Cele 5 alimente care pot fi păstrate maximum 2 luni în congelator. Trucul pe care puțini îl cunosc

Publicat: 18/03/2022, 15:10
Actualizat: 18/03/2022, 15:25

Tot mai multă lume se gândește, în ultimul timp, cum să își facă provizii, pentru orice eventualitate. Dacă pastele, zahărul sau mălaiul pot fi depozitate în pungi, în debara, nu același lucru se poate face și cu legumele sau cu carnea. Congelarea este o soluție bună pentru păstra alimentele perisabile astfel încât să calitatea nutrienților să nu fie afectată.

Înainte de a băga alimentele în congelator trebuie, însă, să alegeți recipientele în care acestea vor fi ținute. Folosiți cu încredere pungi groase din polietilena, recipiente din aluminiu cu capac, cutii din plastic și carton cerat, conform efamilia.ro

Porționați carnea sau legumele în cantități mici, astfel încât să le folosiți în prepararea numărului de porții potrivit familiei dumneavoastră. De asemenea, acest lucru ajută și la decongelarea lor mai rapidă.

Nu bagați alimente fierbinți direct în congelator, așteptați până acestea se răcesc până la temperatura camerei. Apoi, etichetați-le menționând produsul din interior și data la care au fost introduse în congelator.

Sursa: Profimedia

Pâinea poate fi ținută în congelator cel mult o lună

Cozonacul, pâinea sau prăjiturile fără cremă pot fi băgate în congelator fără grijă. Dacă brioșele și cozonacii pot fi ținuți chiar și jumătate de an, nu același lucru se întâmplă și cu pâinea, care poate fi depozitată astfel cel mult o lună.

Tot cam șase luni puteți ține în congelator și produsele crude de patiserie sau plăcintele semipreparate.

Nu depozitați mai mult de două luni, la temperaturi scăzute, următoarele preparate: tocanele, caserolele pregătite la cuptor, pizza și sosurile pentru diferite feluri de mâncare din paste.

Sursa: Profimedia

Cum se procedează cu carnea

În privința cărnii, procedura de congelare diferă în funcție de tipul ei. În cazul în care aveți carne de vită sau de porc, porționați-o în bucăți potrivite unei mese și puneți-o în mai multe straturi de ambalaj, pentru a preveni deshidratarea ei în zone în care există un contact direct cu gheața.

Separați cotletele, costițele, antricoatele și hamburgerii, așezând între acestea foi de hârtie cerată și țineți-le în congelator cel mult un an.

În cazul cărnii de pasăre, puneți măruntaiele și carnea separat și spălați-o și uscați-o înainte de a o introduce în congelator. Măruntaiele consumați-le în cel mult șase luni, iar carnea, în cel mult nouă.

Când vine vorba despre pește, apelați la congelare doar dacă aveți carne foarte proaspătă și înlăturați intestinele și solzii dacă aveți în față păstrăv, macrou sau plătică.

Peștele poate fi păstrat sub formă congelată până la șase luni.

Sursa: Profimedia

Cum se procedează cu legumele și fructele

Pentru a păstra culoarea și gustul legumelor, trebuie să le bagați, înainte de a la introduce în congelator, în apă foarte fierbinte, preț de cel mult 5 minute. Apoi, treceți-le pe sub un jet de apă rece. Apoi, acestea pot fi depozitate astfel cel mult un an.

În cazul fructelor, există 3 metode de congelare: uscată, în zahăr și în sirop.

„Când sunt congelate uscat, fructele sunt mai întâi introduse în congelator neîmpachetate și fără a se atinge unele de altele, pe o tavă învelită în hârtie. După congelarea completă, se vor ambala într-o cutie sau într-o pungă și se vor introduce din nou în congelator. Această metodă este potrivită în cazul fructelor moi întregi, cum ar fi coacăzele negre, căpșunile, zmeura sau agrișele.

Congelarea în zahăr este o metodă adecvată fructelor suculente, de exemplu căpșune, zmeură și cireșe. La o jumătate de kilogram de fructe se folosesc 125 g de zahăr pudră, amestecând foarte bine fructele cu zahărul și împachetând totul apoi într-o cutie sau într-o pungă. Unor fructe precum cireșele trebuie să li se scoată sâmburii înainte de congelare.

Cea de-a treia variantă este de a congela fructele cu pulpa tare, ca de pildă piersicile și caisele, în sirop. Dizolvați 500 g de zahăr în 630 ml apă și puneți la rece siropul în frigider. Curățați de coajă fructele, tăiați-le în 2 și scoateți-le sâmburii, apoi turnați siropul peste fructe – circa 320 g de sirop la o jumătate de kilogram de fructe. Așezați sub capacul recipientului o bucată de hârtie cerată mototolită, pentru a împinge fructele în jos, sub nivelul siropului”, conform efamilia.ro.

Alimente ce nu se pretează congelării

Există câteva alimente de bucătărie care nu pot fi băgate la congelator. În primul rând, din această categorie fac parte ouăle, smântâna și maioneza.

De asemenea, nu este bine să congelați roșiile crude, castraveții, bananele și brânza cremoasă. Când le veți decongela nu vor mai fi bune pentru consum.

Nu în ultimul rând, nu băgați în congelator băuturi cu acid, fie că vorbim despre apă carbogazoasă, sucuri sau bere. Există riscul ca acestea să explodeze.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Când vine vara în România? Meteorologii au făcut anunțul
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Diabetul ar putea fi vindecat de un medicament anticancerigen
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Eliminare neașteptată la Survivor All Stars. Întros din exil, Zanni a mai făcut o victimă
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Ce spune Alexandru Rafila despre bacteria nosocomială luată de Florin Piersic de la o branulă
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Oamenii cred că Inteligența Artificială este „mai morală”, indică un studiu