Cold War, Border, Dogman, Girl și Happy as Lazzaro se bat pentru PREMIILE EFA. Gala Oscarurilor europene, pe 15 decembrie, la Sevilla

Cold War, Border, Dogman, Girl și Happy as Lazzaro se bat pentru PREMIILE EFA. Gala Oscarurilor europene, pe 15 decembrie, la Sevilla
Publicat: 10/11/2018, 19:07
Actualizat: 25/03/2019, 22:46

Nominalizările pentru cea de-a 31-a ediție a European Film Academy Awards au fost anunțate sâmbătă, la Sevilla. Cei peste 3.500 de membri ai academiei vor vota pentru câștigătorii care vor fi anunțați în decembrie în orașul spaniol.

Astfel, la premiul pentru cel mai bun film concurează anul acesta „Cold War”, de PaweÅ‚ Pawlikowski, „Border”, de Ali Abbasi, „Dogman”, de Matteo Garrone, „Girl”, de Lukas Dhont, și „Happy as Lazzaro”, de Alice Rohrwacher.

De asemenea, premiul pentru cel mai bun documentar va fi disputat de „A woman captured”, de Bernadett Tuza-Ritter, „Bergman – A year in a life”, de Jane Magnusson, „Of fathers and sons”, de Talal Derki, „The distant barking of dogs”, de Simon Lereng Wilmont, și „The silence of others”, de Almudena Carracedo și Robert Bahar.

Ali Abbasi, pentru „Border”, Matteo Garrone, pentru „Dogman”, Samuel Maoz, pentru „Foxtrot”, Pavel Pawlikowski, pentru „Cold War”, și Alice Rohrwacher, pentru „Happy as Lazzaro”, sunt nominalizați la premiul EFA pentru cel mai bun regizor.

Marie Bäumer („3 days in Quiberon”), Halldóra Geirharðsdóttir („Womn at war”), Joanna Kulig („Cold War”), Bárbara Lennie („Petra”), Eva Melander („Border”) și Alba Rohrwacher („Happy as Lazzaro”) au fost nominalizate la premiul pentru cea mai bună actriță europeană, în timp ce Jakob Cedergren („The Guilty”), Rupert Everett („The Happy Prince”), Marcello Fonte („Dogman”), Sverrir Gudnason („Borg/ Mcenroe”), Tomasz Kot („Coldwar”) și Victor Polster („Girl”) concurează pentru trofeul pentru cel mai bun actor european.

La premiul pentru cel mai bun scenariu au fost nominalizate filmele „Border”, „Dogman”, „The Guilty”, „Cold War” și „Happy as Lazzaro”,

Anterior, organizatorii au anunțat nominalizările pentru celelalte categorii de premii. Astfel, documentarul „Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon, a fost nominalizat la European University Film Award, un premiu înființat de Academia de Film Europeană (EFA) și de Filmfest Hamburg (Germania) cu scopul de a implica publicul tânăr și de a-i prezenta „spiritul cinema-ului european”. Celelalte pelicule nominalizate sunt „Foxtrot”, de Samuel Maoz, „Happy as Lazzaro”, de Alice Rohrwacher, „Styx”, de Wolfgang Fischer, și „U- July 22”, de Erik Poppe.

De asemenea, pelicula „Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not”, regizată de Adina Pintilie, a fost nominalizată, alături de alte cinci debuturi în lungmetraj – „Girl” (coproducție Belgia/ Olanda, în regia lui Lukas Dhont), „One Day/ Egy nap” (din Ungaria, de Zsófia Szilágyi), „Scary Mother/ Sashishi Deda” (Georgia/ Estonia, scris și regizat de Ana Urushadze), „The Guilty/ Den Skyldige” (Danemarca, de Gustav Möller), „Those Who Are Fine/ Dene Wos Guet Geit” (Elveția, de Cyril Schäublin) -, la European Discovery 2018 – Prix FIPRESCI.

Anul trecut, lungmetrajul suedez „The Square”, de Ruben Ostlund, a fost, cu șase trofee, marele câștigător la gala premiilor decernate de Academia Europeană (EFA), obținând, printre altele, distincțiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu și cel mai bun actor, Claes Bang.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase