Franța suspendă fără plată 3.000 de lucrători medicali nevaccinați

Franța suspendă fără plată 3.000 de lucrători medicali nevaccinați
Publicat: 16/09/2021, 23:33

Mii de lucrători din domeniul sănătății din toată Franța au fost suspendați fără plată pentru că nu s-au vaccinat împotriva Covid-19 înainte de termenul limită din această săptămână, a declarat joi ministrul Sănătății, Olivier Veran.

Agenția națională de sănătate publică din Franța a estimat săptămâna trecută că aproximativ 12% din personalul spitalului și aproximativ 6% din medicii din cabinetele private nu au fost încă vaccinați, potrivit France24.com.

„Aproximativ 3.000 de suspendări au fost notificate ieri angajaților de la centrele de sănătate și clinicile care nu au fost încă vaccinați”, a declarat Veran pentru RTL.

El a adăugat că „câteva zeci” și-au prezentat demisiile, mai degrabă decât să se înscrie la programul de vaccinare.

„Un număr mare dintre aceste suspendări sunt doar temporare și se referă în principal la personalul de asistență, cărora li s-au spus să rămână acasă”.

Pe baza cifrelor furnizate de spitale individuale, numărul efectiv de angajați suspendați ar putea fi mai mare.

Sistemul spitalului din Paris a declarat joi că 340 de lucrători au fost suspendați.

Rapoartele presei locale au citat un număr mare de spitale din orașele mai mici – până la 450 în Nisa și 100 în Perpignan.

Cifrele disponibile indică aproape 1.500 de suspendări joi, potrivit unui bilanț al AFP, cu alte zeci în altă parte din Franța.

„Pandemia nu s-a terminat”

Președintele Emmanuel Macron a dat personalului spitalelor, lucrătorilor caselor de pensionare și serviciilor de pompieri un ultimatum în iulie pentru a obține cel puțin o vaccinare cu o doză până la 15 septembrie, în caz contrar acesta va fi suspendat, fără plată..

Franța a obligat, de asemenea, un „permis sanitar” Covid pentru intrarea în cafenele, restaurante și multe alte locuri publice, provocând proteste săptămânale ale zeci de mii de persoane care susțin că sunt discriminatorii.

Mulți lucrători din domeniul sănătății evită încă vaccinul Covid-19, invocând probleme de siguranță sau eficacitate, crescând spectrul de întreruperi ale serviciilor din unitățile forțate să suspende personalul fără plată.

În ansamblu, 70% dintre francezi au primit ambele doze necesare vaccinării complete, care sunt disponibile tuturor celor cu vârsta peste 12 ani – una dintre cele mai mari rate din lume.

Dar 74% au avut o singură doză, ceea ce sugerează că mulți oameni rezistă împotriva vaccinărilor în ciuda disponibilității lor pe scară largă – și pe măsură ce varianta Delta mai contagioasă se răspândește în întreaga lume.

În timp ce vaccinurile au ajutat Franța să limiteze un „al patrulea val” de infecții, cu mai puțin de 2.000 de pacienți Covid acum aflați în terapie intensivă în fiecare zi, Veran a spus că este „prea devreme” să se ia în considerare ridicarea cerinței de permis de sănătate.

„Există încă în jur de 10.000 de cazuri noi în fiecare zi – pandemia nu s-a terminat”, a spus el.

Miercuri, ministerul Sănătății a raportat 79 de decese Covid în ultimele 24 de ore, ceea ce a dus la totalul francez la 115.829.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase