Un artist chinez a fost somat de autorități să plătească fiscului suma de 1,7 milioane de euro. A primit 15 zile pentru a plăti impozitul

Redactor:
Florin Badescu
Un artist chinez a fost somat de autorități să plătească fiscului suma de 1,7 milioane de euro. A primit 15 zile pentru a plăti impozitul
Artistul disident Ai Weiwei a anunțat, marți, că a fost somat de autoritățile fiscale chineze să plătească suma de 15 milioane de yuani (1,7 milioane de euro), o măsură care, în opinia lui, are scopul de "a-l înfrânge", informează AFP.

Artistul disident Ai Weiwei a anunțat, marți, că a fost somat de autoritățile fiscale chineze să plătească suma de 15 milioane de yuani (1,7 milioane de euro), o măsură care, în opinia lui, are scopul de „a-l înfrânge”, informează AFP.

„Mi-au transmis astăzi o somație scrisă. Fără nicio explicație. Am cerut să ne spună de unde a reieșit această cifră, dar ei nu au putut să ne ofere un răspuns clar”, a declarat Ai Weiwei, care a fost eliberat în iunie, după ce a petrecut circa trei luni într-un loc secret, în urma unei acuzații de evaziune fiscală.

„Somația spune că am la dispoziție 15 zile pentru a plăti. Dacă nu plătești, ei pot să te arunce într-o închisoare, pe o durată de până la șapte ani”, a continuat artistul chinez.

Potrivit lui Ai Weiwei, acest impozit este „nedrept”, guvernul chinez încercând astfel să îi impună tăcerea.

Ai Weiwei a fost arestat și ținut în captivitate într-un loc necunoscut, din aprilie până în iunie, fapt care a generat un val de indignare în lumea întreagă. După ce a fost eliberat, artistul trăiește sub supravegherea autorităților și nu are voie să părăsească orașul Beijing.

„În timpul celor 81 de zile de detenție, polițiștii vorbeau doar despre acțiunile mele subversive față de puterea statului. Sunt foarte surprins să văd că astăzi ei evită să vorbească despre politică și îmi impută acest impozit”, a declarat Ai Weiwei, un artist care nu se menajează atunci când este vorba de a aduce critici la adresa Partidului comunist chinez.

„Acest fapt arată că statul poate să aresteze pe oricine care are o opinie politică diferită, iar apoi să se folosească, de exemplu, de un argument de natură fiscală pentru a face din acea persoană un delincvent sau pentru a-i înfrânge rezistența”, a continuat artistul chinez.

Inchide