Franța consideră că sancțiunile împotriva Belarusului nu trebuie legate de eventualele asemenea măsuri împotriva Turciei

Franța consideră că sancțiunile împotriva Belarusului nu trebuie legate de eventualele asemenea măsuri împotriva Turciei
Franța consideră că sancțiunile împotriva Belarusului nu trebuie legate de eventualele asemenea măsuri împotriva Turciei. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22/09/2020, 11:40

Secretarul francez de Stat pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, a declarat luni că, din punctul de vedere al Guvernului de la Paris, aplicarea unor sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus nu ar trebui să fie legată de eventualele sancțiuni care ar putea viza Turcia.

Declarația oficialului francez vine în contextul în care autoritățile din Cipru au decis să blocheze impunerea de sancțiuni împotriva regimului Lukașenko deoarece Uniunea Europeană nu este decisă să impună sancțiuni și împotriva Turciei, ca urmare a operațiunilor de explorare a resurselor naturale realizate de Ankara în Mediterana de Est, potrivit Agerpres.

„Înţelegem îngrijorările ciprioţilor, dar cred că trebuie să deblocăm situaţia, să dezlegăm această legătură. Trebuie să putem avansa în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Belarusului, asta nu slăbeşte Europa, dimpotrivă”, a declarat Clement Beaune la Bruxelles.

Oficialul a mai explicat că Uniunea Europeană a pregătit deja sancțiunile la adresa Belarusului, iar situația din Mediterana de Est este una „dificilă pe termen lung”.

El a adăugat că această situație „nu se va rezolva în câteva zile” și că impunerea unor eventuale sancțiuni împotriva Turciei va depinde de atitudinea Ankarei în viitor.

Uniunea Europeană a pregătit deja sancțiuni împotriva a 40 de oficiali bieloruși cosiderați responsabili de reprimarea violentă a protestelor din această țară și pentru fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august, câștigate de Aleksandr Lukașenko, dar este nevoie ca toate cele 27 de state membre să voteze acest pachet de sancțiuni pentru ca el să intre în vigoare.

După ce Cipru a blocat impunerea de sancțiuni în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai UE de luni, problema urmează să fie discutată în cadrul summit-ului liderilor europeni, care are loc joi și vineri la Bruxelles.

România susține impunerea de sancțiuni împotriva Belarusului

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni că România susține impunerea imediată a unor sancțiuni la adresa Belarusului, dar și trimiterea în această țară a unei misiuni OSCE.

„Am reiterat faptul ca România susţine adoptarea de sancţiuni şi am vrea ca acestea să fie adoptate cât mai curând posibil. De asemenea, am reamintit faptul că România a susţinut activarea Mecanismului Moscova al OSCE şi sprijină organizarea unei misiuni OSCE pentru medierea dialogului în Belarus”, a spus Aurescu.

Bogdan Aurescu a mai adăugat că în cadrul reuniunii vor fi discutate și tensiunile dintre Uniunea Europeană și Turcia. Oficialul a spus că România susține că rezolvarea acestei situații trebuie să aibă loc prin intermediul dialogului.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agențieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase