Povestea celor două surori care au reușit să fugă de războiul din Afganistan și sunt acum în fața unei noi amenințări, în Ucraina: „Nu putem trece din nou prin așa ceva”

Povestea celor două surori care au reușit să fugă de războiul din Afganistan și sunt acum în fața unei noi amenințări, în Ucraina: „Nu putem trece din nou prin așa ceva”
Sursă foto: CNN
Publicat: 18/02/2022, 11:04

Două surori, care au reușit să fugă din infernul din Afganistan și s-au refugiat în Ucraina, sunt acum în fața unei noi amenințări de război. Fazila (26) și Shagufa Haidary (24) locuiesc într-un apartament mic de la periferia Kievului. Ele au statut de refugiat, dar nici nu au reușit bine să se stabilească acolo, fiindcă o nouă amenințare le bate la ușă. „Nu putem trece din nou prin așa ceva”, au spus ele pentru CNN.

Înainte să fugă din Afganistan, cele două lucrau ca însoțitoare de bord la o companie aeriană. Au văzut lumea, au întâlnit personalități politice și din showbiz, aveau o viață frumoasă până când au revenit talibanii la putere.

Ambele au urmat cursuri universitare și au beneficiat de libertățile și egalitățile unei societăți democratice. Pe 15 august 2021, însă, și-au dat seama că dacă vor să trăiască în continuare ca femei libere, cu drepturi și egalitate de șanse, trebuie să fugă din Afganistan, care era subjugat din nou de regimul taliban.

„Nu am avut altă opțiune. Trebuia să ne urcăm într-un avion și să fugim. Asta a fost. Dacă am avea altă opțiune, cu siguranță am alege-o, decât să fim refugiați sau să ajungem aici”, a spus Shagufa.

Fuga din Afganistan. „Eram cu toții îngroziți, nu știam încotro mergem”

Surorile au vrut inițial să se refugieze la Islamabad în Pakistan, dar au ajuns prea târziu la aeroportul din Kabul, unde s-au trezit prinse în haosul în care mii de oameni încercau să fugă din țară.

„Sentimentul trăit atunci a fost înfricoșător. Eram cu toții îngroziți, nu știam încotro mergem”, a povestit Shagufa.

Împreună cu niște colegi de muncă, surorile s-au îndreptat spre un alt avion. Nu aveau idee încotro zboară, au aflat destinația cu câteva minute înainte de decolare – Ucraina.

Astfel, Fazila și Shagufa au fost printre cei 370 de afgani care au sosit în Ucraina, în august 2021. La sosirea în Europa, au fost duse într-un centru pentru migranți, la o distanță de aproximativ două ore la nord de Kiev, aproape de granița cu Belarus. Două săptămâni mai târziu, cu ajutorul unui prieten care lucrează pentru o companie aeriană ucraineană, s-au putut muta într-un apartament mobilat dintr-un bloc de locuințe modest, de la periferia Kievului.

Cele două surori au cerut azil în Ucraina și așteaptă o decizie peste câteva săptămâni. Între timp, ele nu au reușit să găsească locuri de muncă în domeniul lor și își plătesc chiria cu ajutorul financiar al unui unchi care locuiește în Germania.

Tinerele au reclamat că au fost tratate cu indiferență de către angajații Agenției ONU pentru Refugiați, UNHCR. În replică, Victoria Andrievska, purtătorul de cuvânt al agenției în Ucraina, a declarat pentru CNN că oferă asistență juridică pentru aproximativ 300 de solicitanți de azil afgani și sprijin financiar sub forma unei alocații acordate solicitanților de azil nou sosiți.

Reprezentanții agenției au adăugat că, deși își exprimă solidaritatea cu țările care au primit afgani vara trecută, UNHCR „nu a fost implicat în evacuarea cetățenilor afgani care au asistat guverne străine sau forțe militare în Afganistan” și că nu are responsabilități legate de vize.

Familia, rămasă în Afganistan, a crezut că fetele sunt în siguranță, în Ucraina

Acum, surorile se confruntă cu aceeași incertitudine ca toți ceilalți locuitori din Kiev. Pentru moment, atmosfera este calmă și viața decurge ca de obicei, dar există temeri că un război ar putea începe oricând.

„Cel mai greu este să încercăm să ne liniștim familia din Kabul, care are propriile probleme acolo. Mă doare, ei au crezut că suntem în siguranță aici”, spune Shagufa.

„Doar frații mei știu ce se întâmplă aici, dar mama nu. Ne prefacem că totul este bine. Desigur, ea fiind mamă, are propriile temeri în privința noastră. Ne-am făcut griji pentru ei și acum ne facem griji și pentru noi”, a adaugat Fazila.

Cele două tinere spun că nu au planuri să plece în altă țară, pentru că nu au suficient curaj să treacă granița.

Când au evadat din Kabul, surorile au crezut că sunt printre cei norocoși, dar acum nu știu ce să mai creadă. „Nu sunt pregătită să trec din nou prin așa ceva”, a spus Shugufa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”