De ce plâng oamenii când ascultă o anumită melodie

De ce plâng oamenii când ascultă o anumită melodie
Publicat: 08/12/2015, 09:47
Actualizat: 13/10/2016, 02:41

Articolul științific dezvăluie, astfel, că preferințele muzicale ale oamenilor sunt corelate cu trei mari tipare de gândire. Empaticii (de Tip E) sunt puternic interesați de gândurile și emoțiile persoanelor care îi înconjoară. Sistematizatorii (de Tip S) sunt atrași în special de ceea ce înseamnă sisteme și reguli care guvernează lumea în care trăiesc. Cea de-a treia tipologie este cea a Echilibraților (de Tip B) și îi include pe acei oameni care se situează la jumătatea distanței dintre empatie și sistematizare.

Cercetările realizate în ultimul deceniu au dovedit că 95% din populația Globului poate fi încadrată în una dintre aceste trei grupe și că această clasificare este într-o corelație extrem de strânsă cu personalitatea și comportamentul uman. De exemplu, poziționarea într-o anumită categorie poate să sugereze dacă cineva este înclinat să studieze mai îndeaproape științele exacte sau, dimpotrivă, pe cele umaniste. Mai mult, însă, aceste categorii sunt în strânsă legătură și cu preferințele muzicale.

Muzica reflectă tipare de gândire

Studiul realizat la Universitatea Cambridge a scos la iveală faptul că oamenii încadrați în categoria Empaticilor preferă muzica lentă, profundă, care transmite mesaje de tristețe sau melancolie și care îndeamnă la meditație, precum cele emanate de baladele rock, de unele piese R&B sau jazz, cum ar fi, de pildă, melodia Come Away With Me cântată de Norah Jones ori Hallelujah, în interpretarea lui Jeff Buckely.

Pe de altă parte, Sistematizatorii preferă ritmuri mai intense, precum cele care transpar din rockul pur, muzica punk sau heavy metal. De asemenea, această categorie preferă și genurile clasice de mare profunzime intelectuală și complexitate compozițională, precum Etude Opus 65 no. 3 de Alexander Scriabin.

Cea de-a treia categorie, Echilibrații de tip B au fost definiți drept persoane deschise la nou care agreează melodii dintr-o gamă mult mai variată de genuri.

Extrovertiții – cei mai talentați oameni

Într-un alt studiu care a fost realizat de curând de cercetătorii britanici, se demonstrează că trăsăturile de personalitate ale oamenilor pot să dea lămuriri și asupra abilităților pe care le au aceștia în materie de muzică, indiferent dacă știu sau nu să cânte la un instrument. S-a descoperit că, dincolo de pregătirea muzicală, următorul factor care influențează modul în care oamenii se raportează la muzică este reprezentat de caracteristicile personale.

Oamenii care au demonstrat un grad înalt de deschidere și viziuni largi au fost cei care s-au dovedit a fi plini de imaginație, cu o gamă variată de interese pe toate planurile și dispuși să analizeze noi moduri de a gândi și a încerca să realizeze schimbări în mediul în care trăiesc. La polul opus se situează introvertiții, cei care sunt mult mai ancorați în rutina proprie, preferă lucrurile cunoscute, cele cu care sunt deja obișnuiți și tind să se ghideze după valori mult mai convenționale.

O descoperire interesantă se referă la extrovertiți, la cei care, în mod normal, sunt extrem de vorbăreți, asertivi și în căutarea experiențelor palpitante. Studiul a dovedit că oamenii care se încadrează în această tipologie au, de obicei, un talent remarcabil în ceea ce privește muzica. Rezultatele ar putea fi aplicate și la persoanele care nu au un contact puternic cu zona artistică, însemnând că acești oameni au un potențial foarte mare în materie de performanță vocală sau instrumentală, dar el este latent, indivizii neavând conștiința faptului că acesta există.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului