LIVE | Ziua 538 de război în Ucraina: Presiuni în Germania pentru ca Zelenski să primească RACHETE cu rază lungă de acțiune / Ce au decis SUA

LIVE | Ziua 538 de război în Ucraina: Presiuni în Germania pentru ca Zelenski să primească RACHETE cu rază lungă de acțiune / Ce au decis SUA
Sursa FOTO: pxfuel.com
Publicat: 15/08/2023, 07:24

Ziua 538 de război. Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, s-a arătat favorabil livrării de către Germania a unor rachete de croazieră Taurus solicitate de Kiev.

Sper şi cred că este posibil”, a spus ministrul liberal într-un interviu acordat Bild, Die Welt şi Politico la finalul primei sale vizite efectuate la Kiev după invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022.

„În vremuri de război, viteza este esenţială”

În vremuri de război, viteza este esenţială”, a adăugat ministrul Finanțelor de la Berlin.

Germania este sub o presiune din ce în ce mai mare din partea Kievului pentru a trimite rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune. Guvernul german s-a opus până acum acestei solicitări, temându-se că rachetele vor ajunge pe teritoriul Rusiei şi vor escalada conflictul.

Întrebat despre acest subiect duminică, cancelarul Olaf Scholz a dat un răspuns vag: „Ca şi în trecut, vom analiza întotdeauna cu mare atenţie fiecare decizie, ce este posibil, ce are sens, care poate fi contribuţia noastră”.

În ceea ce priveşte posibilele diferenţe de opinie cu cancelarul social-democrat, Lindner a declarat că este „dorinţa Guvernului german în ansamblu să ia rapid o decizie”. „Nimeni din guvern nu vrea să amâne o astfel de decizie„, a adăugat el.

Ajuns cu trenul pentru o vizită surpriză la Kiev, Christian Lindner a purtat discuţii cu omologul său ucrainean, Sergii Marcenko, şi cu prim-ministrul Denîs Şmîgal.

Germania, ajutor de 22 miliarde euro acordat Ucrainei

De la începutul invaziei ruse, Germania a oferit Ucrainei aproximativ 22 de miliarde de euro sub formă de ajutor umanitar, financiar şi militar.

Pe Telegram, premierul ucrainean a informat despre discuţii importante cu Christian Lindner şi a mulţumit guvernului german pentru sprijinul acordat.

Cele două ţări lucrează la cinci proiecte diferite de investiţii în valoare de aproximativ 247 de milioane de euro şi studiază alte trei proiecte care ar totaliza peste 70 de milioane de euro, a adăugat Şmîgal.

Sperăm în participarea companiilor germane la reconstrucţia Ucrainei după război. Insist asupra necesităţii de a întări sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse şi confiscarea bunurilor ruseşti, care ar fi principala sursă de finanţare pentru reconstrucţia Ucrainei”, a continuat premierul ucrainean.

Lindner şi Șmîgal au semnat o declaraţie comună de intenţie pentru a consolida cooperarea bilaterală, în special în domeniul pieţelor financiare, vamal, precum şi în gestionarea privatizărilor şi a participării statului la întreprinderi.

De asemenea, sunt planificate „activităţi de consiliere pentru sprijinirea Ucrainei în procesul său de aderare la Uniunea Europeană”.

SUA promit Ucrainei un nou pachet militar

Administraţia Biden a anunţat că oferă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina în valoare de 200 de milioane de dolari. Totodată, Casa Albă insistă că sprijinul aliaţilor occidentali va fi menţinut cât va fi necesar.

Anunţăm astăzi (n.r. – luni, 14 august) viitorul pachet de asistenţă în materie de securitate, pentru a ajuta Ucraina în contextul în care îşi apără teritoriul şi cetăţenii. Acest pachet, evaluat la 200 de milioane de dolari şi furnizat prin ordinul autorităţii prezidenţiale, conţine muniţie pentru sisteme antiaeriene, obuze de artilerie, capabilităţi antiblindaj şi echipamente suplimentare pentru eliminarea minelor”, a transmis secretarul de Stat american, Antony Blinken.

„În fiecare zi, Rusia omoară civili ucraineni şi distruge infrastructură civilă, folosind foametea ca armă şi contribuind la insecuritatea alimentară mondială prin distrugerea porturilor civile ucrainene şi a infrastructurii cerealelor. Rusia a început acest război şi putea să îl oprească în orice moment prin retragerea trupelor din Ucraina şi prin încetarea atacurilor brutale. Până când va face acest lucru, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri vor menţine unitatea cu Ucraina, cât timp va fi necesar” – Antony Blinken

Îi mulţumesc preşedintelui Joseph Biden, Congresului SUA şi poporului american pentru noul pachet de asistenţă, în valoare de 200 de milioane de dolari (…)”, a reacţionat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Rusia organizează târg internațional de armament

Rusia curtează cumpărători de arme din întreaga lume la un târg de armament organizat în apropiere de Moscova.

Preşedintele Vladimir Putin a oferit potenţialilor parteneri „o selecţie largă de arme moderne de toate tipurile”.

Într-o intervenţie video avută la deschiderea târgului Armata 2023, preşedintele Putin a afirmat că ţara sa este pregătită pentru cooperare militară cu toate statele care doresc „să îşi apere interesele naţionale”. Pentru a asigura această protecţie, a spus el, Rusia oferă cele mai recente sisteme de recunoaştere, arme de înaltă precizie şi robotică.

Liderul de la Kremlin a acordat o atenţie deosebită tehnologiei dronelor aeriene: „Această tendinţă se dezvoltă activ în domeniile militar şi civil”.

Expoziția anuală de arme din Parcul Patriot, de lângă Moscova, a fost deschisă de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi de omologul său din Belarus, Viktor Hrenin.

Potrivit informaţiilor oficiale, 1.500 de companii interne producătoare de arme prezintă 28.500 de produse. Sunt reprezentate, de asemenea, 85 de companii străine şi organizaţii din şapte ţări.

Diverse surse anunță că cel mai mare producător şi vânzător de arme din Rusia, Rosoboronexport, ar fi semnat deja un contract de peste 500 de milioane de dolari cu un partener străin, a cărui identitate nu este cunoscută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Reghe și cei doi băieței: Liam și Landon. Fotografie în premieră
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia