Absența vitaminei D în organism poate declanșa apariția diabetului și a artritei

Redactor:
Gândul
Absența vitaminei D în organism poate declanșa apariția diabetului și a artritei
Vitamina D influențează peste 200 de gene, inclusiv cele asociate cu cancerul și cu bolile sistemului imunitar, precum scleroza în plăci, potrivit ultimelor descoperiri ale specialiștilor în domeniu

Vitamina D influențează peste 200 de gene, inclusiv celeasociate cu cancerul și cu bolile sistemului imunitar, precumscleroza în plăci, potrivit ultimelor descoperiri alespecialiștilor în domeniu, informează Reuters.
La nivel mondial, se estimează că un miliard de persoane prezintăcarențe de vitamina D, motiv pentru care oamenii de științăbritanici și canadieni spun că autoritățile în domeniu ar trebui săînceapă să recomande administrarea unor suplimente de vitamina Dpersoanelor vizate.

„Studiul nostru demonstrează într-un fel destul de dramaticinfluența largă pe care vitamina D o exercită asupra stării desănă-tate”, a declarat Andreas Heger, coordonatorul studiului, dela Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Vitamina D influențează ADN-ul uman prin intermediul unorstructuri numite „receptori de vitamina D”, care se conectează înlocuri specifice ale genomului uman. Cercetătorii au realizat ohartă a acestor locuri și au identificat peste 200 de geneinfluențate direct de acești receptori.

Carența de vitamina D este un cunoscut factor de risc pentrudeclanșarea rahitismului și stimu-lează declanșarea unor maladiiimunitare, precum scleroza în plăci, artrita reumatoidă și diabetulde tipul 1 sau anumite tipuri de cancer.

Deși nu a fost stabilită o doză zilnică optimă de vitamina D,ex-perții în domeniu recomandă o cantitate cuprinsă între 25 și 50de micrograme, iar uleiul din ficat de pește, ouăle, somonul șimacroul abundă în această vitamină.

Inchide