LIVE TEXT UPDATE. America, în război civil?! Trump, acuzat că a plănuit o lovitură de stat! Ce se întâmplă chiar în aceste momente! (FOTO&VIDEO)

LIVE TEXT UPDATE. America, în război civil?! Trump, acuzat că a plănuit o lovitură de stat! Ce se întâmplă chiar în aceste momente! (FOTO&VIDEO)
LIVE TEXT UPDATE. America, în război civil?! Trump, acuzat că a plănuit o lovitură de stat! Patru persoane decedate în urma asaltului asupra Capitoliului! (FOTO&VIDEO)
Publicat: 07/01/2021, 10:43
Actualizat: 07/01/2021, 11:33

Poliția din Washington a anunțat că patru persoane au murit în timpul asaltului asupra clădirii Capitolului. Pe lângă femeia împușcată de polițiști, alți trei au murit în urma „urgențelor medicale”.

Violențe SUA. Dolarul atinge cel mai mic curs din ultimii trei ani, bitcoin marchează un nou record

Violențele din Washington nu au avut o influență foarte mare asupra pieței valutare internaționale, dar moneda americană și-a păstrat cursul scăzut, înregistrat în ultima perioadă. Cea mai cunoscută monedă virtuală a atins însă un nou record, de peste 37.000 dolari.

RĂZBOI CIVIL ÎN AMERICA. Senatorul Mitt Romney denunță o „insurecție”! Republicanii îi întorc spatele lui Trump – VIDEO

Tentativa de asalt asupra Capitoliului, derulată miercuri, 6 ianuarie, a fost contestată inclusiv de politicienii republicani, partid care l-a sprijinit pe Donald Trump în alegeri. Senatorul Mitt Romney a vorbit despre o „insurecție”, delimitându-se categoric de atitudinea liderului de la Casa Albă.

Joe Biden, aproape confirmat de Congres! Procesul de validare, la un pas de finalizare

Congresul american a finalizat procesul de validare, iar președintele ales JOE BIDEN mai are doar un pas pentru a deveni oficial noul șef de stat de la Washington, într-un context extrem de tensionat, marcat de incidentele violente de la Capitoliu.

Cei patru foști președinți în viață ai SUA, despre asaltul asupra Capitoliului: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!” / „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune”

Toți cei patru foști președinți în viață – Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton și Jimmy Carter – au făcut câteva declarații despre mișcarea protestatarilor care a dus la evacuarea forțată a celor două camere – Camera Reprezentanților și Senatul – din Capitoliul SUA. Aceștia au pus accentul în declarațiile lor pe un transfer pașnic al puterii.

Haos la Washington! Donald Trump, declarat „bolnav psihic” și „inapt” să mai conducă SUA! Ar putea fi invocat al 25-lea Amendament la Constituția americană

Membri ai guvernului SUA analizează posibilitatea înlăturării de urgență a lui Donald Trump de la Casa Albă, după „puciul” din Congres.

Stare de urgență prelungită cu 15 zile în Washington, până în ziua instalării lui Joe Biden la Casa Albă (UPDATE)

Starea de urgență a fost prelungită cu 15 zile în Washington, până după ziua în care Joe Biden va prelua mandatul de președinte al SUA la Casa Albă, a anunțat primarul Muriel Bowser.

George W. Bush, indignat de „insurecția” de la Washington! „Așa se contestă rezultatele alegerilor într-o țară bananieră…”

Fostul președinte american George W. Bush a condamnat, miercuri, o „insurecție” și a spus că imaginile de la Washington reprezintă „o priveliște sfâșietoare și care îți taie răsuflarea”.

Cine este protestatarul cu coarne, susținător al QAnon, care și-a făcut poză la prezidiul Senatului SUA

Printre susținătorii lui Donald Trump, care au luat cu asalt, miercuri, Congresul SUA, s-a aflat și Jake Angeli, un extremist de dreapta din Arizona, mare adept al teoriei conspirației QAnon.

Zeci de persoane arestate / Patru morți în urma asediului de la Capitoliu

Până în prezent, peste 52 de persoane au fost arestate – 47 dintre ele pentru încălcări regulilor impuse în timpul stării de asediu.

Știrea inițială. Statele Unite au intrat miercuri în haos în timp ce sute de protestatari pro-Trump au intrat cu forță în clădirea Congresului american, forțând membrii Senatului să fie evacuați și pe vicepreședintele Mike Pence să fie condus într-o locație sigură.

Urmăriți în direct: susținătorii lui Trump asaltează Capitoliul, în timp ce poliția declară lockdown

Poliția și agenții FBI îi escortează pe senatori înapoi în  Capitoliu

Susținătorii lui Trump se ciocnesc cu poliția din L.A., în timp ce violența mortală izbucnește la Washington
O mulțime de aproximativ 200 de oameni s-a adunat lângă sediul Departamentului de Poliție din Los Angeles, fluturând steaguri americane și scandând „Fă-ți treaba”, în timp ce ofițerii încercau să controleze mulțimea. Poliția a declarat adunarea drept ilegală.

Powered by Embed YouTube Video

Twitter, pas fără precedent. A blocat contul lui Donald Trump

Se întâmplă după ce gigantul rețelelor de socializare a șters câteva dintre tweet-uri în urma revoltelor din Capitoliu. Dacă președintele nu elimină singur tweet-urile pe care le-a postat, contul va rămâne blocat pentru totdeauna. Twitter a eliminat tweet-urile individuale ale președintelui. Dar este prima dată când președintele este blocat să nu mai comunice pe Twitter.

Kamala Harris face apel ca ”asaltul” asupra Capitoliului să înceteze

Vicepreşedintele-ales al SUA, Kamala Harris, a transmis un mesaj miercuri, în care cere ca asaltul asupra Capitoliului să înceteze, subliniind că se alătură „președintelui-ales Joe Biden”.

Kamala Harris face apel ca ”asaltul” asupra Capitoliului să înceteze

Mă alătur preşedintelui-ales Joe Biden în a cere ca asaltul asupra Capitoliului şi asupra aleşilor naţiunii noastre să înceteze şi, aşa cum a spus şi el, a permite ca democraţia să meargă înainte”, a scris Kamala Harris pe contul ei de Twitter

Mai mulți protestatari au intrat pe peluza rezidenței guvernatorului Washingtonului, democratul Jay Inslee

Poliția statală din Washington a anunțat, pe Twitter, că intervine la fața locului și că guvernatorul și familia sunt într-o locație sigură.
Guvernatorul Jay Inslee scrisese pe Twitter că asediul asupra Capitoliului SUA a fost un atac asupra democrației însăși.

