Povestea dramatică a unei fete de 9 ani din Afganistan. A fost vândută de tatăl ei pentru o sumă derizorie

Publicat: 20 06. 2022, 10:25
Actualizat: 20 06. 2022, 11:39
SURSA FOTO: Profimedia

Parwana Malik, o fetiță de numai 9 ani, din Afganistan este vândută de tatăl ei unui străin pentru a o lua de nevastă. Bărbatul care a cumpărat-o pe fată are 55 de ani și a plătit pentru ea aproximativ 200.000 de afgani (aproximativ 2.200 de dolari). Familia a recurs la acest gest din lipsa banilor, și pentru că au mai mulți copii cărora nu au nici măcar ce să le dea să mânănce. 

Timp de patru ani, familia ei a trăit într-o tabără afgană din nord-vestul provinciei Badghis, supraviețuind cu ajutorul umanitar și muncind cu ziua pentru câțiva dolari pe zi. Dar viața a devenit mai grea de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, în august 2021.

Abdul Malik, tatăl Parwanei, a declarat că este „măcinat” de vinovăție, rușine și îngrijorare, dar nu are de ales.

„Suntem opt membri ai familiei. Trebuie să o vând pentru a-i păstra în viață pe ceilalți”, a spus el pentru CNN.

El a încercat să evite să o vândă, a călătorit în capitala provinciei Qala-e-Naw pentru a căuta fără succes un loc de muncă, chiar a împrumutat bani de la rude, iar soția sa a cerșit pentru mâncare.

Banii din vânzarea fetei vor susține familia doar câteva luni, înainte ca Malik să fie nevoit să găsească o altă soluție, a spus el.

Parwana a spus că speră ca părinții ei să se răzgândească, visa să devină profesoară și nu a vrut să renunțe la educație. Dar rugămințile ei au fost în zadar.

În octombrie anul trecut, Qorban, cumpărătorul, care are un singur nume, a mers la ea acasă și i-a înmânat tatălui Parwanei 200.000 de afgani (aproximativ 2.200 de dolari) sub formă de oi, pământ și numerar.

Parwana este una dintre multele tinere fete afgane vândute în căsătorie pe măsură ce criza umanitară și foametea din Afganistan se adâncesc.

„De la zi la zi, numărul familiilor care își vând copiii crește”, a spus Mohammad Naiem Nazem, un activist pentru drepturile omului în Badghis. „Lipsa de mâncare, lipsa de muncă, familiile simt că trebuie să facă asta”.

„Aceasta este mireasa ta. Te rog ai grija de ea… te rog nu o bate”

Parwana, îmbrăcată în negru, cu o ghirlandă florală colorată în jurul gâtului, și-a ascuns fața și a scâncit în timp ce tatăl ei plângând i-a spus lui Qorban: „Aceasta este mireasa ta. Te rog, ai grijă de ea, ești responsabil pentru ea acum, te rog, nu o bate.”

Qorban nu a descris vânzarea ca pe o căsătorie, spunând că are deja o soție care ar avea grijă de Parwana ca și cum ar fi unul dintre propriii lor copii.

„(Parwana) era ieftină, iar tatăl ei este foarte sărac și are nevoie de bani”, a spus Qorban. „Ea va lucra la mine acasă. Nu o voi bate. O voi trata ca pe un membru al familiei. Voi fi amabil.”

De la preluarea puterii de către talibani, povești precum cea a Parwanei sunt la ordinea zilei.

Deși căsătoria copiilor sub 15 ani este ilegală la nivel național, aceasta a fost practicată de ani de zile, în special în zonele mai rurale ale Afganistanului. Din luna august a devenit ceva la ordinea zilei, pe măsură ce, pentru afgani, devine din ce în ce mai greu să găsească ceva de pus pe masă.

Mai mult de jumătate din populație se confruntă cu o insecuritate alimentară acută, potrivit unui raport al Națiunilor Unite. Și peste 3 milioane de copii sub 5 ani se confruntă cu malnutriție gravă. În tot acest timp, prețurile la alimente sunt în creștere, băncile rămân fără bani, iar muncitorii rămân neplătiți.

Aproape 677.000 de persoane au fost strămutate în 2021 din cauza luptelor, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA). Mulți dintre ei locuiesc în corturi și colibe în tabere, cum ar fi familia Parwanei.