ONG: Pandemia de COVID-19 are cel mai grav impact asupra categoriilor deja defavorizate

Redactor:
Andrei Vacaru
ONG: Pandemia de COVID-19 are cel mai grav impact asupra categoriilor deja defavorizate
ONG: Pandemia de COVID-19 are cel mai grav impact asupra categoriilor deja defavorizate. Sursa foto: Shutterstock

Pandemia provocată de SARS-CoV-2 are un impact economic „devastator” la nivel mondial asupra persoanelor aflate oricum în categoriile cele mai vulnerabile, potrivit unui studiu publicat luni de Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC).

Astfel, potrivit organizației non-guvernamentale, criza provocată de pandemie a împins persoanele strămutate sau care locuiesc în zone de conflict la foamete sau abandon școlar, informează Agerpres.

Studiul, numit „Spirala descendentă”, a fost realizat în 14 țări, iar Consiliul Norvegian pentru Refugiați arată în cadrul acestuia că aproape trei sferturi din cele peste 1.400 de persoane incluse în studiu au declarat că situația lor economică s-a înrăutățit din cauza crizei.

Potrivit acestui studiu, 77% dintre persoanele intervievate au declarat că și-au pierdut locul de muncă sau le-a fost diminuat salariul începând cu luna martie, 70% dintre ele au fost nevoite să își reducă numărul de mese zilnice, iar 73% au declarat că au luat în calcul să nu își mai trimită copiii la școală din cauza dificultăților de ordin financiar.

„Cele mai vulnerabile comunităţi din lume sunt într-o spirală descendentă periculoasă. Deja forţate să îşi părăsească domiciliul din cauza violenţelor, deseori cu drepturi limitate la muncă sau la acces la servicii guvernamentale, impactul economic al pandemiei le împinge pe aceste persoane către o catastrofă”, spune secretarul general al NRC, Jan Egeland, prin intermediul unui comunicat.

Ancheta NRC a fost realizată în rândul a 1.413 persoane din 14 ţări: Afganistan, Columbia, Irak, Kenya, Libia, Mali, Uganda, Venezuela, Somalia, Republica Democrată Congo, Liban, Iordania, Burkina Faso şi Yemen.

ONU avertizase anterior că riscul de foamete a crescut

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat chiar dinaintea pandemiei că riscul de foamet este în creștere în mai multe regiuni ale lumii.

După de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de COVID-19, Programul Alimentar Mondial al ONU a avertizat și el că riscul de foamete va crește.

În luna mai, când America Latină a devenit „epicentrul” pandemiei, Programul Alimentar Mondial a avertizat că numărul persoanelor care s-ar putea confruta cu o lipsă acută de alimente s-ar putea tripla în anul acesta, ajungând de la 3,4 milioane la 13,7 milioane în această regiune.

Potrivit estimărilor, economiile din această regiune ar urma să înregistreze o scădere medie de 5,4%, cea mai puternică recesiune din istoria recentă a regiunii. Această situație ar urma să îi afecteze cel mai puternic pe cetățenii care lucrează cu ziua. În Bolivia, spre exemplu, 60% din cetățeni obțin venituri la negru.

În Columbia, Ecuador și Peru, pandemia de COVID-19 ar putea crește riscul de foamete în rândul migranților din Venezuela, care numără între 540.000 și un milion de persoane. În acest context, Programul Alimentar Mondial anunță că va continua distribuția de alimente și vouchere în această regiune, dar și în alte state, precum Bolivia și El Salvador.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Scandal la moaștele Sf Dumitru! Ce a făcut episcopul Ieronim
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Imagini cu Mihaela Rădulescu, de pe vremea când avea 30 de kg în plus! Cum...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
ȘOC! Ce a găsit o femeie din Argeș într-o parcare. Poliția i-a BĂTUT la ușă...
”Modelul suedez” ar putea fi aplicat în România. Ce măsuri șocante implică asta
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De la 7 kilograme de nucă şi o cergă, la cel mai mare procesator cu...
Inchide