Președintele Donald Trump a continuat să se plângă de pierderea alegerilor într-un nou tweet
„Acestea sunt lucrurile și evenimentele care se întâmplă atunci când o victorie sacră în alegerile alunecate de teren este decupată atât de necercetos și de vicios de marii patrioti care au fost tratati pe nedrept atâta timp. ”
Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanților, a anunțat că legislatorii se vor reuni în această noapte pentru a finaliza procedura de validare a alegerilor
Senatorii și reprezentanții republicani care plănuiau să continue obiecțiile se întâlnesc pentru a își stabili strategia și pentru a hotărî dacă vor mai continua să ridice obiecții.
Liderii Congresului fac presiuni pentru reluarea ședinței și pentru a finaliza procesul de verificare a rezultatului alegerilor în această seară
Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a transmis o scrisoare colegilor ei în care a anunţat că liderii Congresului american au decis să reia sesiunea pentru certificarea victoriei preşedintelui ales Joe Biden odată ce Capitoliul este evacuat şi verificat.
Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a instaurat starea de asediu
Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a instaurat starea de asediu, începând cu ora 18:00, ora Americii (01.00, ora României), și va rămâne în vigoare până joi, la 6.00 dimineața. Potrivit deciziei, postate de Muriel Bowser pe Twitter, nicio persoană nu mai are voie să iasă pe stradă, nici pe jos, nici cu mașina în tot districtul Columbia.
Președintele George W. Bush condamnă revoltele
„Așa se contestă rezultatele alegerilor într-o republică bananieră”
Fostul președinte George W. Bush a lansat o declarație prin care condamnă asaltul clădirii Capitoliului SUA în această după-amiază, descriind-o ca fiind „îmbolnăvitoare” și „sfâșietoare”. În timp ce Bush nu îl menționează pe președintele Trump pe nume, există o referință clară în declarația sa atât față de Trump, cât și de alți oficiali republicani, când fostul președinte a spus:Sunt îngrozit de comportamentul nesăbuit al unor lideri politici de la alegeri și de lipsa de respect arătată astăzi față de instituțiile noastre, tradițiile noastre și forțele de ordine”.
Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România,  a declarat copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş
Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară, a declarat copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş.
„Democraţia e vulnerabilă atunci când nu o preţuim şi nu o apărăm în fiecare zi. Violenţa nu poate în niciun caz şi niciodată apăra sau întări democraţia. O poate doar compromite. Vedem acum consecinţele otrăvii populismului şi a diviziunilor semănate de Donald Trump. Imaginile din Statele Unite amintesc de mineriadele din România şi reprezintă un avertisment dureros că excesul şi lipsa de echilibru în comportament şi discurs sunt periculoase pentru orice ţară. Dacă se poate întâmpla în SUA, se poate întâmpla oriunde. Sprijin deplin pentru prietenii noştri americani dedicaţi democraţiei şi statului de drept. Nimic nu poate fi mai puţin american decât ce se întâmplă acum la Washington”, a scris Cioloş miercuri noaptea pe Facebook.
Femeia care era în stare critică după ce a fost împușcată în piept în clădirea Capitoliul american a murit, anunță un reporter local al NBC News pe Twitter, citând surse din cadrul poliției

O femeie a fost împușcată în Capitoliul american. O ambulanţă a ajuns în jurul orei locale 15:00 la clădirea Capitoliului, iar unul dintre paramedici a declarat este vorba despre o „femeie albă, împuşcată în umăr”.

Reacțiile ministrului de Externe român, cât și a Înaltului Reprezentant al UE nu au întârziat să apară
 Ministerul Afacerilor Externe român a reacționat pe Twitter.
„Violența de la Capitoliul din Washington Hill din Washington este îngrijorătoare și inacceptabilă. Avem încredere în democrația SUA, care ar trebui să rămână un model mondial, și ne exprimăm încrederea că situația va dezescalada în curând pentru a permite reluarea validării voturilor electorale”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe român.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borell a denunţat, miercuri, „asaltul neobişnuit împotriva democraţiei americane” şi a făcut apel la respectarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA

„În ochii lumii, democraţia americană pare în stare de asediu în această seară. Este un asalt neobişnuit împotriva democraţiei SUA, instituţiilor sale şi statului de drept. Aceasta nu este America”, a scris spaniolul pe Twitter.

Demonstranții pro-Trump s-au adunat cu steaguri și semne „Stop the Steal”

Manifestanții pro-Trump s-au adunat în afara caselor de stat din toată țara, forțând evacuări în cel puțin două state. În St. Paul, Minnesota, manifestanții au reacționat la știrea că susținătorii președintelui Donald Trump au asaltat Capitoliul. Sute de oameni, în cea mai mare parte dezmascați, s-au adunat miercuri cu steaguri și semne „Stop the Steal”.  În Georgia și Oklahoma, unii manifestanți purtau arme.

Poliția de stat din New Mexico a evacuat personalul dintr-o clădire care include birourile guvernatorului și secretarului de stat ca măsură de precauție la scurt timp după ce sute de susținători care fluturau steagul au ajuns într-o rulotă de vehicule.

Un purtător de cuvânt al biroului guvernatorului declară că nu a existat niciun indiciu de amenințare la stat.

Trupe ale FBI SWAT au intrat în clădirea Capitoliului pentru a restaura ordinea

Dispozitiv exploziv găsit lângă Capitoliu, în mijlocul protestului

Cel puțin un dispozitiv exploziv a fost găsit lângă Capitoliu,  pe fondul unei ocupații violente a clădirii de către susținătorii președintelui Donald Trump.

Un dispozitiv exploziv a fost descoperit la sediul Comitetului Național Republican din Washington DC de echipe de geniști din capitala federală americană.

Oamenii legii au declarat că dispozitivul nu mai este o amenințare miercuri după-amiază, după ce dispozitivul a fost dezamorsat.

La sediul Comitetului Național Democrat a fost imediat, de asemenea, identificat un pachet suspicios

Președintele Donald Trump face declarații
Președintele Donald Trump, într-un mesaj video, îi îndeamnă pe susținători să „meargă acasă”, dar păstrează și atacuri false cu privire la alegerile prezidențiale.
Videoclipul a fost emis la mai mult de două ore după ce protestatarii au început să asalteze miercuri Capitoliul, în timp ce parlamentarii s-au convocat la o sesiune comună extraordinară pentru a confirma rezultatele Colegiului Electoral și victoria președintelui ales, Joe Biden. Trump și-a deschis videoclipul, spunând:
„Îți cunosc durerea. Știu răul tău. Dar trebuie să te duci acasă acum. ” De asemenea, a continuat să numească suporterii „foarte speciali”. El a mai spus: „Nu putem juca în mâinile acestor oameni. Trebuie să avem pace. Du-te acasă. Te iubim. Ești foarte special. ”

Președintele ales, Joe Biden, s-a adresat țării, miercuri după-amiază

Președintele ales, Joe Biden, a numit protestele violente asupra Capitoliului  „un atac asupra celei mai sacre întreprinderi americane”. De asemenea, Biden i-a cerut președintelui Donald Trump să facă imediat o adresă televizată prin care să ceară susținătorilor să înceteze violența pe care a descris-o drept un „atac fără precedent.

Preşedintele ales al SUA, democratul Joe Biden, a avertizat, miercuri, că democraţia americană se află sub un asalt fără precedent, potrivit BBC.

Joe Biden avertizează: „Nu este un protest. Este o insurecție!”

„Toți ați văzut ceea ce am văzut și eu. La această oră democrația noastră este în fața unui asalt fără precedent, un asalt asupra Congresului, asupra reprezentanților oamenilor, polițiștilor. Un asalt la adresa statului de drept, la adresa celor mai sacre valori americane. Aceasta nu este disidență. Este dezordine. Este haos. Este la limita rebeliunii. Și trebuie să înceteze acum! Cer acestei mulțumi să se retragă. Acesta nu este un protest, este o insurecție”, a spus Joe Biden.

Parlamentarii americani, atât republicani, cât și democrați, l-au denunțat, miercuri, pe președintele Donald Trump și susținătorii săi care au atacat clădirea Capitoliului

„Aceasta este o încercare de lovitură de stat”, a repetat reprezentantului republican Adam Kinzinger.

Vicepreședintele Mike Pence a cerut protestatarilor să se „oprească acum” și să părăsească clădirea, spunând că violența „nu va fi tolerată, iar cei implicați vor fi urmăriți penal în cea mai mare măsură a legii”.

„Cei care asaltează Capitoliul trebuie să se oprească ACUM”, a scris Sen pe Twitter. Ted Cruz, care a condus un grup restrâns de trumpisti în obiectarea ratificării votului colegiului electoral în Congres.

Garda Națională va interveni în DC

Garda Națională din DC urmează să fie chemată pentru a restabili ordinea în capitala federală, iar guvernatorul statului Virginia a anunțat că activează Garda Națională din stat pentru a interveni în Washington DC.

O femeie a fost împușcată în Capitoliul SUA

O femeie a fost împușcată în interiorul Capitoliului SUA după ce susținătorii președintelui Donald Trump au luat cu asalt clădirea și s-au confruntat violent cu poliția în încercarea de a opri certificarea victoriei lui Joe Biden

Au existat rapoarte de focuri de armă în interiorul clădirii, în timp ce la ușile acesteia  a avut loc o înfrângere armată.

„Ni s-au dat măști de gaz. Gazul lacrimogen a fost folosit”, a scris Rep. Democrat Gerry Connolly pe Twitter.

Vicepreședintele Mike Pence, care prezida Senatul, și președintele Nancy Pelosi, au fost evacuați la primul indiciu semnalat, pentru propria lor siguranță. Protestatarii au luat cu asalt clădirea și s-au mobilizat sub cupola Capitoliului, plină de picturi care înfățișează scene importante din fondarea națiunii.

În cripta Capitoliului, unde George Washington ar fi trebuit să fie îngropat inițial, polițiștii și protestatarii s-au confruntat, luptându-se împotriva acestora.

Protestatarii contestă victoria lui Joe Biden și acționează cu violență

Manifestanții au străpuns baricadele și  au forțat Congresul să evacueze părți ale clădirii și să întrerupă brusc un eveniment ceremonial care să afirme că președintele ales Joe Biden a câștigat alegerile din noiembrie.

O sesiune comună a Congresului condusă de vicepreședintele Mike Pence, a fost convocată, începând cu ora 13:00. ET miercuri pentru a supraveghea numărarea listelor alegătorilor prezidențiali.

Evenimentul, care în majoritatea anilor este pur și simplu o formalitate procedurală, are o importanță deosebită în 2021, afirmând în continuare victoria președintelui ales Joe Biden în cursa prezidențială după ce președintele Donald Trump și aliații săi au petrecut două luni încercând să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020.

Zeci de parlamentari ai Camerei și 13 senatori republicani plănuiau, începând de miercuri, să ridice obiecții cu privire la numărarea a cel puțin una și, eventual, a mai multor liste de alegători în temeiul Legii privind numărătoarea electorală din 1887, care le permite parlamentarilor să ridice obiecții cu privire la alegătorii anumitor state.

Biden a câștigat 306 de voturi la Colegiul Electoral față de 232 pentru Trump.

S-au raportat focuri de armă în timp ce parlamentarii au fost evacuați, iar manifestanții pro-Trump au intrat în clădire

ABC News a raportat că a existat o confruntare armată. Poliția le-a spus parlamentarilor „să fie pregătiți” să se mute în vestiare. Un anunț a fost realizat, în timp ce parlamentarii se întâlneau și se aștepta să voteze pentru a confirma victoria lui Joe Biden.

Politico a raportat marți că parlamentarii din ambele camere au obținut cel mai mare sprijin pentru obiecțiile împotriva listelor alegătorilor Biden din Arizona, Georgia și Pennsylvania, cu provocări pentru alte state încă pe masă.

Un membru al camerei și un membru al Senatului trebuie să ridice o obiecție pentru ca ambele camere ale Congresului să dezbată separat timp de maximum două ore și să voteze dacă acceptă cererile. Ambele camere trebuie să voteze fiecare cu majoritate simplă pentru a-l respinge.

Democrații controlează Camera, iar republicanii dețin temporar o majoritate restrânsă în Senat. Cu 20 de senatori ai GOP care declară public că susțin rezultatele Colegiului Electoral și nu intenționează să obiecteze la voturile electorale, orice provocare este practic garantată că va eșua.

Poziția lui Donald Trump

Trump a scris pe Twitter și nu i-a condamnat pe manifestanți. „Vă rugăm să sprijiniți poliția. Sunt cu adevărat de partea țării noastre. Rămâneți liniștiți!” a scris pe Twitter.

Situația haotică a venit după ce Trump, care a refuzat să accepte rezultatele alegerilor, a vorbit cu o mulțime mare în fața Casei Albe. El s-a enervat făgăduind că nu-i va acorda niciodată mandatul lui Biden și a afirmat fără temei că rezultatele alegerilor au fost frauduloase.

Afirmațiile neîntemeiate ale lui Trump de fraudă electorală au fost demontate pe scară largă, iar eforturile echipei sale juridice de a contesta rezultatele alegerilor în instanță au fost respinse de o succesiune de judecători. Trump a susținut că sesiunea comună a Congresului de miercuri reprezintă o șansă de a răsturna alegerile, chiar dacă evenimentul din Congresul american este o formalitate.

Unii protestatari au încercat să depășească ofițerii care dețineau scuturi și pe cei care  puteau fi văzuți folosind spray paralizant în mulțime. Unele persoane din mulțime strigau „trădători” în timp ce ofițerii încercau să-i mobilizeze.

Un pachet suspect a fost raportat  în zonă, a declarat poliția din Washington.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului