Ucraina anunță înghețarea relațiilor cu Belarus. Kievul se alătură UE și descrie alegerile din această țară ca fiind incorecte

Publicat: 28 08. 2020, 23:12
Ucraina anunță înghețarea relațiilor cu Belarus. Kievul se alătură UE și descrie alegerile din această țară ca fiind incorecte. Sursa foto: Profimedia

Ucraina a înghețat orice relație cu Belarus și se alătură Uniunii Europene în ceea ce privește poziția față de alegerile prezidențiale de pe 9 august din această țară, pe care le consideră incorecte, a anunțat vineri ministrul de Externe de la Kiev, Dmytro Kuleba.

Kuleba a spus că nu există în acest moment motive pentru încetarea cu totul a relațiilor la nivel diplomatic, dar a adăugat că Ucraina va lua o decizie cu privire la impunerea unor eventuale sancțiuni Belarusului în funcție de ce decizie va lua Uniunea Europeană în acest sens, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Vom îngheța toate legăturile până când situația din Belarus se va stabiliza”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

Până acum, Ucraina a evitat să se pronunțe în ceea ce privește situația politică din țara vecină, în contextul în care rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august a dus la proteste masive în Belarus, manifestanții acuzându-l pe președintele Aleksandr Lukașenko că ar fi fraudat scrutinul.

Deși Belarusul este un aliat tradițional al Moscovei, Lukașenko a fost de partea Ucrainei, refuzând să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, și a organizat întâlniri privind conflictul din estul Ucrainei.

Opozanții lui Lukașenko îl acuză pe acesta că ar fi fraudat scrutinul pentru a câștiga un nou mandat, acuzații respinse de către liderul de la Minsk. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la organizarea de noi alegeri, dar a spus că este dreptul bielorușilor să își aleagă liderul.

În replică, Minskul a declarat că nu are nevoie de sfaturile Ucrainei.

Ucraina a interzis temporar accesul cetățenilor străini pe teritoriul său pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2, dar Kuleba a declarat vineri că bielorușii care vor să scape de criza politică din țara lor ar putea primi permis de intrare pe teritoriul Ucrainei.

Situația din Belarus rămâne tensionată

Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.

Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Peste 7.000 de persoane au fost arestate, iar cel puțin cinci au murit. Multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni împotriva unor oficiali bieloruși.

Blocul comunitar nu a făcut publică lista persoanelor care ar putea fi supuse sancțiunilor.

Sancțiunile care ar urma să fie impuse includ blocări de conturi și interdicții de călătorie.

Uniunea Europeană încearcă să îl convingă pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să intervină pentru a-l impulsiona pe omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, să accepte soluţionarea crizei prin dialog.