Schimbările climatice din Arctica și ce înseamnă ele pentru Europa și România

Schimbările climatice din Arctica și ce înseamnă ele pentru Europa și România
Schimbările climatice din Arctica
Publicat: 03/04/2021, 10:34

S-a vorbit foarte mult și în iarna abia încheiată despre vortexul polar din atmosfera înaltă și despre “Bestia din est”, fenomene atmosferice care au indus episoade cu temperaturi scăzute și cantități mari de zăpadă în multe regiuni ale Europei, dar și ale Americii de Nord sau Asiei.

Vortexul polar reprezintă un vârtej ciclonic în care, de regulă, aerul circulă cu viteze foarte mari, la înălțimi până aproape de 50 km. Acest vârtej -puternic și bine centrat deasupra Polului Nord – păstrează masele de aer rece în zona arctică, acolo unde, la suprafață, presiunea atmosferică este de obicei scăzută, și previne transportul lor spre latitudini mai joase.

Perturbații ale vortexului polar pot influența circulațiile atmosferice din apropierea suprafeței Pământului, atunci când zone cu presiune atmosferică ridicată apar în regiunile arctice. Astfel, este favorizat un transport de aer arctic foarte rece, determinând temperaturi scăzute și ninsori abundente, la latitudini mai joase, în America de Nord, Europa și Asia.

Reducerea suprafeței stratului de gheață marină din Marea Barents a alimentat manifestările extreme ale “Bestiei din est”, fenomen caracterizat de apariția de temperaturi scăzute și precipitații abundente sub formă de zăpadă în zona Europei, relatează un studiu publicat recent in Nature Geoscience.

Astfel de episoade cu vortexul polar deformat sau chiar scindat și cu apariția în Europa a “Bestiei din est” (transportul de aer arctic venind pe ramura estică a  circulației determinată de centrul de presiune ridicată) au mai fost înregistrate și în iernile recente 2009-2010, 2010–2011, 2012–2013, 2017-2018. Frecvența crescută a acestor episoade în ultimii ani a atras atenția cercetătorilor ce, pe de altă parte, au urmărit cu îngrijorare tendința de diminuare a suprafeței acoperită cu gheață marină în Arctica, cauzată, în principal, de încălzirea globală.

Sunt cele două tipuri de manifestări climatice din iarna Emisferei Nordice legate cauzal? – și-au pus întrebarea savanții. Răspunsul nu e simplu și se lucrează intens în comunitatea climatologilor pe acest subiect, notează dr. Roxana Bojariu pentru Infoclima. 

Studiu care analizează episoadele cu condiții severe de iarnă din Europa

O piesă a puzzle-ului care ar putea aduce clarificări vine de la un grup de cercetători din Finlanda, Statele Unite ale Americii, Norvegia și Franța. Acest grup, coordonat de Hannah Bailey de la Universitatea Oulu (Finlanda) a publicat, pe data de 1 aprilie 2021, un studiu care analizează episoadele cu condiții severe de iarnă din Europa, în perioada februarie – martie 2018.

Respectivul studiu – publicat în prestigioasa revistă internațională Nature Geoscience – arată că manifestările extreme ale “Bestiei din est”, în perioada studiată, au fost alimentate de umiditatea atmosferică crescută, apărută ca urmare a reducerii suprafeței stratului de gheață marină din Marea Barents. Studiul arată că suprafața fără gheață a Mării Barents (60% din aria sa) ar fi răspunzătoare pentru 88% din cantitatea de zăpadă ce a căzut în perioada februarie-martie 2018 în Nordul Europei și Marea Britanie.

Marea Barents este o zonă specială a Arcticii prin tendința de diminuare rapidă și consistentă a gheții marine a cărei extindere acolo s-a redus deja cu 54% din 1979 până în prezent. În condițiile unor scenarii climatice drastice, Marea Barents ar putea să piardă complet învelișul de gheață în sezonul rece, până în 2080, devenind o sursă important de umiditate, în timpul iernii, pentru Europa continentală.

Dar ce efecte au aceste evoluții pentru Europa și România?

Dacă experimentele numerice cu modele climatice ne înfățișează iernile viitoare ca având temperaturi din ce în ce mai ridicate în Europa (deci și în România), detaliile privind cum se vor modifica în viitor episoadele cu condiții de iarnă severă sunt încă neclare. Cert este că ele vor continua să existe, cu schimbări în statistica frecvenței și intensității lor.

În sezonul rece, creșterea suprafeței zonelor arctice fără  gheață marină (ceea ce permite cuplajul ocean-atmosferă), ar putea să însemne, în anumite condiții, favorizarea cantităților sporite de zăpadă în Europa, acolo unde “Bestia din est” aduce transport de aer rece, dar îmbogățit cu umezeală. În acest context, vor fi efecte și în România, iar iarna care tocmai a trecut ne poate sugera unele aspecte legate de caracteristicile iernilor viitoare în partea noastră de lume.

Procesele arctice influențează și vor influența și iernile noastre, dar influențele arctice legate de episoadele cu cantitatea mare de zăpadă se vor face probabil simțite mai ales în zonele montane, acolo unde temperaturile scad cu altitudinea și în regiunile nordice. In zonele de câmpie, mai ales în cele din sud și vest, influența ar putea fi mai mică, dacă vorbim de un strat de zăpadă persistent.

În general, cantitatea de precipitații –  iarna, în zona țării noastre – va avea tendința crescătoare, dar precipitațiile vor fi mai ales sub formă lichidă și mixtă, ploi și lapoviță. Sunt necesare, însă, studii detaliate care să proiecteze fenomenele de scară mare la nivel local, iar România este definită climatic printr-un sistem complex de factori locali (relief divers, vecinătatea Mării Negre, diversitate de soluri și acoperire a lor etc), conchide dr. Roxana Bojariu.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Surpriză COLOSALĂ! Cine a câştigat Chefi la cuţite 2021
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț...
Casa în care trebuie să locuiești, în funcție de venituri. Toți românii ar trebui să-și...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Șobolani în raftul de patiserie din Mega Image. Reacția companiei. FOTO
Surpriză COLOSALĂ! Cine a câştigat Chefi la cuţite 2021
În timp ce SĂPAU pe un șantier, muncitorii au dat peste ceva ULUITOR. Surpriza a...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce să iei cu tine în Grecia. Greșeala pe care toți românii o fac
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
A primit 17 ANI DE ÎNCHISOARE! Vestea care șochează întreaga țară
SE SCHIMBĂ harta României! Zona care ar putea să se RUPĂ de țara noastră
Agent secret: „Eu am ucis-o pe prințesa Diana”. Casa Regală e în stare de șoc
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este „Regele asfaltului”, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri români, şi ce...