Rusia nu se așteaptă ca vaccinul Sputnik V să fie autorizat prea curând în UE. Moscova, pregătită să livreze 100 de milioane de doze

Rusia nu se așteaptă ca vaccinul Sputnik V să fie autorizat prea curând în UE. Moscova, pregătită să livreze 100 de milioane de doze
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 20/03/2021, 15:44

Rusia nu este foarte încrezătoare că vaccinul său împotriva COVID-19, Sputnik V, va fi aprobat prea curând în Uniunea Europeană.

Anunțul a fost făcut de Fondul Suveran rus (RDIF), în contextul în care serul dezvoltat în Rusia a intrat în procedura de evaluare a Agenției Europene a Medicamentului (EMA), informează Digi24.

EMA a anunțat la începutul lunii martie inițierea evaluării vaccinului Sputnik V în vederea unei eventuale autorizări pe piața europeană.

„Dacă este aprobat – probabil după luna iunie – am putea livra circa 100 de milioane de doze pentru 50 de milioane de persoane din UE în termen de trei, patru luni”, a declarat directorul general al RDIF, Kirill Dmitriev.

Dmitriev a mai adăugat că Rusia se așteaptă ca, după Ungaria, și alte state europene să aprobe vaccinul rusesc, indiferent de decizia EMA.

El mai spune că Rusia ar putea livra vaccinuri acestor state începând de luna viitoare.

„Aşteptăm acum o delegaţie EMA la mijlocul lunii aprilie şi sperăm că decizia asupra Sputnik V va fi una pur ştiinţifică, nu una politică”, a mai spus el.

Această ultimă declarație vine în contextul în care Rusia a fost acuzată că s-ar folosi de vaccinul împotriva COVID-19 pentru a obține avantaje de ordin geopolitic.

Dmitriev, care conduce fondul responsabil pentru distribuţia internaţională a Sputnik V, a confirmat planurile de producere a vaccinului anti-COVID19 în Germania şi în alte ţări UE.

Germania este pregătită să cumpere Sputnik V

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că este pregătită să comande vaccinul Sputnik V în cazul în care acesta va fi autorizat de EMA.

„În ceea ce priveşte vaccinul rusesc, consider că orice vaccin autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente ar trebui utilizat în UE. În acest caz, aş prefera o comandă din partea UE, dar dacă acest lucru nu intervine, atunci Germania ar trebui să acţioneze pentru ea însăşi şi asta vom face”, a declarat Angela Merkel.

Trei țări din UE au comandat sau chiar folosesc acest vaccin, deși nu a fost încă aprobat de EMA

Până în prezent, Ungaria, Cehia și Slovacia au comandat, primit sau deja au început imunizarea cu Sputnik V, cu toate că acesta nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului.

La rândul său, Austria s-a arătat interesată să cumpere acest ser și chiar să îl producă pe teritoriul său, cu condiția ca acesta să fie aprobat de EMA.

„Dacă fabricanţii de vaccinuri rusesc şi chinez primesc undă verde în Europa şi acestea pot fi produse aici, Austria va încerca cu siguranţă să pună la dispoziţie capacităţile sale de producţie în companiile naţionale corespunzătoare pentru aceste vaccinuri”, spunea, la începutul lunii februarie, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz.

Și autoritățile din Cipru au anunțat că vor comanda vaccinul Sputnik V în cazul în care acesta va fi aprobat la nivel european.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase