AT&T va cumpăra Time Warner cu 85,4 miliarde de dolari. Tranzactie aprobată

AT&T va cumpăra Time Warner cu 85,4 miliarde de dolari. Tranzactie aprobată
Publicat: 13/06/2018, 18:55
Actualizat: 04/07/2018, 13:08

Judecătorul Richard J.Leon de la Curtea Federală din Washington DC a considerat că nu există suficiente dovezi că achiziția Time Warner ar reduce opțiunile utilizatorilor și va crește tarifele serviciilor de internet și televiziune oferite pe viitor clienților. Potrivit analiștilor, decizia judecătorului constituie un precedent și va declanșa un val de fuziuni și achiziții, care va remodela piața media și de comunicații. Imediat după anunțul deciziei, acțiunile companiilor Time Warner, CBS și Viacom au crescut cu 3 procente la bursă, iar cele ale 21st Century Fox cu peste 7%.

Puteți citiAICIcele 172 de pagini în care judecătorul Leon își motiveaza decizia.

Șefii companiilor media din SUA salută hotărârea federală și consideră că singura variantă de supraviețuire în fața unor giganți ca Amazon sau Netflix, care au început să-și producă propriile filme, seriale și programe video, este o fuziune între companiile producătoare de conținut video și cele de distribuție. Deși dezamăgiți că procesul a durat un an și jumătate, reprezentanții AT&T se declară mulțumiți de sentință și anunță că vor finaliza achiziționarea companiei Time Warner într-o săptămână.

Tranzacția va pune la dispoziția clienților AT&T un vast portofoliu de programe și francize de filme. Time Warner deține posturile de televiziune CNN și HBO, drepturi de televizare ale multor competiții sportive, drepturile pentru „Game of Thrones” sau seria Harry Potter. La rândul lor, clienții Time Warner vor câștiga prin posibilitatea de a viziona programele preferate cu ajutorul dispozitivelor mobile. „Ne dorim ca toți clienții noștri să-și petreacă ziua privind filme sau programe video pe smartphone sau tablete,” a declarat la proces Randall Stevenson, CEO AT&T, citat de The New York Times.

Decizia judecătorului Richard J.Leon reprezintă un punct de referință, scrie site-ul axios.com. Plecând de la precedentul creat, în perioada următoare se așteaptă noi tranzacții de acest tip. Fuziunea dintre T-Mobile USA și Sprint ar putea genera un gigant cu o valoare de piață de 146 miliarde de dolari, în care se va integra și cotidianul The Washington Post. CVS Health și Aetna vor fuziona într-o companie care va valora 69 miliarde de dolari și va îmbina producția de medicamente și asigurările medicale. Rivalii lor de la Cigna vor încerca să le țină piept, cumpărând cu 52 miliarde de dolari Express Scripts. De asemenea, decizia va deschide calea pentru ca o parte din brandurile si studiourile 21 Century Fox să fie cumpărate de Comcast.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase