Pretențiile Rusiei asupra Arcticii, amendate de SUA. De ce sunt americanii interesați de această regiune

Publicat: 18 05. 2021, 21:38
Pretențiile Rusiei asupra Arcticii, amendate de SUA. De ce sunt americanii interesați de această regiune / Sursa FOTO: wikimedia.org

Pretențiile Rusiei asupra Arcticii au primit o grea lovitură din partea SUA. America are interese puternice în regiunea nordică, la fel ca marele său dușman, iar acum intervine această chestiune. Dincolo de testele militare efectuate în zonă de Moscova, regiunea este disputată pentru uriașul său potențial economic reprezentat de Ruta Maritimă de Nord.

Vladimir Putin caută să ofere o alternativă de transport la mărfurile aduse în Europa din China. Astfel, Ruta Maritimă de Nord ar fi cel mai scurt traseu de urmat, de aceea și insistă Rusia cu construcția mai multor porturi în regiune. Pentru Moscova, o lovitură mai întâi economică și apoi de imagine, pentru Canalul de Suez, aproape un KO, spun mulți.

SUA consideră „ilegitim” controlul Rusiei în Arctica

Rusia a avansat pretenţii maritime ilegitime în regiunea Arcticii, a declarat marţi, 18 mai, secretarul de stat american Antony Blinken. El a făcut apel la o evitare din partea Kremlinului de a militariza această regiune. Anterior, Washingtonul a acuzat Moscova că solicită navelor străine să-i ceară permisiunea de trecere şi le impune prezenţa unor piloţi ruşi la bord; în caz contrar, susțin americanii, rușii ameninţă vasele care tranzitează Arctica de folosirea forţei.

„Am văzut că Rusia avansează pretenţii maritime ilegitime, în special regulile sale pentru navele străine care tranzitează Ruta Maritimă de Nord, care nu corespund dreptului internaţional”, a declarat Blinken la o conferinţă de presă în capitala Islandei. La Reykjavik are loc în aceste zile reuniunea Consiliului Arcticii, cu participarea SUA și a Rusiei, printre alții.

  • Federația Rusă are planuri ambiţioase de construcţie a unor porturi de-a lungul Rutei Maritime Nord, care ar scurta distanţa pe mare dintre China şi Europa. În același timp, Moscova şi-a consolidat prezenţa militară în zona sa costieră din regiunea Arctică.

„Avem îngrijorări faţă de unele activităţi militare sporite în Arctica, ceea ce sporeşte riscul unor accidente şi erori de calcul”, a mai spus Blinken. Secretarul de stat american a acuzat Rusia că „subminează obiectivul comun al unui viitor paşnic şi sustenabil pentru această regiune”.

Pentagonul și-a trimis bombardierele în Marea Barenț

În încercarea de a apăra libertatea de acces şi de navigaţie pe Ruta Maritimă de Nord, US Navy a efectuat anul trecut, în Marea Barenţ, două serii de exerciţii navale împreună cu aliaţi europeni. Exercițiile au avut loc în apropierea Rusiei, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată de la jumătatea anilor ’80 încoace.

Statele Unite ale Americii au cerut Rusiei să transmită spre examinare Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO) normele sale privind tranzitarea acestei rute. Deocamdată, Moscova nu a dat curs solicitării Washingtonului. „Schema de reglementare aplicată de Rusia nu ţine cont, cum cere dreptul internaţional, de drepturile şi libertăţile privind navigaţia în apele internaţionale şi în zonele economice exclusive”, insistă secretarul de stat Antony Blinken.