PANDEMIE. OMS: Europa a înregistrat 159.000 de decese în plus față de o perioadă normală

Publicat: 28 05. 2020, 16:58
PANDEMIE. Milioane de cazuri de infectări cu Covid-19 la nivel global

Directorul Biroului european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Henri Kluge, a explicat joi că pandemia de COVID-19 a produs în jur de 159.000 de „morți în exces” de la începutul lunii martie și până în prezent.

Termenul de „morți în exces” este folosit pentru a descrie numărul de decese care se înregistrează într-o perioadă de criză față de numărul deceselor care s-ar fi înregistrat într-o perioadă normală, informează CNN.

Potrivit lui Kluge, în regiunea europeană, care potrivit OMS cuprinde 53 de țări, printre care și Rusia și Turcia, au fost înregistrate aproximativ două milioane de cazuri de infectare cu COVID-19 și peste 175.000 de decese cauzate de această boală. Oficialul OMS a declarat că numărul deceselor este „mult peste ceea ce am fi așteptat în mod normal în această perioadă a anului”.

Potrivit informațiilor Organizației Mondiale a Sănătății, 94% dintre persoanele decedate aveau peste 60 de ani, iar 59% erau bărbați.

De asemenea, din totalul persoanelor care au decedat ca urmare a infectării cu noul coronavirus, 97% aveau cel puțin o comorbiditate, afecțiunile cardiovasculare fiind cele mai întâlnite.

Kluge a oferit și informații cu privire la răspândirea actuală a virusului în Europa. El a explicat că în ultimele 14 zile numărul de cazuri a crescut cu 15% la nivel european, continentul înregistrând 38% din cazurile de infectare și jumătate din decesele înregistrate la nivel mondial.

Avertisment OMS: Nu poate exista revenire economică fără controlarea pandemiei

Rusia, Marea Britanie, Belarus, Turcia și Italia au fost statele care au înregistrat cele mai mari creșteri ale numărului de cazuri în ultimele două săptămâni. Cu toate acestea, Spania, Italia, Marea Britanie și Franța continuă să înregistreze, cumulat, 72% dintre decesele provocate de COVID-19 în Europa, a mai informat oficialul.

În contextul în care statele europene continuă să relaxeze restricțiile, Kluge atrage atenția că „nu poate să existe o revenire economică fără controlarea transmiterii COVID-19”.

„Prioritatea noastră trebuie să fie investițiile în sănătate, în asistență socială și, mai ales, evitarea austerității”, spune Kluge.

El îi sfătuiește pe liderii europeni să ia în considerare lecțiile învățate în timpul crizei economice din 2008, când mai multe state europene au fost nevoite să reducă semnificativ cheltuielile cu sistemul sanitar.