PROCESUL MORȚII LUI MICHAEL JACKSON. Cântărețul se temea pentru sănătatea lui, înainte de cele 50 de concerte de la Londra

Redactor:
Florin Badescu
PROCESUL MORȚII LUI MICHAEL JACKSON. Cântărețul se temea pentru sănătatea lui, înainte de cele 50 de concerte de la Londra
Michael Jackson era îngrijorat pentru sănătatea lui și se temea că nu va putea să reziste din punct de vedere fizic pentru cele 50 de concerte pe care urma să le susțină la Londra, începând din iulie 2009, a declarat, luni, unul dintre medicii starului, informează AFP.

Michael Jackson era îngrijorat pentru sănătatea lui și se temea că nu va putea să reziste din punct de vedere fizic pentru cele 50 de concerte pe care urma să le susțină la Londra, începând din iulie 2009, a declarat, luni, unul dintre medicii starului, informează AFP.

Această afirmație aparține medicului Allan Metzger și a fost făcută în cadrul procesului intentat medicului Conrad Murray, judecat la Los Angeles pentru uciderea „regelui muzicii pop”.

A cincea săptămână a procesului, care are loc la Curtea Superioară din Los Angeles, a debutat, luni, cu declarațiile primilor martori chemați de tabăra apărării, după patru săptămâni în care au fost ascultate mărturiile martorilor care îl acuză pe Conrad Murray, judecat pentru omucidere involuntară.

Allan Metzger, medic generalist și reumatolog din Los Angeles, care afirmă că a fost în urmă cu câțiva ani „medicul principal” al cântărețului Michael Jackson și al copiilor acestuia, a declarat că a mers la reședința starului, pe 18 aprilie 2009, cu aproximativ două luni înainte de moartea cântărețului, survenită pe 25 iunie.

„Voia să-mi vorbească despre problemele lui de sănătate și voia ca eu să consult copiii”, a spus Allan Metzger. Întrebat de Ed Chernoff, unul dintre avocații apărării, dacă starul era consultat și de alți medici, Allan Metzger a răspuns negativ.

„Era entuziasmat, îmi vorbea despre anumite elemente creative la care se gândea. Mi-a vorbit despre entuziasmul lui, dar și despre teama lui” pe care o avea în legătură cu concertele de la Londra, a adăugat Metzger.

Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, într-o perioadă de repetiții intense pentru „This Is It Tour”, turneul său de adio, în timpul căruia urma să susțină, începând din iulie 2009, 50 de concerte la sala O2 Arena din Londra.

„Îi era frică, pentru că era o responsabilitate mare și nu voia să facă un lucru prost. Era îngrijorat pentru starea lui nutrițională, voia să aibă o sănătate bună”, a adăugat Metzger.

Allan Metzger a confirmat faptul că Michael Jackson suferea de insomnie de foarte mult timp.

Potrivit declarațiilor sale, în ziua acelei vizite, Michael Jackson i-a cerut să îi prescrie „un medicament pentru dormit”, care să fie administrat intravenos. Cântărețul nu a pronunțat cuvânt „propofol”, dar „am înțeles că voia un fel de anestezic”, a declarat Metzger.

Autopsia a relevat faptul că Michael Jackson a murit din cauza unei „intoxicații grave” cu propofol, un anestezic puternic pe care starul îl folosea ca somnifer, în reședința sa, beneficiind de complicitatea medicului Conrad Murray, care a recunoscut faptul că i-a administrat starului acest medicament, în dimineața zilei în care acesta a murit.

Allan Metzger a declarat în fața juraților că a refuzat să îi prescrie cântărețului orice medicament cu administrare intravenoasă. „I-am spus că niciun anestezic nu ar trebui administrat intravenos în afara spitalelor”.

Mărturia sa a fost urmată de cea a lui Cherilyn Lee, o infirmieră care a început să îl trateze pe cântărețul american în februarie 2009, pentru scăderile de tonus pe care artistul le acuza.

Potrivit acesteia, tratamentele pe care le administra starului erau bazate pe vitamine și nutrimente și erau intravenoase, dar „în cantități mici”.

Problemele cu somnul pe care le avea starul, a cărui sănătate era „bună” în momentul în care Cherilyn Lee l-a cunoscut, au fost tratate în cadrul mai multor ședinte, însă, „la început, ele nu păreau că ar reprezenta o problemă majoră”, a spus Lee.

Pe 12 aprilie 2009, în prima zi de Paști, cântărețul s-a plâns în mod deschis din cauza acestor probleme medicale. „Mi-a spus: «Mi-e greu să adorm și toate produsele naturale pe care mi le-ați prescris nu au niciun efect asupra mea. Când vreau să dorm, vreau să adorm imediat». I-am recomandat să își facă niște analize, dar mi-a spus că nu putea, că nu avea timp”.

O săptămână mai târziu, cântărețul a invitat-o să vină să îl privească în timp ce doarme, pentru ca ea să constate singură insomnia cronică de care el suferea. Infirmiera a acceptat și a confirmat, la tribunal, că, după ce starul „a adormit, la ora 22.00 sau 23.00, s-a trezit la ora 03.00 dimineața”.

Mărturia asistentei Cherilyn Lee continuă marți.

În cazul în care va fi condamnat, medicul Conrad Murray, acuzat de ucidere involuntară, riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare și pierderea dreptului de a practica medicina. În prezent, doctorul în vârstă de 58 de ani este eliberat pe cauțiune, după ce a fost pus sub acuzare în februarie 2010.

Inchide