Uniunea Europeană se pregătește tot mai mult pentru scenariul în care nu se va ajunge la un acord comercial cu Marea Britanie

Redactor:
Andrei Vacaru
Uniunea Europeană se pregătește tot mai mult pentru scenariul în care nu se va ajunge la un acord comercial cu Marea Britanie
Uniunea Europeană se pregătește tot mai mult pentru scenariul în care nu se va ajunge la un acord comercial cu Marea Britanie. Sursa foto: Shutterstock

Uniunea Europeană a început să se pregătească tot mai mult pentru scenariul în care autoritățile de la Bruxelles și cele de la Londra nu vor ajunge la un acord privind comerțul între Blocul comunitar și Marea Britanie după data de 1 ianuarie 2021.

Pregătirile vin în contextul în care premierul britanic, Boris Johnson, a refuzat să renunțe la încălcarea Acordului semnat înainte de Brexit, refuz despre care oficialii europeni spun că va distruge progresele înregistrate în patru ani de negocieri, informează Reuters.

Marea Britanie a anunțat în mod explicit că intenționează să încalce legislația internațională prin nerespectarea unor prevederi ale Acordului de Retragere pe care l-a semnat în ianuarie, atunci când a părăsit în mod oficial Uniunea.

Londra spune că dorește eliminarea unor ambiguități din document, dar decizia Marii Britanii a provocat noi neînțelegeri cu Blocul comunitar, cu doar câteva luni înaintea încheierii perioadei de tranziție post-Brexit.

Uniunea Europeană a cerut ca Marea Britanie să renunțe la încălcarea prevederilor Acordului de Retragere până la finalul acestei luni, dar Londra a refuzat, susținând că Parlamentul britanic este suveran, chiar și în ceea ce privește legislația internațională.

„În timp ce Regatul Unit analizează ce fel de relație comercială își dorește să aibă cu Uniunea Europeană, o condiție pentru acest lucru este onorarea angajamentelor deja luate. Este imperativ ca Guvernul Marii Britanii să răspundă solicitării Comisiei Europene”, a declarat Paschal Donohoe, liderul Eurogrupului.

Marea Britanie, tot mai departe de un acord cu Uniunea Europeană

În timp ce negocierile cu Uniunea Europeană sunt într-un impas major, Marea Britanie a anunțat că a ajuns la un acord de principiu în legătură cu un tratat de liber schimb cu Japonia, tratat care ar însemna că 99% dintre exporturile britanice către Japonia ar fi scutite de taxele vamale.

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a declarat joi, după o serie de discuții la Londra, că Blocul comunitar se pregătește tot mai mult pentru un Brexit fără acord comercial, în contextul în care discuțiile în acest sens au avansat foarte puțin.

„Marea Britanie nu s-a angajat să respecte principiile și interesele UE, așa cum am făcut noi. Nimeni nu ar trebui să subestimeze consecințele practice, economice și sociale ale lipsei unui acord”, a spus Barnier.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a făcut apel la Marea Britanie să renunțe, până la finalul acestei luni, la proiectul de lege propus săptămâna aceasta și care prevede expres ignorarea unor prevederi ale Acordului de Retragere, însă Londra a anunțat că proiectul va fi dezbătut în Parlament luni.

Analiștii se așteaptă ca proiectul să fie contestat în ambele Camere ale Parlamentului britanic, în contextul în care mai mulți politicieni britanici s-au declarat nemulțumiți de faptul că Guvernul se pregătește să încalce legislația internațională.

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
Anunţ dezastruos pentru Simona Halep! Cum pierde 700.000 de dolari dintr-un foc
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Alegeri parlamentare 2020. Mărturia unui român din Londra care a vrut să voteze: „E bătaie...
Restricțiile de Sărbători, anunțate oficial! De Crăciun și de Revelion e INTERZISĂ deplasarea
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
Apariție IREALĂ în Caraș-Severin! 'Unicornul' care a fost văzut în România VIDEO
Felicitări de Moș Nicolae 2020// Mesaje și SMS-uri speciale. Odată cu Sfântul Nicolae începe cea...
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Alex Bodi, petreceri de zeci de mii de euro într-o singură noapte, însă ”omite” să...
Inchide