Cristian Adomniţei, fost ministru al Educației, a fost ACHITAT definitiv. De condamnări au scăpat şi ceilalţi inculpaţi din dosarul „Albumul”

Publicat: 08 02. 2024, 17:41
Actualizat: 08 02. 2024, 17:43

Curtea de Apel Galaţi a dispus joi achitarea lui Cristian Adomniţei, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi şi fost ministru al Educaţiei, în dosarul „Albumul”, în care a fost acuzat că a acordat unei firme, folosind documente false, un contract de servicii de tipărire de materiale de promovare.

În noiembrie 2020, Tribunalul Iaşi îl condamnase pe Adomniţei la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, însă la judecarea apelului CA Galaţi a dispus achitarea fostului ministru pe motiv că nu sunt probe care să ateste vinovăţia lui.

De condamnări au scăpat şi ceilalţi inculpaţi din dosar, pentru că faptele s-au prescris sau nu există probe.

Este vorba de Cristina Teodora Jinga, Carmen Irimescu, angajate ale Consiliului Judeţean Iaşi, şi Letiţia Popa, administratorul companiei Laser Co. Acestea primiseră pedepse cu executare la prima instanţă.

Soţia lui Cristian Adomniţei, Sabina Daniela Adomniţei, este judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti, fiind şi vicepreşedinte al acestei instanţe, potrivit news.ro.

De unde a început întreaga poveste

În noiembrie 2020, fostul preşedinte al CJ Iaşi liberalul Cristian Adomniţei a fost condamnat la trei ani şi două luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era acuzat că ar fi încercat să influenţeze un control de audit.

El a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de favorizare a făptuitorului şi fals intelectual. Procurorii DNA au invocat faptul că au descoperit unele nereguli legate de derularea unui contract semnat între Consiliul Judeţean şi o firmă care a executat materiale de promovare a judeţului Iaşi, în ceea ce a rămas cunoscut ulterior drept dosarul „Albumul.”

„Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea de către Adomniţei a unor acte de intimidare îndreptate împotriva auditorilor pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproşându-le modalitatea de efectuare a auditului, precum şi faptul că s-au deplasat la sediul firmei administrate de inculpata Popa fără aprobarea sa.

De asemenea, inculpatul a refuzat să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la frauda comisă, deşi i s-a adus la cunoştinţă, în mod detaliat, modalitatea de comitere a acesteia şi i s-a solicitat, în mod expres, acest lucru. În schimb, acesta a preferat să se implice activ în acoperirea cu acte false a faptelor comise”, menţiona DNA.

De asemenea, în martie 2015, Adomniţei a semnat un proces verbal, datat 11 februarie 2015, prin care atestă, în mod mincinos, că cele 948 albume au fost restituite de către CJ Iaşi societăţii respective, în vederea actualizării gratuite a acestora.

 

CITIȚI ȘI:

Ce discuta Cristian Adomniței cu angajații Serviciului de Audit al Consiliului Județean Iași. Referatul procurilor

Cristian Adomniței a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Iași de către prefect