Ministru francez: Criza provocată de scandalul submarinelor va afecta viitorul NATO

Publicat: 19 09. 2021, 15:51
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. Sursa foto: Profimedia

Ministrul francez de Extere, Jean-Yves Le Drian, a făcut sâmbătă seara o serie de declarații despre „criza gravă” provocată de faptul că Australia a renunțat la contractul pentru submarine franceze.

Șeful diplomației franceze a declarat că această decizie reprezintă „o minciună (…), o duplicitate (…), o pierdere majoră a încrederii și un dispreț” din partea aliaților Franței, informează Digi24.

Întrebat de jurnaliștii France 2 despre această situație, Le Drian a justificat rechemarea ambasadorilor francezi la Canberra și Washinton. „Există o criză gravă între noi”, a spus oficialul.

„A fost minciună, a fost duplicitate, a fost o pierdere majoră a încrederii, a fost dispreţ, deci aşa nu merge între noi. Am rechemat ambasadorii pentru a încerca să înţelegem şi pentru a le arăta fostelor ţări partenere că avem o nemulţumire foarte puternică și că există cu adevărat o criză gravă între noi”, a spus Jean-Yves Le Drian.

Le Drian: Cunoaștem oportunismul permanent al Marii Britanii

Șeful diplomației de la Paris a explicat și de ce ambasadorul la Londra nu a fost rechemat. El spune că o astfel de măsură ar fi fost inutilă.

„Cunoaștem oportunismul lor permanent. Marea Britanie în această afacere este un fel de a cincea roată la căruță”, a mai spus el.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară pentru Canberra care i-a scos efectiv pe francezi din joc.

În 2016, Franţa a semnat un contract în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro) pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică, considerat frecvent „contractul secolului” din cauza valorii şi importanţei sale strategice.

„Ceea ce s-a întâmplat va influența noul concept NATO”

Pe de altă parte, ministrul a declarat că această criză va influența definirea noului concept strategic al NATO, însă nu a făcut referire la vreo retragere a Franței din Alianță.

„NATO a iniţiat o reflecţie, la solicitarea preşedintelui Franţei, asupra fundamentelor sale. La următorul summit NATO de la Madrid va fi prezentat noul concept strategic. Evident, ceea ce tocmai s-a întâmplat va avea legătură cu această definire. În acelaşi timp, Europa trebuie să se doteze cu busola sa strategică şi va fi sub responsabilitatea Franţei în prima jumătate a anului 2022”, a adăugat Le Drian, făcând referire la preşedinţia franceză a Uniunii Europene, care începe la 1 ianuarie.

Diferendul dintre Franța, Statele Unite și Australia referitor la contractul pentru submarine franceze nu ar trebui să afecteze cooperarea militară din cadrul NATO, a declarat sâmbătă amiralul Rob Bauer, președntele Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice.

Parteneriatul strategic AUKUS a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro). Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.