INTERVIU | Emanuel Poștoacă, fondatorul Nordis Group: Viziunea care schimbă regulile jocului în industria hotelieră

Publicat: 09/08/2023, 18:08
Actualizat: 09/08/2023, 18:11

Nordis Group se pregătește să deschidă Hotelul Nordis Mamaia, iar fondatorul grupului, Emanuel Poștoacă, a oferit un interviu amplu în care vorbește, printre altele, despre inaugurarea celui mai mare hotel de 5 stele de pe litoral, dar și despre contribuția horeca în economia locală și despre cum va fi influențată, pozitiv, piața hotelieră.

Contribuția horeca în economia locală

GÂNDUL: Vă pregătiți să deschideți Hotelul Nordis Mamaia. Cum este piața hotelieră din România la acest moment?

Emanuel Poștoacă: La momentul în care ne-am apucat de construit la malul mării, contribuția horeca în economia Constanței era sub 8%, deși județul ocupă prima poziție privind suprafețele alocate unităților de cazare, cu peste 460.000 mp. Acest fapt se poate datora sezonalității, dar și ofertei care nu răspunde așteptărilor turiștilor, care țintesc tot mai sus. În prezent, jumătate din hotelurile constănțene sunt clasificate la 3 stele și sunt foarte puține care oferă facilități, în condiția în care Mamaia atrage un public activ – acei spenders, interesați de condiții bune și experiențe.
Până acum nu am avut acele servicii care să atragă oamenii la mare, iar dacă există câteva excepții, nu beneficiază de vizibilitatea necesară pentru a face din litoralul românesc o stațiune de wellbeing 12 luni pe an.

Prin prisma activității de la Nordis Mamaia, noi ne-am setat astfel ca obiectiv să contribuim activ la creșterea procentului menționat. Nordis Mamaia va fi un punct de referință pentru activități de leisure, wellness, entertainment, dar și un hub de business și un centru de recuperare medicală. Raportat la impactul în plan local, prin operarea resortului tot timpul anului, asigurăm locuri de muncă stabile pentru locuitorii din zonă, lucru ce conferă continuitate în piața muncii și stabilitate financiară pentru comunitatea constănțeană și din împrejurimi.

Perspectivă pozitivă asupra pieței hoteliere de pe litoral

Emanuel Poștoacă: Piața hotelieră necesită o reconfigurare. Mamaia – și aici mă refer la zona de Nord – este un real magnet la acest moment, iar în ultimii ani s-au întâmplat lucruri care au facilitat accesul către mare: rute noi pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, prelungirea A4, s-a consolidat plaja, pentru că era nevoie și s-au mai dezvoltat business-uri care asigură într-o mică măsură serviciile pe care turiștii și le doresc. Cu siguranță aderarea la spațiul Schengen ar avea un impact considerabil în gradul de accesibilitate, dar acest lucru nu mai depinde de noi.
Despre piața hotelieră – trebuie menționat că sunt puține hoteluri cu servicii complete de leisure, în care o familie poate avea o vacanță agreabilă, cu tot ce au nevoie toți membrii familiei. Sunt prea puține opțiuni de hoteluri în care poți face un teambuilding, o conferință sau veni cu partenerii de afaceri; și se pot număra pe degete hotelurile care oferă condiții propice de cazare sau sunt deschise 365 zile pe an.

În Mamaia Nord avem atât avantajul cluburilor, care atrag publicul excentric, care își dorește petreceri deosebite; dar există potențial și pentru turismul de tratament și balneo, pentru că avem în proximitate o resursă extraordinară – zona Techirghiol. Prin tot ce are Nordis Mamaia de oferit, vom aduce un mare plus pentru turismul recreațional, de relaxare, cu servicii integrate de wellbeing.

Inaugurarea celui mai mare hotel de 5 stele de pe litoral

Emanuel Poștoacă: La acest moment, nu există un hotel de 5 stele cu peste 150 de camere. Iar Nordis Mamaia face o premieră prin deschiderea unui hotel cu o capacitate de 712 camere și apartamente cu 2 camere, ce beneficiază de finisaje și dotări premium, mobilier de top și mai ales, vedere către mare și lac.

Inaugurarea hotelului Nordis Mamaia înseamnă accesul la o experiență unică pe litoralul românesc, care se ridică realmente la standardul de 5 stele – acces la plaja proprie, SPA de 3.200 mp cu piscine interioare și multiple camere de tratament și terapii inovatoare, 12 restaurante și cafenele, sală polivalentă și ballroom pentru evenimente, galerie comercială cu branduri premium, cinema VIP și servicii exclusiviste – valet parking, concierge, room service, room cleaning. Scriem povestea unui proiect legendar și avem o întreagă comunitate de investitori cu care ne mândrim și care sunt extrem de încântați de alegerea făcută.

GÂNDUL: Sunt românii dispuși să achite servicii de 5 stele?

Emanuel Poștoacă: Tot mai mulți români optează pentru vacanțe în locații premium. În cazul Nordis Travel, agenția din grupul Nordis care oferă servicii premium tailor made, am înregistrat o creștere cu 25% în semestrul 1, comparat cu aceeași perioadă a anului trecut. Și trebuie menționat că agenția și-a început activitatea în 2020, într-o perioadă dificilă. Faptul că în 2 ani și jumătate a avut un rulaj de peste 12 milioane de euro este un indicator clar că românii prezintă un interes mare pentru servicii și condiții extraordinare pentru vacanțele lor.
În cadrul ansamblurilor hotel & residence pe care le dezvoltăm în România – atât la mare, cât și la munte, oferim facilități de 5 stele și implicit servicii ireproșabile. Cu acest statement am atras până la acest moment peste 2300 de investitori, oameni pentru care etalonul premium reprezintă normalitatea.

Cobori din mașină în fața hotelului și cineva vine să îți parcheze mașina, ești întâmpinat cu o băutură fină într-un ambient cu totul deosebit, apoi mergi la SPA pentru jacuzzi și o sesiune de proceduri de relaxare. Seara – fine dining la restaurantul Nordis și, după o plimbare pe plajă, un film bun la cinema VIP Nordis. Acesta este doar un mic preview pentru stilul de viață al investitorilor și turiștilor noștri.

Servicii de 5 stele pentru apartamente rezidențiale

Emanuel Poștoacă: Nordis lansează un nou tip de lifestyle în România. Felul în care noi gândim și realizăm lucrurile se bazează pe dorința de a crea un nou standard în turismul de 5 stele, prin lanțul de hoteluri din portofoliu, standard care se transpune și în stilul de viață al proprietarilor din ansamblurile noastre.

Să ai la tine acasă, în propriul apartament, tot confortul unui hotel de 5 stele – iar aici vorbim de piscine, acces la SPA, restaurante și cafenele în ansamblu, galerie comercială, cinema VIP, servicii de valet parking, concierge, room service și room cleaning – reprezintă motive importante pentru care tot mai mulți români aleg să investească la Nordis. Cred că cel mai relevant aspect care îi unește pe investitorii Nordis este dorința de a se bucura de un stil de viață unic și de confort sporit, cu multiple beneficii și modalități de relaxare. A accede la un club exclusivist format din oameni cu gusturi similare și apetit pentru eleganță și distincție este un alt aspect care îi apropie pe investitorii Nordis.

Segmentul premium atrage atât consumatori obișnuiți cu servicii de top, dar și publicul care aspiră în a atinge nivelul următor, fie prin achiziția de produse imobiliare de o calitate superioară, ca în cazul ansamblurilor Nordis, fie prin consumul de servicii premium, ca în cazul viitorilor turiști ai hotelurilor Nordis. Ceea ce este cu adevărat distinct în cazul Nordis este calitatea comunității investitorilor. Sunt convins că în cadrul evenimentelor dedicate comunității, mulți se vor cunoaște, se vor împrietenni și vor face business împreună.

GÂNDUL: Cum veți reuși să aduceți oamenii la mare tot timpul anului?

Emanuel Poștoacă: Nordis Mamaia este singurul hotel & residence de pe litoralul românesc, deschis 12 luni pe an, oferind proprietarilor și turiștilor acces la facilități de top: SPA de 3.200 mp, sală de fitness, piscine interioare și exterioare, 12 restaurante și cafenele, sală polivalentă pentru evenimente, săli de conferință, loc de joacă, Cinema VIP, clinică de recuperare medicală, plajă privată de 26.000 mp și ponton pe Lacul Siutghiol.

Atât persoanele din proximitate, cât și proprietarii care vor veni preponderent în weekend sau vor alege să lucreze de la distanță, vor profita din plin de toate facilitățile din ansamblu. De asemenea, centrul de recuperare medicală constituie un punct forte pentru toți cei care au nevoie de servicii medicale, cât și de beneficiile naturii albastre pentru îmbunătățirea sănătății.

În timpul sezonului rece, Mamaia este o opțiune de cazare pentru studenții Universității Ovidius, iar în perioada războiului, stațiunea a fost gazdă pentru ucraineni. Privind partea pozitivă, sunt convins că mediul le-a priit și le-a făcut șederea mai plăcută. Pentru businss-urile din proximitate a fost un preview pentru o stațiune activă și în afara lunilor calde și cu siguranță, cu toții ne dorim să vedem tot timpul mai mulți oameni pe plajă, care se relaxează și se încarcă cu energie într-un mediu sănătos, susținând astfel dezvoltarea zonei.

Uităm de beneficiile reale ale talasoterapiei și faptul că avem nevoie de aer curat de mare mai des, nu doar de câteva ori în timpul verii. Familiile cu copii conștientizează nevoia unui mediu sănătos pentru dezvoltarea celor mici, tocmai de aceea au cumpărat un apartament de vacanță la Nordis Mamaia. Aici au locuri de joacă, piscină pentru copii și pregătim pentru cei pasionați, o sală de gaming. Vom promova activ serviciile de 5 stele disponibile tot timpul anului, beneficiile blue health și cu siguranță, fiecare vizitator va fi plăcut impresionat și ne va recomanda apropiaților, ceea ce va asigura un flux permanent.

GÂNDUL: Ce îi lipsește litoralului pentru a contribui vizibil la dezvoltarea turismului românesc?

Emanuel Poștoacă: Avem noroc că România este poziționată astfel încât putem beneficia de toate formele de relief, de la Delta Dunării și Marea Neagră, la culmile montane. Bogățiile țării noastre sunt principalul motor al turismului românesc și suntem într-un moment în care turismul românesc are nevoie și trebuie să se dezvolte, atât cu privire la condițiile de cazare, facilitățile și serviciile oferite, dar și în materie de promovare corespunzătoare în plan național și internațional.

O particularitate a pieței hoteliere din România este că, în comparație cu alte piețe hoteliere din țările Europei centrale și de est, cea românească nu este la fel de dependentă de turismul internațional. Aproximativ 80% din sosirile de turiști sunt interne; de aici putem să ne imaginăm potențialul pe care îl avem de a atrage turiști străini și să facem tot ce ne stă în putință pentru a le demonstra că România poate deveni o referință în industria turismului european și chiar internațional.

Institutul Național de Statistică a publicat raportul lunii iunie, prind turismul la nivel național, iar cifrele sunt bune. Cu un procent de 15,5% din turismul național, Constanţa se află în top 3 județe frecventate, având o evoluție pozitivă comparat cu aceeași perioadă a anului trecut.

Pe litoral, viața de noapte – restaurantele, cluburile și lifestyle-ul câtorva plaje amenajate sunt în continuare puncte de atracție extraordinare pentru turiști, iar festivalurile au ajuns să fie un magnet care atrage turiști din cele mai îndepărtate colțuri ale țării, dar și turiști străini. Pe partea unităților de cazare însă, oferta nu este atât de atractivă, cu mici excepții, bineînțeles. Și pentru că majoritatea unităților hoteliere de pe litoral nu răspund cererilor actuale ale turiștilor, piața apartamentelor de închiriat în regim hotelier continuă să câștige teren, însă și aici intervine problema administrării proprietății, pe care nu toți proprietarii sunt dispuși să o facă la standardul necesar.

Oamenii călătoresc în țări dezvoltate, văd cum este acolo și pot face o comparație în cunoștință de cauză. Lecția ultimilor ani este că viața trebuie trăită în cele mai bune condiții, în contexte propice relaxării și cu opțiuni variate pentru activități de divertisment.

La acest moment pierdem în fața altor țări prin prisma condițiilor de cazare și a serviciilor, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Noi am dezvoltat gradual proiectul Nordis Mamaia pentru a suplini ceea ce piața nu oferă la acest moment: hotel & residence de 5 stele, cu mix complet de facilități și servicii disponibile 12 luni pe an.
Credem în tot ce are natura de oferit, atât la munte, cât și pe litoral, acolo unde marea și lacul conferă un mediu benefic pentru sănătate, iar misiunea noastră în cadrul Nordis Group este de a crea cel mai mare resort de wellbeing din S-E-ul Europei, pentru că vrem să punem România pe harta destinațiilor de senzație.

Material susținut de NORDIS GROUP

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...