Malnutriție acută în rândul copiilor din România. „Sunt familii în care adulții nu vor să muncească pentru hrana copiilor”

Malnutriție acută în rândul copiilor din România. Sunt familii în care adulții nu vor să muncească pentru hrana copiilor
Publicat: 18/06/2014, 21:17
Actualizat: 29/07/2014, 17:20

Studiul „Bunăstarea copiilor din mediul rural”, prezentat miercuri, arată că mai puțin de o treime dintre familiile cu copii sub cinci ani (28 la sută) reușesc să le asigure trei mese pe zi, suplimentate de gustări, în care se regăsesc alimente diverse care să acopere necesitățile nutriționale specifice vârstei, deși raportul de evaluare a eficienței intervențiilor incluse în programele naționale privind nutriția copiilor sub doi ani indica, în 2010, că o treime din copiii sub un an la nivel național aveau o dietă minim diversificată.

„Autoritățile locale intervievate apreciază că numai sărăcia îi determină pe unii părinți să își priveze copiii de la o alimentație corespunzătoare necesară dezvoltării lor. Ei afirmă că, în limita fondurilor disponibile, încearcă să sprijine cele mai sărace familii din comunitate cu alimente de bază, dar subliniază că sunt și familii în care nici unul din membrii adulți ai familiei nu vor să muncească pentru a-și acoperi necesarul de hrană pentru copii. (…) Dincolo de cazurile dramatice, prezentate în mass-media, cercetarea a constatat că există deficite importante staturo-ponderale și staturale în rândul copiilor cu vârste sub cinci ani, care indică malnutriție acută, în două județe (Cluj și Vaslui), respectiv malnutriție cronică în județul Vaslui și care necesită intervenție imediată”, se arată în studiu.

Cercetarea a fost realizată în mediul rural în județele Cluj, Dolj, Ialomița, Vâlcea și Vaslui, pe un eșantion de 966 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani, cei mici fiind evaluați din perspectiva indicatorilor antropometrici de creștere, respectiv greutate pentru talie (înălțime) și talie (înălțime) pentru vârstă.

„Prevalența greutății mici pentru talie sub -2 SD reflectă o malnutriție acută (instalată recent) ca urmare a unor practici nutriționale incorecte sau a hranei insuficiente sau o stare de boală care determină o nutriție necorespunzătoare a copilului și care poate fi corectată. Copilul nu mai ia în greutate sau începe să piardă din greutate comparativ cu copiii de talia și vârsta lui. Din analiza rezultatelor a reieșit o prevalență a greutății mici pentru talie (ponderea copiilor sub -2 SD) de 5,9 la sută pe eșantionul studiat, cu valori semnificativ mai mari pentru comunitățile rurale din județele Cluj (8,9 la sută) și Vaslui (7,3 la sută)”, se mai menționează în aceeași cercetare.

Prevalența taliei mici pentru vârstă de sub -2 SD este cel mai bun indicator al malnutriției cronice. Copilul cu un deficit nutrițional pe termen lung crește insuficient în înălțime față de copiii de aceeași vârstă. Deficitul este asociat unui aport cronic insuficient de proteine, micronutrienți și energie, practici nutriționale inadecvate și adesea asociate cu sărăcia, care au ca efecte secundare îmbolnăviri sau infecții frecvente. Dacă acest deficit nu se recuperează în primii doi ani de viață, el va avea un impact pe termen lung asupra sănătății, dezvoltării cognitive și a productivității economice a copilului și ulterior a individului.

World Vision precizează că, potrivit UNICEF, prevalența greutății mici pentru talie peste cinci la sută presupune intervenție.
Date mai puțin îngrijorătoare s-au înregistrat în județele Dolj (3,8 la sută), Vâlcea (2,6 la sută) și Ialomița (cinci la sută).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”