Călătorie spre centrul Pământului. 24 de națiuni declanșează o amplă operațiune de forare în adâncurile Terrei

Redactor:
Gândul
Visul omenirii de a călători spre centrul Pământului ar putea fi în aproximativ 10 ani mai aproape de realitate. Un consorțiu format din 24 de țări, în care rolul principal îl au SUA și Japonia, va începe, până în 2020, o amplă operațiune de foraj prin care speră să ajungă până la mantaua Terrei

Până în 2020, va începe o operațiune de forare în scoarțaPământului până la 10 Km adâncime, scrie National Geographic. Pânăacum, cea mai adâncă perforare a scoarței oceanice nu a depășit doikilometri. Forarea se va face , cel mai probabil, pe fundulOceanului Pacific, unde scoarța este mai subțire și se poate ajungepână la zona de discontinuitate Moho, granița dintre scoarța șimantaua Pământului. În zona Moho se formează cutremurele la mariadâncimi, explică oamenii de știință.

Operațiunea a fost anunțată de cercetătorii Damon Teagle de laInstitutul Național de Oceanografie din Southampton, MareaBritanie, și Benoit Ildefonse de la Universitatea Montpellier dinFranța. În aprilie, cel mai devreme, cercetătorii vor începe săcaute locul potrivit pentru demararea operațiunii, care se află,cel mai probabil, pe fundul Oceanului Pacific. Forarea de pe funduloceanului este preferabilă datorită faptului că scoarța marină estemai subțire, față de scoarța continentală, are doar 5 -10 kmgrosime, față de 30-60 km, cât măsoară aceasta din urmă. Adâncimeasubacvatică de la care se va perfora scoarța este de două ori maimare față de nivelul de la care s-a forat pe fundul oceanului pânăacum. Teagle a mai spus că operațiunea este finanțată de unconsorțiu format din 24 de țări, în care rolul principal estedeținut de SUA și Japonia.

Oamenii de știință speră să învețe cât mai mult despre formareaPământului, studiind rocile aflate la această adâncime, undedensitatea și temperatura sunt mai mari. Cercetătorii vorcăuta și urme de viață, unii microbi supraviețuind și latemperaturi de 120 de grade Celsius. Din punct de vedereștiințific, rocile aduse de la o asemenea adâncime ar valora la felde mult ca cele provenite de pe Lună, spun cercetătorii. În modnormal, acestea nu ajung la suprafață decât prin erupțiilevulcanice.

Încă din anii ’50 – ’60 s-a încercat o operațiune similară care aeșuat datorită costurilor mult prea mari și a lipsei mijloacelortehnologice. Astăzi, însă, tehnologia ne permite să forăm laadâncimi mai mari decât în trecut. Japonezii au deja un vasmaritim special echipat cu 10 Km de prăjini de foraj,informează National Geographic.

Structura internă a Pământului:

• Miezul sau nucleul Pământului – este constituitdintr-un amestec de fier și nichel cu temperaturi între 4.000 -5.000 de grade Celsius. Din cauza compoziției miezului, care esteconductor electric, prin mișcarea de rotație a planetei, nucleulgenerează câmpul magnetic al Pământului care ne protejează deradiațiile cosmice.

• Mantaua Pământului – este zona dintre miez șiscoarța Pământului și reprezintă o treime din masa planetei.Mantaua internă se întinde între adâncimea de 660 Km și 2.900 Km,având o temperatură de circa 2.000 de grade Celsius. Mantauaexternă se întinde spre suprafață până la granița cu scoarțaterestră.

• Scoarța Terestră – scoarța oceanică care are ceamai mică grosime dintre toate straturile terestre (5 – 10 Km) șicea continentală care este constituită din blocuri separate -continentele. Plăcile plutesc pe suprafața „asthenosferei” (parteasuperioară a mantalei Pământului, constituită din magmă vâscoasă).(Ioana Nicolescu)

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Câți bani câștigă cel mai bogat cioban din România. Averea colosală pe care i-a lăsat-o...
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Imagini cu Mihaela Rădulescu, de pe vremea când avea 30 de kg în plus! Cum...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
ȘOC! Ce a găsit o femeie din Argeș într-o parcare. Poliția i-a BĂTUT la ușă...
”Modelul suedez” ar putea fi aplicat în România. Ce măsuri șocante implică asta
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine sunt miliardarii necunoscuţi ai lumii. Au averi fabuloase, de care aproape nimeni nu ştie,...
×
Inchide