Boris Johnson s-a vaccinat cu serul produs de AstraZeneca: „Nu am simţit practic nimic”

Boris Johnson s-a vaccinat cu serul produs de AstraZeneca: „Nu am simţit practic nimic”
Premierul britanic Boris Johnson / Foto: Facebook
Publicat: 20/03/2021, 13:04

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a primit prima doză din vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca şi de Universitatea din Oxford, a declarat biroul său de presă, într-o încercare de a domenstra că vaccinul este sigur şi eficient, relatează CNBC.

”Nu am simţit practic nimic,” a declarat liderul conservator care a fost vaccinat la Spitalul St Thomas din Londra, unde a stat trei zile la terapie intensivă în aprilie 2020, când a fost bolnav de COVID-19.

Johnson, în vârstă de 56 de ani, a îndemnat alte persoane să se inoculeze împotriva Covid-19, invocând date de la autoritatea de reglementare independentă din Marea Britanie care arată că beneficiile depăşesc cu mult riscurile. ”Este cel mai bun lucru pentru voi, familia voastră şi toţi ceilalţi,” a spus Johnson.

O mulţime de ţări din întreaga lume au suspendat utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca ca măsură de precauţie în urma raportărilor de cheaguri de sânge la unele persoane vaccinate. Experţii din domeniul sănătăţii au criticat aspru această mişcare, citând lipsa de date, în timp ce analiştii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra absorbţiei vaccinurilor, pe măsură ce virusul continuă să se răspândească.

Autorităţile de reglementare din Marea Britanie şi UE au declarat că nu există dovezi care să arate că vaccinul ar fi provocat tromboză. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a mai spus că beneficiile vaccinului Oxford-AstraZeneca depăşesc riscurile şi a recomandat continuarea vaccinării cu acest ser.

Finlanda suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, în timp ce mai multe state europene au reluat imunizarea cu acest ser

Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare a anunțat, vineri, că utilizarea vaccinului AstraZeneca în această țară s-a suspendat, în timp ce investighează două posibile cazuri de pacienți care au dezvoltat cheaguri de sânge, relatează Mediafax, care citează Reuters. Institutul a declarat că estimează că ancheta respectivă va dura cel puțin o săptămână.

La începutul acestei săptămâni, institutul a anunțat că a primit rapoarte despre pacienți cu cazuri de cheaguri de sânge în rândul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase