Uniunea Europeană se pregătește tot mai mult pentru scenariul în care nu se va ajunge la un acord comercial cu Marea Britanie

Uniunea Europeană se pregătește tot mai mult pentru scenariul în care nu se va ajunge la un acord comercial cu Marea Britanie
Uniunea Europeană se pregătește tot mai mult pentru scenariul în care nu se va ajunge la un acord comercial cu Marea Britanie. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11/09/2020, 16:34

Uniunea Europeană a început să se pregătească tot mai mult pentru scenariul în care autoritățile de la Bruxelles și cele de la Londra nu vor ajunge la un acord privind comerțul între Blocul comunitar și Marea Britanie după data de 1 ianuarie 2021.

Pregătirile vin în contextul în care premierul britanic, Boris Johnson, a refuzat să renunțe la încălcarea Acordului semnat înainte de Brexit, refuz despre care oficialii europeni spun că va distruge progresele înregistrate în patru ani de negocieri, informează Reuters.

Marea Britanie a anunțat în mod explicit că intenționează să încalce legislația internațională prin nerespectarea unor prevederi ale Acordului de Retragere pe care l-a semnat în ianuarie, atunci când a părăsit în mod oficial Uniunea.

Londra spune că dorește eliminarea unor ambiguități din document, dar decizia Marii Britanii a provocat noi neînțelegeri cu Blocul comunitar, cu doar câteva luni înaintea încheierii perioadei de tranziție post-Brexit.

Uniunea Europeană a cerut ca Marea Britanie să renunțe la încălcarea prevederilor Acordului de Retragere până la finalul acestei luni, dar Londra a refuzat, susținând că Parlamentul britanic este suveran, chiar și în ceea ce privește legislația internațională.

„În timp ce Regatul Unit analizează ce fel de relație comercială își dorește să aibă cu Uniunea Europeană, o condiție pentru acest lucru este onorarea angajamentelor deja luate. Este imperativ ca Guvernul Marii Britanii să răspundă solicitării Comisiei Europene”, a declarat Paschal Donohoe, liderul Eurogrupului.

Marea Britanie, tot mai departe de un acord cu Uniunea Europeană

În timp ce negocierile cu Uniunea Europeană sunt într-un impas major, Marea Britanie a anunțat că a ajuns la un acord de principiu în legătură cu un tratat de liber schimb cu Japonia, tratat care ar însemna că 99% dintre exporturile britanice către Japonia ar fi scutite de taxele vamale.

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a declarat joi, după o serie de discuții la Londra, că Blocul comunitar se pregătește tot mai mult pentru un Brexit fără acord comercial, în contextul în care discuțiile în acest sens au avansat foarte puțin.

„Marea Britanie nu s-a angajat să respecte principiile și interesele UE, așa cum am făcut noi. Nimeni nu ar trebui să subestimeze consecințele practice, economice și sociale ale lipsei unui acord”, a spus Barnier.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a făcut apel la Marea Britanie să renunțe, până la finalul acestei luni, la proiectul de lege propus săptămâna aceasta și care prevede expres ignorarea unor prevederi ale Acordului de Retragere, însă Londra a anunțat că proiectul va fi dezbătut în Parlament luni.

Analiștii se așteaptă ca proiectul să fie contestat în ambele Camere ale Parlamentului britanic, în contextul în care mai mulți politicieni britanici s-au declarat nemulțumiți de faptul că Guvernul se pregătește să încalce legislația internațională.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic