Marea Britanie: Jumătate din populația adultă a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19

Publicat: 20 03. 2021, 17:19
Marea Britanie: Jumătate din populația adultă a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19. Sursa foto: Profimedia

Marea Britanie a administrat cel puțin o doză de vaccin pentru jumătate din populația adultă, a anunțat sâmbătă ministrul Sănătății din această țară, Matt Hancock.

El a salutat „succesul imens” al campaniei de vaccinare, în contextul în care Marea Britanie este țara europeană cu cele mai multe decese asociate COVID-19, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

„Sunt absolut încântat să vă spun că am vaccinat jumătate dintre adulţii din Marea Britanie. Este un succes uriaş”, a afirmat Matt Hancock, într-un mesaj postat pe Twitter.

Totodată, oficialul le-a mulțumit tuturor celor implicați în campania de vaccinare, lansată în Regat la începutul lunii decembrie.

„Este atât de important, deoarece acest vaccin este calea noastră de a ieşi din această pandemie. Programul de vaccinare britanic este un mare succes şi asta datorită muncii grele a numeroase persoane. Nu este uşor, dar facem progrese uriaşe”, a adăugat el.

Marea Britanie a administrat peste 26 de milioane de doze de vaccin

Până acum, Marea Britanie a administrat peste 26 de milioane de prime doze de vaccin împotriva COVID-19. Doar joi au fost administrate 660.276 de doze de vaccin.

Campania de vaccinare a fost recent extinsă la persoanele de peste 50 de ani. De aceea, premierul Boris Johnson, în vârstă de 56 de ani, a primit vineri prima doză de vaccin AstraZeneca.

Boris Johnson, vaccinat cu AstraZeneca

Premierul britanic a primit acest vaccin în urma asigurărilor din partea autorităţilor de reglementare din Marea Britanie şi UE cu privire la siguranţa serului.

Boris Johnson a fost vaccinat la spitalul St Thomas din Londra, unde a petrecut trei zile la terapie intensivă în aprilie 2020 după ce s-a infectat cu COVID-19.

Marea Britanie este țara cu cele mai multe decese asociate COVID-19 din Europa. De la începutul pandemiei au fost înregistrate 126.000 de decese.

Țara folosește vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Oxford. De asemenea, vaccinul dezvoltat de Moderna a fost aprobat de autorități și ar urma să fie disponibil „în următoarele săptămâni”, potrivit ministrului Sănătății.