INTERVIURILE GÂNDUL: Vasile Blaga despre un președinte-femeie în 2014, cum se înțelege el cu Udrea, detalii despre o nouă lege a concedierilor. Plus: cazul Voicu

Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 26/04/2012, 10:37

Avianele second-hand, luate înrate

– Vorbiți de restrângerea cheltuielilor în sectorul bugetar. Cumpoate fi credibil acest mesaj câtă vreme ați decis, în CSAT,cumpărarea a 24 de avioane second-hand care vor costa 1,3 miliardede euro?

– Suntem la începutul acestei analize, dar să știți căsecuritatea costă. Nu îmi doresc ca România să ajungă în situațiabalticilor și securitatea noastră aeriană să fie asigurată de cătrealții. Suntem în situația în care resursa aparatelor noastre dezbor dispare. Și ce să facem? Costă securitatea națională.

– De unde vom lua acești bani?

– Nimeni nu spune că trebuie plătiți banii mâine dimineață. Peurmă, există posibilitatea obținerii unui credit-furnizor. Sunt maimulte variante.

– Veți candida pentru un nou mandat de secretar general?

– Foarte sigur da. Este o funcție de care m-am achitat destul debine, e ceva la care mă pricep.

– Cristian Preda și Sebastian Lăzăroiu cred că cei 4prim-vicepreședinți ar trebui să nu fie miniștri și să se ocupestrict de partid. Sunteți de acord?

– Cei 4 trebuie astfel aleși încât obiectivul 2012 – 2013,alegerile, să fie avut cu precădere în față.

– Dacă performanța în alegeri este obiectivul, atunci ar trebuica prim-vicii să nu fie miniștri, ci oameni care să se ocupe strictde partid.

– Și care ar fi oamenii ăia fenomenali, providențiali, care arsta deoparte, ar critica propriul guvern și ar duce partidul peculmi de succes? Eu nu văd o incompatibilitate între funcția deministru și cea de prim-vicepreședinte, deși convingerea mea e cănu or să fie doritori în guvern la funcțiile de prim-vicepreședinți.

Meciul cu Udrea. femeile suntmisogine

– Cum gestionează PD-L era post-Băsescu? Ați găsitpersoana care să-i succeadă lui Traian Băsescu la PreședințiaRomâniei?

– Bineînțeles că suntem preocupați de lucrul acesta și de asta ași fost gândit statutul sub actuala formă.

– Pe cine vedeți candidat?

– Mă vedeți pe mine, secretar general al partidului, făcândastfel de nominalizări?!

– A venit timpul pentru un candidat-femeie?

– Orice este posibil dar, în România, din păcate, femeile au oproblemă. În general, femeile nu votează femei. De ce, nu știu.

– Unii analiști spun că anul acesta va fi meciul decisivVasile Blaga – Elena Udrea.

– Nu, dimpotrivă, nu am nicio tangență cu o astfel de potențialăbătălie. Colaborăm bine. Nu am niciun fel de bătălie cu doamnaUdrea.

INFOPLUS:

Udrea vrea funcția de vicepreședinte PD-L

Ministrul Turismului și Dezvoltării, Elena Udrea, va candidapentru funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat-Liberal.Anunțul a fost făcut, joi, la Suceava, Udrea reconfirmând și faptulcă nu dorește să ocupe unul dintre cele patru posturi deprim-vicepreședinte, prevăzute în noul statut al partidului.Susținând că miniștrii trebuie să se ocupe de problemeleguvernării, nu de cele politice, șefa Turismului a precizat că îlsusține pe Gheorghe Flutur pentru funcția de prim-vicepreședinte,întrucât acesta este „omul potrivit”. Conform noului statut alPD-L, cele 15 posturi de vicepreședinte vor fi alese uninominal, încadrul Convenției Naționale, în timp ce președintele partidului,secretarul general și cei patru prim-vicepreședinți se vor stabili,la pachet, pe baza unei moțiuni. (Raul Florea)

• Proiectul Ministerului de Finanțe prin careerau concediați 17.000 de bugetari „nu mai e de actualitate”, spuneministrul Vasile Blaga. „Am realizat un nou proiect de legetransmis de două săptămâni FMI”. „Se face o economie de 250 mil.euro”, iar cei care vor fi dați afară să se”reprofileze”

•Ați găsit persoana care să-isucceadă lui Traian Băsescu la Președinția României? O întrebare lacare Blaga nu are răspuns. Aflați dacă liderul PD-L crede că avenit timpul pentru un candidat femeie. Tot acolo, aflați care erelația dintre el și Elena Udrea

•„Am aflat de la dl. prim-ministru”că Geoană l-a propus pe Cătălin Voicu secretar de stat, dupătentativa eșuată de a-l nominaliza ca ministru, mai spune Blaga.”S-a opus SRI.”

– „Blaga mi-a dat afară 30 de oameni de la DGIPI”, spuneCătălin Voicu în dialog cu Alexandru Mazăre. E adevărat? Când ațiaflat că dl. Voicu are oameni în DGIPI?

– Nu m-a preocupat ai cui sunt oamenii, niciodată nu am gânditașa. Nu poți să îți pui oameni într-o instituție atât deimportantă. Am procedat la o restructurare a DGIPI în 15 octombrie2009, când eram ministru interimar. Necesitatea era clară, dacățineți minte tot parcursul electoral, cu declarațiile unor oamenipolitici vizavi de ce s-a întâmplat de DGIPI. Reorganizările din2008 – 2009 nu au ținut cont de legislația în vigoare, nu aveauaprobarea CSAT. De aceea am procedat la reorganizarea instituției.Au plecat o serie de oameni, în primul rând cei care aveau problemeclare.

– Ce înseamnă probleme clare?

– Pentru modul în care nu și-au îndeplinit activitatea, li seridicase la 7 cadre ORNISS-ul, adică nu mai aveau acces ladocumente secrete, motivul principal fiind că făcuseră copii dupădocumente care aveau un caracter secret și strict secret, or, esteinterzisă prin lege copierea acestora. Dosarele sunt trimise demine de atunci la Parchetul General.

– Dl. Voicu s-a lăudat sau chiar avea oameni laDGIPI?

– Pe filiera cum au ajuns oamenii acolo, cred că a avutoameni.

– 30, cât zice el, sau mai mulți?

– N-aș spune, nu pot să afirm asta. Dar au plecat mai mult de 30de oameni de acolo.

– Dl. Voicu: „Dacă mă duc la MI, în 3 ani pot face toatărețeaua din România. Dacă pierdem alegerile, rețeaua e înfuncțiune”. Există această rețea în funcțiune?

– Am citit și eu stenogramele care au apărut în presă, pentru cănu am avut acces la ele. Au apărut nume de ofițeri acolo și îmi dauseama că au avut intenția de a-și crea o astfel de rețea. Sigurniciunul dintre cei care sunt trecuți acolo nu va mai rămâne înMAI.

– În stenograme apar nume grele din poliție – MihaiCălinescu, inspector general adjunct al Poliției Capitalei,comisarul-șef Dan Bucur, director al Direcției de Investigare aFraudelor…

– Aici faceți o confuzie.

– Am văzut că dânsul spune că e o coincidență de nume,dar așa apare în referatul procurorilor.

– Da, dar a fost o confuzie.

– I-ați suspendat, ați declanșat o anchetăinternă?

– Este declanșată o anchetă internă. Dl. Călinescu este înconcediu medical pentru o săptămână, dar vom lua imediat măsurilecare se impun.

– Îi suspendați? Îi dați afară?

– E greu de dat afară. Ei sunt funcționari publici cu regimspecial. Ar trebui să se gândească ei în primul rând și săpărăsească structurile ministerului dacă 10 la sută din ce scrieacolo e adevărat.

Cum a încercat Mircea Geoană să-lintroducă pe Voicu în structurile MI

– E adevărat că Mircea Geoană l-a propus pe Voicusecretar de stat în MI, după tentativa eșuată de a-l nominaliza caministru?

– Am aflat de la dl. prim-ministru.

– Atunci s-a opus SRI?

– De fiecare dată când cineva este numit într-o funcție dedemnitar, se cer din partea structurilor de informații date, nunumai de la SRI, dar în principal de acolo. Din datele pe care leam, da, au prezentat date care-l făceau incompatibil cu funcția desecretar de stat.

– Și atunci premierul a refuzat numirea.

– Da.

– După aceea dl. Geoană a încercat să-l pună pe dl.Voicu prefect de Giurgiu?

– Da. Din aceleași motive n-a putut ocupa funcția. S-a opusprimul ministru.

Profesorii, invitați să serecalifice

– Sunteți și ministru al Administrației. A existat înianuarie un proiect de reducere a personalului din administrație cu17.000 de persoane. Ce s-a întâmplat cu el?

– Acest proiect gândit de Ministerul de Finanțe nu ținea cont decreșterea autonomiei administrațiilor publice locale. De aceea amrealizat un proiect de lege care este transmis de 2 săptămâni FMI,pentru a reduce aceste cheltuieli. În acest moment, înadministrația publică locală lucrează aproximativ 746.000 deoameni, în jur de 500.000 lucrează în învățământ și în serviciilesociale. Aceștia sunt și vor fi plătiți pe standarde de cost.

La restul administrației publice locale, inclusiv polițialocală, ne referim la normative de personal. Noi nu spunem câțioameni să dea afară o primărie sau alta, spunem doar că din sumeledefalcate din TVA, din impozitul pe venit plus cei care pleacă prinformulă să fie obligatoriu alocați dezvoltării, o parte salarizăriiși o parte altor cheltuieli curente. Cine nu se încadrează înaceste cheltuieli, dacă doresc să facă angajări – din taxele șiimpozitele locale.

– Ce economie bugetară estimați dacă se aplică acestestandarde de cost și normative de personal?

– Peste 250 de milioane de euro.

– Dacă se aplică acest proiect, profesorii saupolițiștii vor pierde la salariu?

– Se va stabili numărul optim pentru serviciul respectiv,înseamnă să obținem cel mai bun serviciu cu cel mai mic cost. Dacăasta înseamnă și reconfigurarea unor categorii profesionale, da. Sănu uităm că și la începutul anilor 90 – eu sunt inginer – vreo300.000 de ingineri au trebuit să se reprofileze și au făcut-o.

– Îi vedeți pe profesori sau polițiștireprofilându-se?

– Văd pe oricine. În poliție avem chiar deficit de personal fațăde standardele europene, dar și asta până la un anumit punct. Înguvern o serie de colegi mi-au cerut pază cu jandarmi la o serie deobiective. Să ne înțelegem bine: păzim societăți comerciale cucapital de stat care au profit și care nu au decât să angajezesocietăți private de pază, pentru că pe stat îl costă mult maipuțin paza cu societăți private. Un jandarm costă de câteva ori maimult, cu școlarizare, pregătire profesională pe parcurs, plussalarizarea.

Citește „Avioanelesecond-hand, luate în rate”

Citește „Meciul cu Udrea. femeile suntmisogine

Citește replicile lui Geoanăși Vanghelie

Citește „Separarea corupțiilor înstat”

Citește „CSM finalizează mâineverificările în cazul judecătorilor Costiniu și Jipa. Luni va fisesizată Comisia de disciplină. Șeful CSM explică pentru Gândul dece ancheta a durat așa mult”

INFOPLUS:

Se pregătește un nou val de concedieri și tăieri desalarii

În câteva zile, Guvernul ar putea adopta un act normativ privindvalul al doilea de restructurare a cheltuielilor cu salariilebugetarilor. Premierul Emil Boc le-a solicitat joi miniștrilor săpună pe masa Executivului analizele din care să reiasă ce măsuri sepot lua pentru a scădea bugetul de salarii, conform unor surseoficiale, citate de Mediafax. „Boc a amintit membrilor Cabinetuluică la jumătatea lunii februarie le-a dat termen de o lună să vinăcu propuneri pentru etapa a doua a restructurării în ministerele,instituțiile și unitățile publice pe care le coordonează și aarătat că săptămâna viitoare se împlinește o lună și jumătate de laacea solicitare”, susțin sursele citate. Prima etapă a avut locanul trecut, când prin desființarea sau comasarea celor 223 deagenții guvernamentale, din care au rămas doar 112, au fost tăiatepeste 9.300 de posturi și au fost concediați circa 7.800 deangajați. La începutul acestui an, ministrul Sebastian Vlădescu adeclarat că în 2010 ar urma să fie disponibilizați circa 100.000 debugetari, declarație pe care și-a retras-o la scurt timp după cepremierul Emil Boc a negat că ar exista un astfel de plan.Singurele cifre oficiale privind disponibilizările de anul acestasunt cele din învățământ, 15.000 de posturi, și cele 17.000 deconcedieri în rândul funcționarilor publici.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Alexandru Rafila a dat marea veste pentru România. Se relaxează restricțiile! Când intră în vigoare
OMS trage semnalul de alarmă. Nu s-a terminat! Ce urmează după Omicorn
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...