Semnale radio MISTERIOASE detectate la 1,5 miliarde de ani lumină. Posibile comunicări EXTRATERESTRE

Semnale radio MISTERIOASE detectate la 1,5 miliarde de ani lumină. Posibile comunicări EXTRATERESTRE
Oamenii de știință susțin că ar putea fi virba despre ciocnirea a două stele neutronice sau poate chiar prezența unei nave spațiale. Mai multe unde radio misterioase, care provin dintr-o galaxie aflată la aproximativ 1,5 miliarde de ani lumină de Terra, au fost recepționate de un telescop din Canada. Vezi de ce consideră astronomii că ar fi vorba despre o descoperire majoră.
Astronomii au anunțat că deși originea exactă și natura semnalelor reprezintă încă o necunoscută, se știe că acestea vin din aceeași sursă, iar faptul că multe sunt „repetitive” reprezintă un fenomen neobișnuit, relatează BBC
 
Potrivit oamenilor de știință, Observatorul CHIME, din British Columbia Okanagan Valley, a captat 13 semnale radio pe unde scurte, unul dintre acestea fiind ieșit din comun, deoarece se repetă și vine din aceeași sursă. Este vorba despre o galaxie aflată la aproximativ 1,5 miliarde de ani lumină depărtare de Pământ.

Deși nu este o premieră, descoperirea este catalogată ca fiind una majoră. Până acum a mai fost înregistrat un singur „eveniment” similar, dar de către un alt telescop.

„Faptul că mai există un altul (semnal, n.red.) arată că ar putea exista mai multe. Și, cu mai multe ‘repetitive’ și mai multe surse la dispoziție, am putea să înțelegem aceste puzzle-uri cosmice. De unde vin  (semnalele, n.red.) și care este cauza lor”, a declarat astrofizicianul Ingrid Stairs, de la Universitatea British Columbia.

Descoperirea adâncește misterul

Descoperirea adâncește misterul privind acest fenomen, dar oferă și o potențială oportunitate de a înțelege sursa semnalelor dintr-o galaxie situată la miliarde de ani lumină de Terra, potrivit The Independent.

Semnalele radio repetate ar putea avea multe surse, de la stele care au explodat la comunicare extraterestră. Însă, până acum, cercetătorii nu au reușit să afle originea fenomenului. Semnalele durează doar o milisecundă, dar sunt transmise cu aceeași cantitate de energie produsă de Soare în 12 luni.

Cercetătorii spun că unul dintre semnale s-a repetat de șase ori, aparent din același loc. Din cele aproximativ 60 de semnale radio detectate până în prezent, numai unul s-a repetat, până la cel detectat recent.

Noua descoperire aparține cercetătorilor care se ocupă de proiectul Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment din British Columbia, Canada. Rezultatele studiului lor au fost publicate în revista Nature.

 

Cercetătorii spun că fenomenul arată că, dincolo de Terra, există „o populație substanțială” de semnale radio repetate. Cele două seturi detectate până în prezent le vor permite să stabilească diferențele dintre cele care se repetă și cele singulare, sursele acestora, dar și să observe viitoare semnale radio.

„Oricare este sursa acestor unde radio, este interesant de văzut cât de mare este aria de frecvențe pe care le poate produce. În unele modele sursa nu poate produce nimic sub o anumită frecvență”, mai spun cercetătorii.

Din cele 13 semnale radio care au fost detectate în decurs de numai trei săptămâni, cel puțin șapte au fost înregistrate la frecvența de 400 MHz, cea mai joasă observată până în prezent.

Specialiștii spun că ar putea exista și mai multe semnale radio, dar la frecvențe mult prea joase pentru a fi detectate.

 

Inchide