Peste un miliard de oameni ar putea trăi în sărăcie extremă din cauza crizei provocate de coronavirus

Publicat: 03 12. 2020, 09:39
Sursa: Shutterstock

Peste un miliard de oameni riscă să ajungă să trăiască în sărăcie extremă până în 2030 ca urmare a efectelor pe termen lung ale pandemiei de COVID-19, potrivit unui studiu publicat joi de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Cifra ar putea fi atinsă în cazul în care revenirea la normal a economiei mondiale va întârzia, iar criza economică actuală se va prelungi, informează Agerpres care citează DPA.

Astfel, potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), încă 207 milioane de persoane ar urma să fie afectate de sărăcie față de numărul actual.

Potrivit unui scenariu care ia în calcul ratele actuale ale mortalității și previziunile recente de creștere ale Fondului Monetar Internațional, alte 44 de milioane de persoane vor trăi sub pragul de sărăcie în următorii zece ani.

Creșterea ratei sărăciei poate fi, însă, evitată

Cu toate acestea, PNUD susține că există modalități prin care poate fi evitată o creștere a ratei sărărciei la nivel mondial.

Astfel, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare recomandă investiții în programe de asistență socială, guvernanță, digitalizare și investiții în economia verde.

„Pandemia COVID-19 este un punct critic şi ceea ce aleg liderii acum ar putea conduce lumea în direcţii foarte diferite. Avem ocazia să investim într-un deceniu de acţiuni care nu numai că ajută oamenii să se recupereze după COVID-19, dar restabileşte calea de dezvoltare a omenirii şi planetei către un viitor mai corect, mai rezistent şi verde”, a declarat administratorul PNUD, Achim Steiner, prin intermediul unui comunicat de presă.

După ce foametea cronică a scăzut constant timp de decenii, aceasta a început uşor să crească în 2014, iar acest lucru continuă şi în prezent, în contextul în care pandemia de COVID-19 ar putea determina ca încă 130 de milioane de persoane să sufere de acest fenomen până la sfârşitul anului 2020.

Apariţia unor noi zone în care persoanele suferă de foamete acută, în contextul pandemiei, poate uneori determina creşterea acestui număr, arăta ONU în raportul „Starea securităţii alimentare şi a nutriţiei la nivel mondial”, publicat în vară.