UE nu îl recunoaște pe Aleksandr Lukașenko drept președinte legitim al Belarusului, deși acesta a depus jurământul

Publicat: 24 09. 2020, 12:01
UE nu îl recunoaște pe Aleksandr Lukașenko drept președinte legitim al Belarusului, deși acesta a depus jurământul. Sursa foto: Shutterstock

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat joi că Uniunea Europeană refuză să îl recunoască pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarusului, cu toate că acesta a depus miercuri jurământul pentru cel de-al șaselea mandat.

Oficialul de la Bruxelles a atras atenția asupra „lipsei oricărei legitimități democratice” a liderului de la Minsk și a cerut o „reevaluare a relațiilor” Uniunii Europene cu Belarusul, informează Agerpres.

Borrell a afirmat, prin intermediul unui comunicat, că alegerile prezidențiale de pe 9 august din Belarus nu au fost „nici libere, nici corecte”.

„Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele falsificate ale acestui scrutin. În consecință, așa-zisa «depunere a jurământului» din 23 septembrie și mandatul pe care Aleksandr Lukașenko îl pretinde, nu au nicio legitimitate democratică”, a declarat Borrell.

Lukașenko a depus miercuri jurământul

Contestatul lider bielorus Aleksandr Lukașenko a fost învestit din nou ca președinte al Belarusului, miercuri, în contextul în care protestele împotriva realegerii acestuia continuă la nivel național.

Presa de stat din Belarus a prezentat imagini din cadrul ceremoniei de învestire, care nu a fost anunțată anterior și care i-a luat prin surprindere atât pe jurnaliștii bieloruși, cât și pe activiștii pro-democrație.

Anunţul a provocat imediat o nouă manifestaţie a opoziţiei la Minsk, reprimată cu brutalitate de forţele de ordine, care au operat zeci de arestări.

„Această «depunere de jurământ» contrazice direct voinţa unor pături largi ale populaţiei bieloruse, exprimată în numeroase manifestaţii paşnice, fără precedent (…) şi ea nu va face decât să agraveze criza politică. Având în vedere situaţia actuală, UE îşi va reevalua relaţiile cu Belarus”, a spus Borrell, care nu a dat alte detalii în legătură cu reevaluarea relațiilor cu Minskul.

Uniunea Europeană a pregătit deja sancțiuni împotriva a 40 de oficiali bieloruși cosiderați responsabili de reprimarea violentă a protestelor din această țară și pentru fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august, câștigate de Aleksandr Lukașenko, dar este nevoie ca toate cele 27 de state membre să voteze acest pachet de sancțiuni pentru ca el să intre în vigoare.

După ce Cipru a blocat impunerea de sancțiuni în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai UE de luni, problema urmează să fie discutată în cadrul summit-ului liderilor europeni, care va avea loc pe 1 și 2 octombrie.