STUDIU. Ouă ochiuri sau cerealele integrale? Care este cea mai bună variantă pentru micul dejun

STUDIU. Ouă ochiuri sau cerealele integrale? Care este cea mai bună variantă pentru micul dejun
Publicat: 13/05/2012, 09:20
Actualizat: 14/05/2012, 08:33

Ouăle ochiuri mâncate la micul dejun asigură senzația de sațietate până la ora prânzului, spre deosebire de cerealele integrale care nu pot inhiba senzanția de foame pe o perioadă atât de lungă. La această concluzie a ajuns un grup de cercetători americani, care susțin că oul ochi este cel mai sățios mic dejun.

Pentru a ajunge la această concluzie, 20 de voluntari au mâncat timp de o săptămână două ouă ochiuri sau omletă, după care și-au schimbat meniul primul mese al zilei, optând pentru un bol de lapte cu cereale integrale.

Specialiștii au menționat că ambele variante de mic dejun conțineau același număr de kilocalorii, aceeași cantitate de cabohidrați, proteine și grăsimi, informează cotidianul britanic Daily Mail.

La ora prânzului voluntarii au fost întrebați cât de foame le este și apoi au fost lăsați să mănânce după pofta inimii. Pe timpul mesei savanții de la Universitatea de stat din Louisiana, i-au urmărit pe subiecții implicați în cercetare pentru a vedea care sunt opțiunile lor alimentare pentru masa de prânz și cât de mult pot mânca.

Rezultatele au arătat că în perioada în care voluntarii aveau un mic dejun bazat pe ouă nu aveau tendința de a mânca foarte mult, așa cum s-a întâmplat în perioada în care mâncau de dimineața un bol de lapte cu cereale integrale.

Astfel, oamenii de știință au concluzionat că ouăle ochiuri sau făcute omletă reprezintă micul dejun ideal, atunci când vrem să slăbim sau vrem să nu ne îngrășăm.

Potrivit savanților americani, calitatea proteinelor este extrem de importantă atunci când servim micul dejun, deoarece acestea asigură o senzație de sațietate pe o perioadă de timp mai mare. Ouăle, spre deosebire de cerealele integrale, conțin proteine de înaltă calitate. Specialiștii menționează că o proteină de origine animală, așa cum se găsești în ou, este net superioară unei proteine de origine vegetală, așa cum se găsește în cerealele integrale.

Dr. Nikhil Dhurandhar, care a tratat de-a lungul carierei sale peste 10.000 de persoane obeze și care nu a fost implicat în studiu, spune că a observat de-a lungul activității sale că atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus nu este așa de simplu să mănânci mai puțin și să faci mai multe exerciții fizice. Potrivit specialistului, pentru a mânca mai puțin trebuie să ne alegem alimente care să ne asigure o senzație de sațietate pe o perioadă mai mare de timp. „Oul nu are puteri magice. Nu arde grăsimile, dar te ajută să mănânci mai puțin deoarece acesta păstrează senzația de sațietate pe o perioadă lungă de timp”, precizează medicul.

Specialiștii în nutriție spun că cei mai mulți dintre noi fugim de ou, deoarece gălbenușul conține mult colesterol, însă acesta nu determină creșterea colesterolului sanguin la persoanele sănătoase. Cei care au trigliceridele și colesterolul crescut ar fi bine să nu mănânce mai mult de un ou pe zi. În plus, afirmația conform căreia persoanele care au fost bolnave de hepatită trebuie să evite acest aliment este complet nefondată, în schimb oul fiert tare poate provoca indigestie la persoanele cu probleme biliare, spun nutriționiștii.

Medicii menționează că oul poate conține salmonella, în special cel de rață sau de gâscă. Astfel, femeile însărcinate, copiii și bătrânii trebuie să mănânce ouă bine făcute, deoarece căldura omoară salmonella.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului