OMS și EMA vor verifica modul în care este fabricat vaccinul Sputnik V

Publicat: 22 04. 2021, 17:53
OMS și EMA vor analiza producția vaccinului rusesc Sputnik V. Sursa foto: Shutterstock

Specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în colaborare cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) vor începe următoarea etapă de examinare a vaccinului rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, cu verificarea modului în care acest ser este fabricat.

Verificările vor începe din data de 10 mai, informează Agerpres, care citează Reuters.

Rusia a solicitat OMS aprobarea vaccinului Sputnik V

Rusia a solicitat OMS aprobarea pentru utilizarea de urgență a vaccinului Sputnik V, produs de Institutul Gamaleya din Moscova.

Până în prezent, OMS a aprobat vaccinurile împotriva COVID-19 produse de Pfizer, AstraZeneca şi Johnson&Johnson – o certificare a siguranţei şi eficacităţii care îndrumă autorităţile de reglementare statale.

„Verificările referitoare la bunele practici de producţie vor avea loc din 10 mai până în prima săptămână din iunie”, a precizat OMS pentru Reuters ca răspuns la o solicitare de informaţii.

O echipă comună a OMS și EMA desfășoară în prezent verificări asupra bunelor practici clinice în ceea ce privește producția vaccinului Sputnik V, a informat Organizația Mondială a Sănătății.

Serghei Vershinin, adjunctul ministrului Sănătății din Rusia, a vorbit marți la Geneva cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus despre acest subiect.

Acesta din urmă a declarat că organizația pe care o conduce apreciază eforturile Rusiei de a îndeplini criteriile pentru aprobarea de urgență a acestui vaccin.

Rusia nu se așteaptă ca vaccinul său să fie autorizat prea curând în UE

Rusia nu este foarte încrezătoare că vaccinul său împotriva COVID-19 va fi aprobat prea curând în Uniunea Europeană.

Anunțul a fost făcut de Fondul Suveran rus (RDIF), în contextul în care serul dezvoltat în Rusia a intrat în procedura de evaluare a Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Până în prezent, Ungaria, Cehia și Slovacia au comandat, primit sau deja au început imunizarea cu Sputnik V, cu toate că acesta nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului.