RELAXARE. Polonia renunță la obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile deschise

Redactor:
Andrei Vacaru
RELAXARE. Polonia renunță la obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile deschise
RELAXARE. Polonia renunță la obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile deschise. Sursa foto: Shutterstock

Polonezii vor putea să meargă în spațiile deschise fără măști de protecție începând cu data de 30 mai, iar teatrele, cinematografele și sălile de fitness vor fi redeschise începând cu 6 iunie, a anunțat miercuri Guvernul de la Varșovia.

Noile măsuri fac parte din procesul de relaxare treptată a restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul tip de coronavirus, informează site-ul agenției de presă Reuters.

De asemenea, adunările publice de până la 150 de persoane vor putea fi organizate începând cu zilele următoare, în timp ce limitele privind numărul persoanelor care pot participa la slujbele din biserici vor fi și ele relaxate.

„În acest moment, numărul persoanelor bolnave este în scădere, la fel și numărul deceselor, ceea ce înseamnă că măsurile de control au dat rezultate. 80% din paturile din spitale dedicate pacienților cu COVID sunt libere, 90% din ventilatoare nu sunt utilizate în acest moment”, a spus ministrul Sănătății, Lukasz Szumowski, în cadrul unei conferințe de presă.

Cu toate acestea, școlile vor rămâne închise până la finalul lunii iunie, când elevii oricum intră în vacanța de vară, iar granițele țării rămân și ele închise cel puțin până la jumătatea lunii viitoare.

Luna viitoare ar putea fi organizate și alegeri prezidențiale în Polonia

În cadrul aceleiași conferințe, premierul Mateusz Morawiecki a reiterat dorința Guvernului său de a organiza alegerile prezidențiale luna viitoare. Scrutinul ar fi trebuit să aibă loc pe 10 mai, dar a fost anulat din cauza pandemiei.

„Sunt sigur că alegerile trebuie să aibă loc și vor avea loc în iunie”, a spus premierul.

Cu toate acestea, nu este clar momentan dacă Guvernul va putea să obțină suficiente voturi în Parlament pentru organizarea scrutinului în iunie.

Polonia, o țară cu aproximativ 38 de milioane de locuitori, a raportat până acum 22.074 de cazuri de COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus, dar și 1.024 de decese, un număr mult mai mic în comparație cu alte state europene mari.

Polonia a fost printre primele țări europene care au impus restricții foarte stricte pentru a limita răspândirea virusului. Printre aceste măsuri s-au numărat restricții de circulație, închiderea școlilor și a granițelor. Restricțiile au început să fie ridicate treptat începând cu sfârșitul lunii aprilie.

Inchide