probabil va fi nevoit să colaboreze cu liderii republicani, în contextul în care Partidul Democrat probabil va pierde majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

UPDATE ora 15:30 – Partidul Republican menţine avansul pentru controlul Camerei Reprezentanţilor

Partidul Republican din SUA menţine avansul în cursa pentru a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, conform datelor electorale actualizate, iar cursa pentru controlul asupra Senatului este în continuare foarte strânsă, existând posibilitatea turului secund în statul Georgia.

Potrivit proiecţiilor postului de televiziune ABC News, bazate pe datele din acest moment, Partidul Republican a obţinut 210 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat 197. Proiecţiile postului de televiziune CNN indică 209 locuri pentru Partidul Republican în Camera Reprezentanţilor, în timp ce Partidul Democrat este la nivelul de 191 de locuri. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar controlul va fi al partidului care va depăşi 218 locuri.

Cursa la Senat rămâne foarte strânsă. În acest moment, Partidul Republican este creditat cu 48-49 de locuri din totalul de 100, iar Partidul Democrat cu 48 de locuri. Majoritatea simplă va fi atinsă la 51 de locuri, dar este posibilă şi o situaţie de egalitate. Situaţia din Senat depinde de rezultatele alegerilor din statele Arizona, Georgia, Nevada şi Wisconsin. În Georgia, scrutinul ar putea ajunge în turul doi, pe 6 decembrie, întrucât au fost trei candidaţi şi, conform proiecţiilor, niciunul nu a depăşit nivelul de 50% din voturi. Senatorul democrat în funcţie Raphael Warnock este în acest moment la nivelul de 49,4% din voturi, candidatul republican Herschel Walker a obţinut 48,5%, iar politicianul Chase Oliver, din cadrul Partidul Libertarian, a obţinut 2,1%.

În cursele electorale pentru conducerea statelor, Partidul Republican a obţinut până acum 24 de posturi de guvernatori, iar Partidul Democrat 22, scrie Mediafax.

UPDATE ora 13:00 – Partidul Democrat a finanţat candidaţi de extremă dreapta pro-Trump

Descrisă ca riscantă sau chiar periculoasă, strategia democrată de a ajuta candidaţii radicali pro-Trump la alegerile interne, considerate mai uşor de învins la alegerile intermediare, pare să fi dat rezultate, scrie AFP, citat de News.ro.

În Maryland, Dan Cox, care îl susţine pe Donald Trump şi acuzaţiile sale nefondate de fraudă electorală, a beneficiat astfel de cel puţin 1,7 milioane de dolari de la Partidul Democrat pentru a reprezenta Partidul Republican la alegerile intermediare, potrivit unei analize Washington Post. Marţi, el a pierdut în faţa democratului Wes Moore, primul guvernator de culoare al statului.

În Illinois, nu mai puţin de 34,5 milioane de dolari au fost investiţi în candidatura lui Darren Bailey, susţinut şi de Donald Trump, pentru postul de guvernator, în special prin spoturi publicitare care subliniază legătura sa cu fostul preşedinte şi prezintă rivalii săi drept centrişti moderaţi.

Datorită unui val de susţinere din partea trumpiştilor, Darren Bailey a câştigat nominalizarea partidului înainte de a fi învins drastic, marţi, de actualul democrat J.B. Pritzker, care l-a descris pe Darren Bailey ca fiind prea periculos pentru a fi guvernator.

Strategia de a interveni în alegerile interne ale partidului advers pentru a-şi promova candidaţii mai slabi nu este nouă, dar a câştigat mai multă atenţie în acest an.

UPDATE ora 11:00 – Un ales democrat local din Pennsylvania, reales în „midterms”, la o lună după ce a murit de cancer

Un ales local din Pennsylvania a fost reales în alegerile de la jumătate de mandat, marţi, cu o majoritate zdrobitoare, potrivit datelor provizorii publicate de presa locală, în pofida faptului că a murit luna trecută, în urma recidivei unui cancer, relatează AFP, citat de News.ro.

Democratul Tony DeLuca a murit la vârsta de 85 de ani din cauza unui limfom, la 9 octombrie, prea târziu pentru ca buletinele de vot să mai fie modificate.

Acest ales local, care reprezenta de 20 de ani a 32-a circumscripţie din Pennsylvania, situată la periferia oraşului Pittsburgh, în Camera inferioară a acestui stat, a fost reales cu 86% dintre voturile exprimate, după numărarea a 98% din buletinele de vot

UPDATE ora 08:00 – Joe Biden îşi reafirmă intenţia de a candida pentru un al doilea mandat

Preşedintele american Joe Biden a reafirmat miercuri că „intenţionează” să candideze pentru un al doilea mandat în 2024, dar va confirma aceasta „la începutul anului viitor”, relatează AFP.

„Intenţia mea este să mă reprezint”, a declarat liderul democrat în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că este totuşi vorba de o „decizie de familie”.

UPDATE ora 07:00 – Joe Biden susţine că e mulţumit de rezultatul alegerilor, dar e pregătit să colaboreze cu republicanii

Liderul Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, afiră că rezultatul scrutinului parlamentar este „bun” pentru starea democraţiei şi a admis că probabil va fi nevoit să colaboreze cu liderii republicani, în contextul în care Partidul Democrat probabil va pierde majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

„Presa şi analiştii politici anticipau un val uriaş pro-republican, dar nu s-a întâmplat. Ştiu că probabil aţi fost nemulţumiţi de optimismul meu obsesiv, dar m-am simţit bine pe parcursul întregului proces”, a afirmat Joe Biden, admiţând însă că rezultatele finale nu se cunosc încă.

„Cred că ziua alegerilor a fost o zi bună pentru democraţie, o zi bună pentru America. Cetăţenii americani s-au pronunţat, acest lucru arată că suntem o democraţie. Scrutinul s-a derulat fără interferenţa nimănui”, a afirmat preşedintele SUA.

Biden a subliniat că înţelege „frustrarea” alegătorilor. „Alegătorii au indicat clar că încă sunt frustraţi. Înţeleg. Înţeleg că au fost ani foarte dificili în ţara noastră pentru foarte mulţi oameni”, a subliniat preşedintele, citat de Mediafax.

„Sunt pregătit să colaborez cu colegii mei republicani. Cetăţenii americani au semnalat clar că se aşteaptă ca republicanii să fie pregătiţi şi ei să colaboreze cu mine. În materie de politică externă, eu sper că vom continua abordarea bipartizană în contracararea agresiunii Rusiei în Ucraina”, a subliniat Biden.

Partidul Democrat, din care face parte și Biden, va pierde probabil majoritatea în Camera Reprezentanţilor, conform proiecţiilor realizate pe baza datelor electorale din acest moment.

Citește și cum a decurs prima zi a alegerilor în SUA.

Află ce s-a întâmplat în a doua zi a alegerilor parlamentare din America.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana