Cum a ajutat CNA Realitatea Plus să intre în legalitate

Cum a  ajutat CNA Realitatea Plus să intre în legalitate
Publicat: 10/03/2015, 15:57

CNA a reanalizat, în ședința de marți, o solicitare a societății Geopol International – ai cărei asociați sunt Strategies-Research-Investments SRL – 99% (în această societate Cozmin Gușă deține 50%, iar Maricel Păcuraru – 50%) și Alexandra-Beatrice Păcuraru -1% – de acordare a deciziei de autorizare audiovizuală pentru televiziunea de știri Realitatea Plus.

A fost pentru a patra oară când CNA a luat în discuție acest subiect, după ce, pe 16 ianuarie 2015, Realitatea Plus a fost lansată pe satelit. La momentul respectiv, conținutul Realitatea Plus era diferit de cel difuzat de Realitatea TV, însă siglele celor două erau asemănătoare, după cum au declarat, pe 17 ianuarie, pentru MEDIAFAX surse din industria de telecomunicații. Potrivit legislației audiovizualului, era neapărat necesar ca televiziunea Realitatea Plus să înceapă să emită în această perioadă, în caz contrar, licența sa ar fi fost retrasă de CNA. Legea audiovizualului prevede că licența analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu începe difuzarea serviciului de programe, în condițiile stabilite prin licență, în termen de 12 luni de la obținerea licenței audiovizuale; Consiliul poate acorda două prelungiri succesive de câte 6 luni, în situații justificate.

Realitatea Plus – care are un acționariat asemănător cel cu al televiziunii de știri Realitatea TV – a primit licență audiovizuală de la CNA pe 17 ianuarie 2013. Potrivit proiectului prezentat în respectiva ședință a CNA, televiziunea de știri Realitatea Plus urma să emită în România, Republica Moldova și în țări din Balcanii de Vest, în urma unei investiții de 13 milioane de euro.

Însă, în ședința CNA din 17 februarie 2015, când Consiliul a luat în discuție pentru prima dată solicitarea Geopol International de acordare a deciziei de autorizare audiovizuală pentru Realitatea Plus, Consiliul a constatat că această televiziune funcționa în mod provizoriu, cu o structură de programe neaprobată de CNA și diferită de cea aprobată de Consiliu la licențierea acestei televiziuni, în 2013.

Potrivit informațiilor prezentate în ședința din 17 februarie a CNA, pentru ca Realitatea Plus să poată să emită era necesară autorizarea televiziunii de către Consiliu, fapt care implică inclusiv autorizarea studioului televiziunii. Însă, solicitarea de autorizare a Realitatea Plus a fost depusă la CNA (de Realitatea Media SA și nu de titularul de licență, care este Geopol International, n.r.) pe 13 ianuarie, în condițiile în care licența expira pe 17 ianuarie. De asemenea, potrivit prevederilor legislației audiovizualului, solicitarea trebuia depusă la CNA cu 15 zile înainte de începere a emisiei.

În acest context, Realitatea Plus a făcut la CNA o notificare de „funcționare provizorie”, iar televiziunea a început să funcționeze în mod provizoriu pe o grilă care nu este cea aprobată de Consiliu.

Reprezentanții departamentului de specialitate al CNA au efectuat la sediul declarat al Realitatea Plus și un control, în urma căruia au constatat toate aceste deficiențe, după cum s-a spus în ședința CNA din 17 februarie.

În urma mai multor întâlniri între reprezentanții Geopol International și membrii Consiliului, care s-au desfășurat în timpul ședințelor CNA din 19 februarie și 3 martie, reprezentanții Realitatea Plus au completat documentația depusă la CNA și au modificat grila de programe a televiziunii, intenția lor fiind aceea ca structura de programe să fie apropiată de cea care fusese aprobată de Consiliu în anul 2013, la acordarea licenței.

La ședința CNA de marți, în fața Consiliului a fost prezentă o delegație din partea Realitatea Plus. Aceasta a fost formată din Edward Pastia, care a spus în ședința CNA că este reprezentant al Geopol, deși, potrivit relatărilor din presă, el ocupă și funcția de director executiv al Realitatea TV. Alături de acesta s-au aflat la CNA Bianca Oanea, redactor-șef al Realitatea TV, și Alin Alexandrescu, director tehnic.

Edward Pastia a susținut în fața CNA că grila de programe a Realitatea Plus nu face parte din decizia de autorizare a televiziunii, potrivit legislației în vigoare.

Pastia a mai spus că Realitatea Plus a respectat „în mare” structura de programe aprobată de CNA la acordarea licenței acestei televiziuni. „Neavând decizia de autorizare (a Realitatea Plus, n.r.), noi nu putem să respectăm în detaliu (structura de programe aprobată de CNA, n.r.), mă refer la publicitate, la alte contracte comerciale (…) Potrivit legislației, întâi se dă decizia de autorizare (…) Așteptăm asta, apoi putem discuta conținutul grilei. Noi nu avem în cap să facem altceva decât ne-am propus”, a mai spus Edward Pastia.

Răspunzând unor întrebări adresate de membrul CNA Monica Gubernat referitoare la litigiul care ar viza marca „Realitatea Plus” – litigiu despre care este menționat într-o adresă transmisă Consiliului în august 2013, când a fost depus la Consiliu și un dosar de autorizare a televiziunii, diferit de cel depus în prezent -, Edward Pastia a spus că nu înțelege relevanța acestor chestionări.

„Dacă am venit cu un nou dosar înseamnă că totul este în regulă. Din câte știu, litigiile privind marca sunt rezolvate (…) Din punctul meu de vedere, nu este nicio problemă, nici juridică, nici de altă natură”, a spus Pastia.

Însă membrul CNA Valentin Jucan a susținut că, în timpul ședinței, Monica Gubernat „scoate din pălărie un iepuraș”, numai ca să-i țină în șah pe cei de la Realitatea Plus.

Pe de altă parte, membrul CNA Radu Călin Cristea l-a întrebat pe Edward Pastia dacă sunt adevărate informațiile vehiculate în zona media, conform cărora, în cazul intrării în faliment a Realitatea TV, operațiunile acesteia ar urma să se mute pe Realitatea Plus.

„Realitatea Plus ar fi un spațiu de deversare a părții bune a Realității TV, care în varianta ei – cu dificultăți financiare – ar rămâne zbătându-se în insolvență și apoi în faliment”, a spus Radu Călin Cristea.

Însă, Edward Pastia a spus că aceste zvonuri nu fac obiectul deciziei de autorizare a Realitatea Plus. „Ce înseamnă partea bună din Realitatea, la mine vă referiți? Nu face obiectul deciziei de autorizare niciun zvon (…) Nu lucrez cu zvonuri (…) Nu pot să comentez așa ceva”, a spus Pastia.

Însă Monica Gubernat a atras atenția că, în prezent, Realitatea Plus se află în situația încălcării articolului 57, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului, care prevede că „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu începe difuzarea serviciului de programe, în condițiile stabilite prin licență, în termen de 12 luni de la obținerea licenței audiovizuale; Consiliul poate acorda două prelungiri succesive de câte 6 luni în situații justificate”.

„În doi ani trebuia să intre în emisie în condițiile stabilite de licență. Dânșii au intrat?”, a întrebat Monica Gubernat, moment în care reprezentanții departamentelor de specialitate ale CNA au susținut că Realitatea Plus nu a intrat în emisie, ci a început să funcționeze provizoriu.

Însă membrul CNA Gabriel Tufeanu, cel care conduce ședința de marți a Consiliului, ca președinte, a spus că difuzarea poate să înceapă numai după ce o televiziune primește decizia de autorizare de la CNA.

Pe de altă parte, un reprezentant al CNA, care a efectuat un control la sediul din Floreasca, unde este studioul Realitatea Plus și cel al The Money Channel (o altă televiziune deținută de Realitatea Media SA, n.r.), și la sediul Willbrook, unde funcționează Realitatea TV, a prezentat situația constatată: „Ne-am deplasat la două sedii, în Floreasca, unde funcționează The Money Channel, și la Willbrook, unde funcționează Realitatea TV (…) În Floreasca era un studio cu 52 de metri pătrați, în această suprafață mai era un studio pe care și astăzi îl împart (cei de la Realitatea Plus, n.r.) cu The Money Channel (…) La Willbrook este un alt spațiu, în care le este realizat programul celor de la Realitatea Plus”.

Astfel, Monica Gubernat a spus că în acest caz se încalcă legislația audiovizualului, întrucât licența Realitatea Plus este „operată de un alt radiodifuzor (Realitatea Media SA, n.r.)”, fapt care impune CNA retragerea licenței Realitatea Plus.

Valentin Jucan a contrazis-o însă pe Monica Gubernat, precizând că nu scrie nicăieri în legislația audiovizualului că o televiziune nu poate să opereze un studio comun cu o altă televiziune.

Membrul CNA Lorand Turos a spus că este clar că Realitatea Plus nu își poate respecta proiectul inițial, din 2013, când a obținut licența de la CNA.

„Într-un studio de 52 de metri pătrați practic nu poate funcționa o televiziune cum este Realitatea Plus, în condiții normale. Clar se vede că nu este o entitate de sine stătătoare, ci e un mix între Realitatea TV și The Money Channel și totuși legea nu scrie care este minimum de spațiu unde trebuie să funcționeze. Pe noi trebuie să ne intereseze produsul final, cum se produce e o altă poveste (…) Nu cred că a fost în istoria CNA să se verifice toate microfoanele și aparatura unui radiodifuzor (…) Noi, Consiliul, suntem puși într-o situație foarte foarte dificilă, pentru că acum doi ani am votat și eu pentru acordarea acestei licențe. Atunci era vorba de o licență de satelit, o televiziune regională, care va fi un pionier în zonă, va difuza în mai multe țări, ceva foarte serios am văzut ca proiect. În doi ani de zile nu s-a întâmplat absolut nimic. Acest proiect de mare anvergură nu a existat și, cu câteva zile înaintea expirării ultimului termen, se vine cu o cerere de autorizare și cu o notificare și cumva să facem să pornim acest post (…) În aceste condiții, eu chiar nu cred că ei își pot îndeplini misiunea pe care și-au asumat-o acum doi ani. Era vorba de un post de știri, regional, foarte serios. În patru zile, pe 52 de metri pătrați, chiar nu știu cum se poate face acest lucru”, a spus Lorand Turos.

La rândul său, Valentin Jucan a spus că și mediul audiovizual s-a schimbat în cei doi ani care au trecut de la momentul în care Realitatea Plus a obținut licența.

„Da, se pare că proiectul prezentat acum doi ani de zile nu mai este cel prezentat acum, dar nici spațiul audiovizual nu mai e același, nici companiile nu mai sunt aceleași (…) Dar haideți să le dăm o șansă”, a spus Valentin Jucan.

„Șansa ar însemna pentru dânșii o nouă licență, conform realităților pe care le trăiesc. E evident că vechea licență nu o pot opera”, a spus, însă, Monica Gubernat, moment în care Jucan a acuzat-o că dorește să scape de acest proiect al Realitatea Plus.

După alte numeroase discuții în contradictoriu, CNA a decis să acorde decizia de autorizare Realitatea Plus, ceea ce implică faptul că de acum înainte această televiziune de știri intră în legalitate.

Decizia a fost adoptată cu numărul minim necesar de voturi „pentru” – exprimate de Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Laura Georgescu, președintele CNA, Monica Gubernat și Gabriel Tufeanu au votat „împotriva” acordării acestei decizii de autorizare, fapt care ar fi presupus închiderea emisiei Realitatea Plus.

Gabriel Tufeanu a spus, printre altele, că Realitatea Plus a început să emită în mod nelegal, întrucât nu obținuse decizia de autorizare de la CNA la data începerii difuzării de programe, în luna ianuarie. În acest sens, Tufeanu a invocat articolul 58, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Difuzarea serviciului de programe poate începe după obținerea deciziei de autorizare audiovizuală”.

La rândul său, Laura Georgescu a spus că, în conformitate cu articolul 57, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului, licența Realitatea Plus putea fi retrasă încă din 2013.

„Eu consider că nu numai că nu trebuia autorizat (Realitatea Plus, n.r.), dar cred că, în conformitate cu articolul 57, alineatul 1, litera a, această licență trebuia retrasă pentru că, în doi ani de zile, nu au început emisia conform condițiilor din licență (…) În iunie 2013, au depus dosar de autorizare complet, pe care, în august 2013, l-au întrerupt, cerând aplicarea articolului 57, alineatul 1, litera a (…) La împlinirea unui an de zile, dacă ar fi existat informări prezentate Consiliului, ar fi trebuit retrasă licența”, a spus Laura Georgescu.

Valentin Jucan și Lorand Turos au întrebat de ce au aflat abia în acel moment despre acest lucru. „Ni se sugerează că, de fapt, dinspre personalul tehnic (al CNA, n.r.) vine așa o urmă de ascunziș, că nu ne-au spus, că puteam să retragem licența acum un an”, a spus Jucan.

Laura Georgescu a spus că a aflat abia miercuri, la ora 16.00, de existența acestui dosar de autorizare din 2013 și că chiar reprezentanții Realitatea Plus au oprit la momentul respectiv procedura de autorizare. „Dosarul acesta a rămas fără niciun fel de răspuns, ceea ce trebuia să se întâmple”, a mai spus Georgescu.

La rândul său, membrul CNA Lorand Turos a spus că nu poate să lucreze într-un astfel de Consiliu.

La solicitarea membrilor CNA, Răzvan Frînculescu, șeful Biroului Licențe-Autorizări din Consiliu, a spus că „procedura a fost perfect legală”, iar Laura Georgescu ar fi cunoscut situația privind dosarul din 2013, iar, miercuri, aceasta ar fi cerut documentația în acest caz. Frînculescu a mai spus că cei de la Realitatea Plus „au avut intenție de autorizare, pe care nu au finalizat-o” și acest lucru nu s-a discutat în vreo ședință a CNA. Consiliul a discutat în schimb solicitările de prelungire a valabilității licenței cu două termene de șase luni, fapt care este de asemenea perfect legal.

Ulterior, membrii CNA au intrat în pauză, având în vedere că Lorand Turos ieșise din sala de ședințe și nu mai exista cvorumul necesar desfășurării ședinței. Pentru ca o ședință să se desfășoare este necesară prezența a minimum opt din cei 11 membri ai CNA.

Acționarii Realitatea Plus, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru (aflat în prezent în arest, după ce în noiembrie 2014 a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar privind polițele de asigurare pentru angajați, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro), sunt, prin intermediul societății Strategies-Research-Investments SRL, și acționarii majoritari ai societății Realitatea Media SA, care deține televiziunea de știri Realitatea TV și televiziunea de business The Money Channel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern