Ce discuta Cristian Adomniței cu angajații Serviciului de Audit al Consiliului Județean Iași. Referatul procurilor

Ce discuta Cristian Adomniței cu angajații Serviciului de Audit al Consiliului Județean Iași. Referatul procurilor
Publicat: 08/05/2015, 17:16

Potrivit procurorilor anticorupție, pe 20 martie 2015, Serviciul de Audit din cadrul CJ i-a prezentat șefului instituției, Cristian Adomniței, „formularul de constatare și raportare a iregularităților” vizând contractul dintre CJ Iași și firma Laser CO SRL, document pe care Adomniței a refuzat să-l semneze, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Numitul Adomniței Cristian Mihai nu a avizat respectivul document, și nici nu a discutat nimic cu auditorii despre constatările din cuprinsul actului, timp de 10 zile, amânând să ia o decizie cu privire la avizare, tocmai pentru a câștiga, pe de o parte, timpul necesar falsificării documentelor, apte să creeze aparența că toate materialele de promovare fuseseră predate conform actelor ce atestau recepția, iar 948 de albume fuseseră restituite furnizorului pentru a fi actualizate gratuit, iar pe de altă parte, pentru a câștiga timpul necesar ca SC Laser Co SRL să execute respectivele albume”, arată procurorii.

Pe 30 martie 2015, președintele CJ Iași i-a convocat la o discuție pe cei trei auditori din cadrul CJ, respectiv Fănel Constantinescu, Ion Cătărău și Dumitru Calance, la aceeași discuție fiind chemate ulterior și Teodora Jinga și Carmen Irimescu, angajate ca șef serviciu în cadrul CJ Iași.

Procurorii DNA susțin că la ședința respectivă Adomniței ar fi sesizat că „auditorii erau determinați să nu cedeze” și că a început să-i umilească.

„Realizând că auditorii sunt determinați să nu cedeze și să meargă cu verificările până la capăt, a schimbat tactica de abordare a acestora, ajungând până la a-i umili (le-a cerut de patru ori să le „ducă ceai și cafea” numitelor Jinga și Irimescu, i-a intrebat dacă sunt „nebuni la cap”, reproșându-le faptul că au consemnat un asemenea prejudiciu) și a le solicita în mod expres să modifice conținutul actului, păstrându-i însă același număr. Discuția a fost înregistrată, iar din cuprinsul său rezultă explicit, fără putință de tăgadă, modul în care Adomniței Cristian Mihai și-a exercitat influența asupra auditorilor din subordinea sa directă, dând dovadă de o abilitate deosebită în a-i manipula pe aceștia, simulând interesul său de a se afla adevărul (pe care însă îl cunoștea cât se poate de bine)”, se mai arată în referatul procurorilor.

CONSTANTINESCU FĂNEL: Toate documentele care le au! Domnu’ președinte, care vin în susținere… să le prezinte, dom’le! Că nu se supără nimeni! Ați venit la audit și n-am primit vreun document, doamna…?

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Stai, dom’le, un pic! Că ele îți spun că n-ai avut… ordin de serviciu… Asta îți spun! Au și ele dreptate. De ce n-ați… făcut? (n.n. Acest aspect este pur si simplu neadevarat, nefiind necesar vreun alt ordin de serviciu, in afara celui initial).

CONSTANTINESCU FĂNEL: Pentru că v-am explicat – am discutat cu dumneavoastră, doamna JINGA! Eu am să vă mai explic încă o dată. Îmi permiteți domnu’ președinte două cuvinte să-i explic, da? Dacă eu am misiune la Achiziții, da? Și mă duc pe o pistă de audit… Poate să aibă legătură cu proiectele, cu contabilitate, cu magazia centrală… eu nu pot să fac șapte ordine de servici, doamna…!

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Ei, și puteți să faceți! Nu asta e problema! Vi le plătesc!

CONSTANTINESCU FĂNEL: Fac notificare, dacă… nu-i problemă!

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Dacă s-au aprobat două, se aprobă încă șapte! Nu-i nici o problemă!

JINGA CRISTINA TEODORA: Trebuia să veniți cu notificare ca și structură…atrasă. Noi eram structura atrasă.

CONSTANTINESCU FĂNEL: Da’ îi fac domnu’ președinte! Nu e problemă!
CĂTĂRĂU ION:… (neinteligibil ) din auditul financiar. Peste tot… legea 75….noi suntem pe legea 672. Nu există noțiunea de structură atrasă! Nu există așa ceva în auditul intern! Îmi pare rău! Eu am participat la…

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI:… Nu vreți să vă întâlniți să…. Dacă pe data de 14 vă întâlniți, tu arată-i…. toate…… Când veniți la mine, ne lămurim!
IRIMESCU CARMEN INGRID: … Ca să închidem tot scandalu’ ăsta…

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Nu, stai așa să zic! CARMEN, stai un pic! Eu am o altă problemă, nu ce…

CONSTANTINESCU FĂNEL: Spuneți, domnu’…

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Singura mea problemă este următoarea – au de făcut împreună cu ALINA POPA Târgul de tehnologie. Și au de făcut EXPO, la MILANO! Nu e glumă! Acela-i cel mai…..Adică în condițiile în care li se zaharisește de viață, nu mai fac nimic! Și nu mai merg că-s la…

CONSTANTINESCU FĂNEL: Noi ce tre’ să facem, dom’ președinte?

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Nu. Să le aduci ceai și cafea în fiecare zi!

CONSTANTINESCU FĂNEL: La audit puteți să beți un ceai când doriți dumneavoastră! Deci nu…

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Ați auzit ce am zis? Să le duceți ceai și cafea!

CONSTANTINESCU FĂNEL: Da’ de unde, dom’le?

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Vii la mine la birou. Iei cafeaua de aicea și le-o duci lor.

CONSTANTINESCU FĂNEL: Doar dacă luăm o șpagă… Domnu’ CĂTĂRĂU?

CĂTĂRĂU ION: Vreți să mă așez în genunchi la dumneavoastră să vă rog să avizați treaba aceasta că așa este bine?! Mă așez în genunchi!(…)

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Dacă începe auditul după 5 iulie, suntem fericiți ! Când vrei tu! Ca să scap de…

CONSTANTINESCU FĂNEL: După Paști începe!

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Nu, dom’le! Ele tre’ să muncească până pe 5 iulie la MILANO, nu înțelegi?!

CONSTANTINESCU FĂNEL: Lasă, dom’ președinte!

CĂTĂRĂU ION: Ne trebuie maxim o zi.

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Băi, hai, lămuriți-o azi și mai vorbim mâine!

CĂTĂRĂU ION: Îmi dă documentele azi sau mâine dimineață, când…

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Exact! Și mai vorbim mâine.

CĂTĂRĂU ION: La sfârșitul zilei noi le-am analizat. Și constatăm.

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Bineînțeles. Așa facem! Și reluăm discuția de la punctu’ ăsta.

CONSTANTINESCU FĂNEL: Și la documente puneți și sesizările care le-ați făcut, că vreau să le văd și eu! Asta așa, ca paranteză.

CĂTĂRĂU ION: …neinteligibil….că documentul care…..neinteligibil…

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Am înțeles. Îi dau drumu’ mâine! N-ai unde să spui altceva. Da’ vreau eu să mă lămuresc – voi să-mi spuneți – care e treaba cu intrările….

CĂTĂRĂU ION: Păi scrieți pe el «Legătura cu asta… pentru lămurire».

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Băi, nu pot să semnez. Că eu mă sperii de asta….

CĂTĂRĂU ION: Păi adăugați la avizare….

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Ce să adaug? Fac ce am făcut și pentru voi! Și v-am zis….

CĂTĂRĂU ION: Puneți o rezoluție! (…)

CONSTANTINESCU FĂNEL: Am înțeles domnu’ președinte. Am înțeles!

ADOMNIȚEI CRISTIAN MIHAI: Nu se poate ca după o activitate de 30 de ani… să aibă prejudiciu de două milioane șapte sute! Ești nebun?! Adică… n-ajungem la nimica! Deci evident, undeva… părerea mea… pe acest parcurs – o eroare de sistem… Nu se poate ca pentru trei miliarde cinci sute plătiți tu să nu fi primit materiale de două milioane șapte sute! Sunteți nebuni la cap?! Nu există așa ceva! Deci evident că undeva… Ei au spus „Bă, noi am luat din ce… ceeea ce am văzut” Ok! Poate mai sunt și alte hârtii pe care nu le-au văzut! Trebuie să le vadă și pe alea înainte de a spune că e un prejudiciu de două milioane șapte sute! Înțelegi? Asta este schema. Și, după ce ne lămurim și mai bine unii cu ceilalți, putem să purtăm o discuție și mai aproape de…

Șeful Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, reținut, joi seară, de DNA, este acuzat de favorizarea făptuitorului și fals intelectual, după ce le-ar fi ajutat pe Teodora Jinga și Carmen Irimescu, angajate ale CJ, în funcțiile de șef serviciu, să acopere nereguli privind un contract pentru tipărirea de materiale de promovare a județului.

Cristina Teodora Jinga, director executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, a fost reținută pentru abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată, și instigare la fals intelectual, in formă continuată, iar Carmen Ingrid Irimescu, șef Serviciu Proiecte și Parteneriate din Direcția Proiecte și Dezvoltare Durabilă tot din CJ a fost reținută pentru abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată, și complicitate la fals intelectual.

De asemenea, a fost reținută și Elena Letiția Popa, administrator al unei societăți comerciale, pentru instigare la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual, în formă continuată, și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Cristina Teodora Jinga, Carmen Ingrid Irimescu, Letiția Elena Popa și Cristian Adomniței vor fi prezentați, vineri, Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În 15 aprilie, procurorii DNA au făcut 21 de percheziții, dintre care 19 la Consiliul Județean Iași, în birourile unor directori ai Direcției Economice, Serviciului Financiar Contabil și Direcției Achiziții, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupție și fals, care ar fi fost comise în perioada 2013-2015.

La momentul desfășurării perchezițiilor, Cristian Adomniței nu se afla în țară, el fiind la Bruxelles, unde a participat la ședința plenară a Comitetului Regiunilor.

Cristian Adomniței, în vârstă de 40 de ani, este președinte al Consiliului Județean Iași din noiembrie 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață