Turcia recunoaște că Finlanda și Suedia au înregistrat progrese în ceea ce privește aderarea la NATO

Publicat: 26 11. 2022, 09:09
Actualizat: 26 11. 2022, 09:32
Sursa foto: Shutterstock

Turcia a transmis că Finlanda și Suedia au făcut „progrese” în ceea ce privește procesul lor de aderare la NATO.

Aprecierile Turciei au fost transmise în cadrul unei declarații comune după o reuniune organizată vineri la Stockholm.

Printr-un comunicat, Turcia, Suedia și Finlanda „au salutat intensificarea cooperării (…) şi progresele înregistrate de Finlanda şi Suedia în respectarea memorandumului” semnat în marja summitului de la Madrid din iunie, potrivit Agerpres.

De ce s-a opus Turcia aderării celor două țări nordice la NATO

După ce Rusia a atacat Ucraina, în luna februarie, Finlanda și Suedia au decis să renunțe la neutralitatea militară și să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Cele două țări nordice și-au prezentat în luna mai o candidatură comună, iar candidatura trebuie să fie aprobată de toate cele 30 de state membre NATO. Dintre acestea, 28 au ratificat tratatul de aderare, Ungaria și Turcia fiind singurele care încă nu au făcut-o.

Cele două țări nordice au cerut oficial primirea în NATO în urma invaziei ruse în Ucraina, oficialii de la Ankara obiectând încă din 13 mai faţă de primirea în Alianţă a Suediei și Finlandei.

Potrivit sursei citate, Ankara a acuzat cele două țări (în principal Suedia) că ar fi un refugiu pentru militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) active în Siria, pe care Turcia le consideră teroriste.

„Suedia a respectat în mare măsură memorandumul trilateral şi avansează spre NATO”, a afirmat pe Twitter responsabilul suedez pentru negocierile de aderare, Oscar Stenström, la finalul reuniunii anunţate la începutul acestei luni de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

În vizită la Ankara la începutul lui noiembrie, premierul suedez, Ulf Kristersson, a promis că va răspunde preocupărilor exprimate de Turcia în lupta sa împotriva terorismului.

La mijlocul lui noiembrie, parlamentul suedez a adoptat o modificare a Constituţiei care permite Suediei să-şi intensifice lupta împotriva terorismului, care va intra în vigoare în ianuarie.