Ministru: Marea Britanie speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană

Publicat: 18 11. 2020, 14:41
Ministru: Marea Britanie speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană. Sursa foto: Profimedia

Marea Britanie speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană în ceea ce privește relațiile comerciale de după finalul perioadei de tranziție post-Brexit.

Anunțul a fost făcut miercuri de către ministrul britanic pentru Mediul de Afaceri, Alok Sharma, care a atras însă atenția că Blocul comunitar trebuie să înțeleagă că acum Marea Britanie este o națiune suverană și trebuie să o trateze ca atare, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Sper că vom avea, în cele din urmă, un acord de liber schimb. Am înregistrat progrese, dar încă mai avem de discutat și trebuie să ne asigurăm că Uniunea Europeană înțelege că Marea Britanie este o națiune suverană și că acest principiu este baza acordurilor noastre viitoare cu Uniunea Europeană”, a spus oficialul britanic în cadrul unui interviu acordat Sky.

Declarația ministrului vine la doar o zi după ce premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a avertizat că semnarea unui acord cu UE privind relațiile comerciale începând cu 1 ianuarie este „departe de a fi sigură”

Negocierile dintre cele două părți, în impas

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Ultima dispută dintre cele două părți este cea referitoare la statutul Irlandei de Nord, care are graniță terestră cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Potrivit Acordului de la Belfast, cunoscut și sub numele de Acordul din Vinerea Mare, semnat în 1998, între Irlanda de Nord și Republica Irlanda nu trebuie să existe o graniță.

Pentru a asigura respectarea acestei prevederi, Acordul Brexit prevede ca Irlanda de Nord să continue să aplice unele dintre regulile comunitare. Dar proiectul de lege prezentat săptămâna aceasta de Marea Britanie ar permite Londrei să ignore aceste reguli comunitare, ceea ce ar însemna că Regatul Unit ar încălca legislația internațională.