Mădălina Chițu
23.04.2012
Magazin

Cum te ajută mersul la plajă să nu te îmbolnăvești de diabet

Cum te ajută mersul la plajă să nu te îmbolnăvești de diabet
Persoanele care nu se expun deloc la soare riscă să dezvolte diabet, deoarece corpul lor nu produce vitamina D în cantitate suficientă

Persoanele care nu se expun deloc la soare riscă să dezvoltediabet, deoarece corpul lor nu produce vitamina D în cantitatesuficientă. Cercetarea, realizată de specialiștii de la Universityof Melbourne – Australia, arătă că persoanele care au o cantitatemai mare de vitamina D în organism sunt mai puțin predispuse sădezvolte diabetul de tip 2, informează Daily Mail.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 5. 200 de persoaneși ar putea juca un rol major în combaterea unei afecțiuni care areo incidență tot mai mare în ultimii ani.

Exercițiile fizice și dieta echilibrată pot ajuta în prevenireadiabetului chiar dacă studiul sugerează că lipsa expunerii la soarear putea fi de asemenea un factor care contribuie la dezvoltareaafecțiunii.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce le-aufăcut voluntarilor analize de sânge și au stabilit că, pentrufiecare 25 de nanomoli de vitamina D suplimentari într-un litru desânge, șansele de a dezvolta diabet se reduc cu 24%.

CITEȘTE ȘI:Gena care te menține suplu,responsabilă de apariția bolilor cardiovasculare și a diabetului detip 2

„Este dificil să subevaluăm importanța acestui fapt”, spune dr.Ken Sikaris, coordonatorul cercetării. Potrivit specialistului,persoanele care au mai puțin de 50 de nanomoli de vitamina D pelitru de sânge prezintă un deficit. Dacă se stabilește o asocierecompletă între vitamina D și posibilitatea de a face diabet,persoanele din grupele de risc ar putea lua suplimente alimentarecare să le reducă șansa de a face boala.

În plus, lipsa expunerii la soare și cantitatea insuficientă devitamina D sunt responsabile pentru 600.000 de cazuri de cancercare apar anual.

CITEȘTE ȘI:Grapefruitul ar putea tratadiabetul

„Nu ne putem baza pe concluziile unui singur studiu. Cercetărileviitoare vor stabili dacă persoanele cu diabet de tip 2 potbeneficia de suplimente de vitamina D. Între timp, se recomandămenținerea unei greutăți normale printr-o dietă sănătoasă șipracticarea de exerciții fizice care să reducă riscul dezvoltăriibolii”, spune dr. Victoria King, de la Asociația de Diabetologiedin Marea Britanie.

Inchide