Macron l-a momit pe Xi în căsuța bunicii din Pirinei cu miel, brânză și afine. O reuniune în familie, doar neveste, fără consilieri. Miza ospățului

Macron l-a momit pe Xi în căsuța bunicii din Pirinei cu miel, brânză și afine. O reuniune în familie, doar neveste, fără consilieri. Miza ospățului
Publicat: 07/05/2024, 18:04
Actualizat: 08/05/2024, 02:05

Președintele Chinei Xi Jinping și soția sa, Peng Liyuan, au ajuns în Pirinei, pe meleagurile casei bunicii președintelui Franței. Cei doi soți au fost întâmpinați de cuplul Emanuel și Brigitte pe aeroportul Tarbes-Lourdes Pyrenees, pe o vreme rece. Confom programului anunțat, cei patru au dejunat modest într-o cârciumioară din munți. Spre deosebire de meniul rafinat de la Élysée, cei patru s-au ospătat ciobănește, miel, bânză și plăcintă cu afine. 

Cuplurile prezidențiale au urcat apoi în Trecătoarea Tourmalet, o ascensiune mitică a Tour de France, unde condiţiile sunt hibernale, în pofida încheierii sezonului la staţiunea de schi La Mongie, locul care-i amintește lui Macron de copilărie. „Festinul” s-a petrecut în bodega lui Eric Abadie, prietenul crescător de animale al președintelui Franței. De data aceasta Macron i-a ofererit lui Xi cuverturi de lână din Pirinei, o sticlă de Armagnac, berete şi un tricou galben al Tour de France. Xi Jinping i-a oferit, în schimb, promisiunea de a face publicitate jambonului local.

Ştiu că-ţi place sportul (…). Am fi încântaţi să avem ciclişti chinezi în Turul Franţei.

În reședința de vară a președintelui francez din fortăreața Bregancon au mai fost ospătați Donald Trump și Vladimir Putin.

Vizita din Pirinei a cuplului de la Beijing, este ultima zi petrecută de Xi în Franța, din cadrul turneului european. Tot marți, președintele Chinei va ajunge la Belgrad, nu întâmplător, la o dată comemorativă, ziua în care SUA a lovit din greșeală, în 1999, Ambasada Chinei în timpul bombardamentelor împotriva regimului Miloșevici și a ucis trei membri ai corpului diplomatic. Ulterior, Xi va pleca spre Budapesta.

Analiștii politici au remarcat că Xi, și alaiul imperial, aproximativ 400 de servitori, vizitează tocmai țările europene cele mai apropiate de Kremlin, dar în care Beijingul are investiții formidabile. În concluzie, ceva mai dependente de China, decât de Rusia. O pisică pentru Putin, de ziua încoronării?

Ospăț ciobănesc în Pirinei

Emmanuel Macron l-a condus marți pe președintele chinez Xi Jinping în munții Pirinei, pentru a doua zi a unei vizite în timpul căreia Xi a dat puține semne că ar fi pregătit să ofere concesii majore în materie de comerț sau de politică externă, scrie Reuters. Apoi, cei patru au luat prânzul în zona în care s-a născut bunica sa maternă, o regiune importantă pentru el din punct de vedere personal.

Consilierii președintelui francez au spus că acesta a decis să rupă pur și simplu protocolul pentru o șansă de a avea discuții directe față în față cu Xi, fără consilierii care îi însoțesc.

Cei patru, însoțiți de traducători, au mâncat miel, brânză și plăcintă cu afine într-un restaurant tradițional aflat la înălțime, în munți, la aproximativ o oră de mers cu mașina de la aeroport.

Dezechilibrul schimburilor comerciale, miza meniului

Unul dintre principalele obiective ale lui Macron este încercarea de a-l convinge pe Xi să reducă dezechilibrul comercial dintre cele două țări, cu un acces mai bun pentru firmele europene în China și mai puține subvenții pentru exportatorii chinezi în Uniunea Europeană.

Companiile franceze și chineze au încheiat luni câteva acorduri, de la energie, finanțe și transporturi, în marja vizitei lui Xi, dar majoritatea au fost acorduri de cooperare sau angajamente reînnoite de a colabora și nu au existat tranzacții semnificative.

Chinezii, piață imensă pentru produsele de lux

Cadourile oficiale ale lui Macron pentru Xi, de la Élysée, au inclus coniacuri de la Hennessey LVMH.PA și Remy Cointreau RCOP.PA, deținute de LVMH, care se numără printre companiile franceze afectate de investigația antidumping a Chinei privind coniacul.

O sursă diplomatică franceză a declarat că Beijing nu va impune taxe vamale pentru coniacul francez, în așteptarea anchetei. Xi nu a comentat acest lucru în timpul numeroaselor sale declarații publice de luni.

Potop de artiști și afaceriști au tocit covorul roșu la Élysée

Cu o zi înainte, alt cadru, alt meniu. Între personalităţile care au participat luni la dineul de stat de la Palatul Élysée s-au afișat:

  • Mireille Mathieu, scriitorul şi compozitorul Jean-Michel Jarre împreună cu soţia sa, actriţa chinezo-singaporeză Gong Li, sau actriţa Sophie Marceau;
  • Salma Hayek a sosit împreună cu soţul său, Francois-Henri Pinault, un miliardar şi preşedintele-director general al grupului Kering (Gucci, Saint-Laurent, Balenciaga);
  • Numeroşi şefi de întreprinderi au fost de asemenea invitaţi, între care Bernard Arnault – afișat ca cel mai bogat om de la facerea lumii (LVMH), Xavier Niel (Free), Patrick Pouyanné (Total Energies) sau Carlos Tavares (Stellantis);
  • Jean Nouvel şi soţia sa, Lida Guan, de origine chineză, au fost de asemenea invitaţi, dar şi fostul ministru al Culturii, Jack Lang;
  • Realizatorul Luc Besson a sosit pe covorul roşu de la Élysée la acest dineu de stat;
  • Din partea Guvernului de la Paris au fost prezenți ministrul delegat însărcinat cu Comeţrul Extern Franck Riester și  ministrul Economiei Bruno Le Maire.

Ursula von de Leyen, „sufletul petrecerii”

Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat în preludiul festinului că Europa nu va ezita să-și protejeze piața de potopul produselor chinezști, cu orice costuri.

„Europa nu va ezita să ia deciziile dure necesare pentru a-și proteja piața”, a spus ea, referindu-se la anchetele comerciale și la sancțiunile care ar putea urma. Relația dintre Europa și China este afectată de accesul inegal la piață și de subvențiile de stat chinezești, a spus ea.

Xi în curtea lui Putin

Xi Jinping urmează să plece tot marți spre Serbia, într-un moment simbolic important, la 25 de ani de la bombardamentul accidental al NATO asupra ambasadei Chinei la Belgrad, în care au fost uciși trei jurnaliști chinezi.

Douăzeci de cetățeni chinezi au fost răniți în atacul NATO din 1999, care a provocat indignare în China și scuze din partea președintelui american de atunci, Bill Clinton. Ambasada a fost lovită în timpul unei campanii împotriva Iugoslaviei de atunci pentru a-l forța pe Slobodan Milosevic să pună capăt represiunii împotriva etnicilor albanezi din Kosovo.

Străzile din Belgrad au fost decorate cu steaguri și pancarte chinezești, în timp ce mii de polițiști au fost desfășurați pentru a asigura securitatea lui Xi și a anturajului său de 400 de membri.

Agenda Serbia-Ungaria

La Belgrad, Xi va discuta despre investițiile de mai multe miliarde ale Chinei în Serbia și despre posibile noi acorduri.

În 2023, China a fost al doilea partener comercial al Serbiei după UE, cu un schimb comercial total de 6,1 miliarde de dolari și printre primii cinci investitori, potrivit ultimelor cifre ale agenției naționale de investiții.

În timpul primei sale vizite la Belgrad, în 2016, cele două țări au semnat un parteneriat strategic. Anul trecut, președintele sârb Aleksandar Vucic a semnat 18 acorduri cu Xi la Beijing, inclusiv un acord de liber schimb care ar trebui să devină operațional în iulie.

Cei doi lideri vorbesc despre un parteneriat de fier între țările lor. Împreună cu Ungaria, care este următoarea oprire a lui Xi, Serbia este cel mai ferm susținător european al Inițiativei chineze „Belt and Road”.

China administrează mine și fabrici în Serbia și a împrumutat miliarde de dolari pentru drumuri, poduri și noi facilități, devenind partenerul cheie în dezvoltarea infrastructurii atât de necesare.

Observatorii spun că sosirea lui Xi în Serbia și Ungaria este menită să consolideze legăturile două țări europene care sunt pro-Rusia și mari beneficiare ale investițiilor chineze.

Citiți și: VIZITĂ ISTORICĂ: Xi Jinping a sosit la Paris pentru a discuta cu Emmanuel Macron. Viitorul păcii mondiale este în joc

Macron acuză SUA și China de ÎNCĂLCAREA reglementărilor comerciale /”Au început să schimbe regulile, prin subvenții”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×