Nancy Pelosi, mutare decisivă pentru demiterea președintelui Donald Trump. Ce aliat caută șefa Camerei Reprezentanților

Nancy Pelosi, mutare decisivă pentru demiterea președintelui Donald Trump. Ce aliat caută șefa Camerei Reprezentanților
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 11/01/2021, 11:18

Nancy Pelosi se pregătește să facă o mutare decisivă pentru demiterea președintelui Donald Trump. Președintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite caută să-l atragă de partea ei în acest plan pe „vicele” Mike Pence, fără de care actualul lider al Americii nu poate fi dat afară de la Casa Albă.

Concret, luni sau cel târziu marți Camera Reprezentanților va trebui să se pronunţe asupra unei rezoluţii, solicitând-i vicepreşedintelui Mike Pence să îl demită pe Donald Trump din funcţia sa.

Pelosi invocă cel de-al 25-lea amendament

În timp ce apelurile republicane la demisia lui Donald Trump se înmulţesc, democrata care conduce Camera Reprezentanţilor s-a declarat, duminică, pregătită să lanseze în următoarele zile mai multe acţiuni rapide pentru a obţine plecarea preşedintelui în exerciţiu, printre care a doua procedură de destituire. Totul, ca urmare a violențelor de la Capitoliu, de săptămâna trecută. Într-o scrisoare adresată parlamentarilor, ea a explicat că un vot va fi organizat luni sau marţi privind o rezoluţie cerându-i lui Mike Pence să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei Statelor Unite, care permite revocarea unui preşedinte considerat inapt să îşi îndeplinească atribuţiile. „Ulterior, legislaţia asupra procedurii de destituire va fi adusă în faţa Camerei”, a scris Nancy Pelosi.

Peste 200 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, aproape jumătate din totalul de 435, susţineau duminică seară proiectul de destituire.

Donald Trump a mai fost vizat de o procedură de destituire, lansată de democraţi în decembrie 2019, în legătură cu presiunile exercitate asupra Ucrainei pentru a deschide o anchetă referitoare la Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, şi a celui considerat ca posibilul său mare rival la alegerile prezidenţiale. Trump a fost achitat în februarie de Senat, unde aliaţii săi republicani erau majoritari la acea dată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase