LIVE | Ziua 537 de război în Ucraina: CONTRAOFENSIVA Kievului, îngreunată de minele rusești. „Sunt cinci pe metru pătrat”

LIVE | Ziua 537 de război în Ucraina: CONTRAOFENSIVA Kievului, îngreunată de minele rusești. „Sunt cinci pe metru pătrat”
Publicat: 14/08/2023, 07:21
Actualizat: 14/08/2023, 07:22

Ziua 537 de război. Contraofensiva ucraineană este serios îngreunată de minele rusești. „Sunt câte cinci pe fiecare metru pătrat”, arată autoritățile de la Kiev.

Și, totuși, se încearcă o străpungere a liniilor defensive ruseşti pe o secţiune a frontului din regiunea Doneţk.

Ministrul ucrainean al Apărării, interviu în presa britanică

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat într-un interviu acordat duminică publicației britanice The Guardian că un obstacol serios pentru trupele sale este reprezentat de câmpurile de mine amplasate de ruşi.

Reznikov a vorbit despre câmpuri de mine de sute de kilometri lăţime şi milioane de dispozitive explozive de-a lungul liniei frontului. Conform acestuia, sunt până la cinci mine pe metru pătrat în unele părţi ale liniei frontului.

Potrivit The Guardian, Reznikov este convins că aceste câmpuri minate pot fi traversate. Totuşi, ministrul apărării a subliniat că este crucial ca aliaţii să extindă şi să accelereze activităţile de antrenare a geniştilor ucraineni, antrenamente deja oferite de unele state.

Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat importanţa asistenţei internaţionale pentru activităţile de deminare.

Din cauza minelor şi a muniţiilor neexplodate, se estimează că, în prezent, aproximativ 174.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean reprezintă un pericol pentru populaţie.

Aceste cifre nu pot fi verificate în mod independent în prezent, notează agenția dpa.

Ucraina se află în război cu Rusia de mai bine de 17 luni. În actuala contraofensivă, trupele Kievului se confruntă cu câmpuri de mine, tranşee antitanc şi alte obstacole, totul întins pe o serie de linii de apărare ruseşti eşalonate.

Se vrea spargerea frontului în Donețk

Potrivit unor surse apropiate Moscovei, trupele ucrainene încearcă să străpungă liniile defensive ruseşti pe o secţiune a frontului în regiunea Doneţk, unde soldaţii Kievului au atacat în valuri pentru a ocupa noi poziţii în direcţia Mării Azov.

Vladimir Rogov, un oficial prorus instalat de Moscova în regiunea ucraineană parţial ocupată Zaporojie, situată la sud de Doneţk, a declarat că se dau lupte intense la sud de comuna Velika Novosilka, în provincia Doneţk, unde trupele ucrainene încearcă o străpungere a liniilor defensive ruseşti.

Inamicul (n.r. – ucrainean) a reuşit să pătrundă şi să ocupe o poziţie în partea de nord a satului Urojaine, după două săptămâni în care s-au dat cele mai grele şi sângeroase lupte pentru această aşezare”, a precizat oficialul prorus, referindu-se la aceeaşi zonă a frontului despre care vorbise anterior.

El a mai menţionat că trupele ruse încă au controlul asupra părţii de sud a acelui sat şi a estimat că ţinta trupelor ucrainene pe segmentul respectiv de front este de a prelua controlul asupra unui oraş situat mai către sud, Staromlinivka.

În acest timp, Statul Major de la Kiev a anunţat că trupele ucrainene au obţinut un „succes parţial” pe sectorul de front din zona satului Robotine, în provincia Zaporojie, sector unde, de asemenea, au loc lupte intense de mai multe săptămâni. Imagini postate pe reţelele de socializare arată trupe ucrainene intrând în acest sat.

Dar, în timp ce trupele ucrainene atacă în sud şi est, cele ruse sunt la rândul lor în ofensivă mai la nord, în zona oraşului Kupiansk, din provincia Harkov, unde autorităţile ucrainene au dispus joi evacuarea obligatorie a populaţiei din acest oraş şi din toate localităţile învecinate.

Ucraina a lansat la începutul lunii iunie o contraofensivă în Doneţk şi Zaporojie, având ca obiectiv străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov, pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea.

Armata ucraineană a recuperat mai multe sate şi ceva teritorii în jurul oraşului în ruine Bahmut, dar totul cu preţul unor pierderi semnificative în efective şi echipamente, fără a se reuşi, până în prezent, vreo înaintare majoră în faţa trupelor ruse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului