LIVE | Război în Ucraina, ziua 132: Donețk, în centrul conflictului militar / Rușii vor să ocupe toată zona Donbas / Când se va încheia războiul din Ucraina

LIVE | Război în Ucraina, ziua 132: Donețk, în centrul conflictului militar / Rușii vor să ocupe toată zona Donbas / Când se va încheia războiul din Ucraina
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/07/2022, 13:24
Actualizat: 05/07/2022, 13:24

Război în Ucraina, ziua 132. Rusia a preluat controlul regiunii Lugansk, după ce a cucerit Lisiceansk. Ucrainenii s-au retras din zonă, dar încă mai speră într-o revenire. Lupte acerbe în Donețk, cu scopul rușilor de a controla toată regiunea Donețk. Războiul s-ar putea încheia anul viitor, după cum a declarat șeful spionajului militar din Ucraina, iar Europa promite că va ajuta la reconstrucția țării.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE 13:20. Navă sub pavilion rusesc, reținută de autoritățile din Turcia. Oficialii încearcă să stabilească dacă aceasta transporta grâu furat din Ucraina

Turcia a reținut o navă de marfă sub pavilion rusesc în largul coastei Mării Negre și investighează acuzațiile autorităților ucrainene, potrivit cărora nava ar transporta cereale furate din Ucraina.

”Mâna dreaptă a lui Putin” acuză Japonia: ”Activează aspirațiile revanșiste pentru Insulele Kurile”

Nikolay Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și cel considerat ”eminența cenușie” a Kremlinului sau ”mâna dreaptă a lui Putin”, ia în colimator Japonia, lansând acuzația conform căreia ”aspirațiile revanșiste” în legătură cu Insulele Kurile ar fi fost ”activate”.

Alexei Navalnîi, după ce apelurile telefonice i-au fost restricționate: ”Ce oameni hilar de vicleni sunt la Kremlin, își imaginează că sunt regii înșelăciunii”

Încarcerat în colonia penitenciară de maximă securitate IK-6 Melekhovo, disidentul rus Alexei Navalnîi dezvăluie că administrația închisorii, cu ordin de la Kremlin, i-a restricționat apelurile telefonice, astfel încât nu-și va mai putea suna soția sau mama.

Vladimir Soloviov cere „distrugerea totală” a Ucrainei: „Ar fi un gest de bunăvoință”

Vladimir Soloviov, propagandistul preferat al lui Vladimir Putin, a cerut „distrugerea totală” a Ucrainei. Vladimir Soloviov a sugerat că ar fi „un gest de bunăvoință” ca rușii să demoleze infrastructura-cheie a țării conduse de Volodimir Zelenski.

UPDATE 10:30. Finlanda și Suedia semnează marți protocoalele de aderare la NATO

După ce au încheiat, luni, negocierile privind aderarea la NATO, Finlanda și Suedia semnează marți protocoalele de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

Anunțul a fost făcut chiar de către reprezentanții NATO, prin intermediul unui comunicat de presă, care, de asemenea, reamintește că decizia privind aderarea celor două țări a fost luată la Summitul de la Madrid, de săptămâna trecută.

„Finlanda și Suedia au încheiat luni (4 iulie 2022) discuțiile privind aderarea, la sediul NATO de la Bruxelles, așa cum au convenit săptămâna trecută liderii NATO la Summitul de la Madrid. Ambele țări și-au confirmat oficial dorința și capacitatea de a-și îndeplini obligațiile și angajamentele politice, legale și militare care derivă din aderarea la NATO”, se arată în comunicat.

UPDATE 7:00. Rusia a raportat preluarea sub controlul său total a regiunii Lugansk din estul Ucrainei, după ce a ocupat Lisiceansk. Obiectivul este Donețk, în timp ce Kievul încearcă să încetinească avansul armatei ruse în estul Ucrainei.

Armata lui Zelenski s-a retras din Lisiceansk, dar promite că se va întoarce.

Rușii se concentrează acum asupra Sloviansk și Kramatorsk, două orașe cheie din Donețk. Acestea au fost ținta unor tururi intense de rachete lansate de Rusia. 10 persoane au murit printre care 2 copii. Ucrainenii au atacat gara din Donețk unde armata rusă depozitase arme și muniție.

Sursa foto: Mediafax Foto

Când se va încheia războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina se va încheia, cel mai probabil, în 2023, când armata ucraineană va ajunge la frontiera de stat din 1991, pentru a recupera teritoriile ocupate, a declarat șeful serviciului de spionaj, Kiril Budanov.

Budanov a mai spus că elita din Rusia pregătește debarcarea lui Putin. Pe de altă parte, UE a anunțat că va ajuta la reconstrucția Ucrainei după războiul cu Rusia. Sunt necesare 750 miliarde de dolari pentru a reconstrui țara măcinată de război.

Vladimir Putin / Sursă Foto: Mediafax Foto

Abuzuri în Rusia: Jurnalistă internată la „balamuc”

O jurnalistă din Rusia a fost internată într-un spital de psihiatrie, după ce a scris că „oamenii sănătoși susțin pacea”. Maria Ponomarkenko are 44 de ani și susține că Putin vrea să o distrugă pentru că este contra războiului. Ea riscă 10 ani de închisoare.

Un sportiv a fost „exilat” în Arctica

Ivan Fedotov, portarul echipei naționale de hochei pe gheață a Rusiei, a fost arestat și trimis în Arctica pentru a efectua stagiul militar. Tânărul semnase un contract de 1 milion de dolari pe un an cu echipa Philadelphia Flyers din liga americană NHL. Putin l-a declarat „dezertor” pe Ivan Fedotov, care s-a născut în Finlanda, dar a crescut în Rusia.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult