A MURIT ION LUCIAN

Redactor:
Mihai Schiau
A MURIT ION LUCIAN
Actorul Ion Lucian a murit, în această seară, la Spitalul de Urgență Floreasca.

Actorul Ion Lucian a murit, sâmbătă seară, la Spitalul de Urgență Floreasca. El fusese internat în cursul acestei luni, cu suspiciunea de anemie și bronhopneumonie.

Actorul a murit în jurul orei 20. Informația a fost confirmată pentru gândul de surse medicale, precum și de soția acestuia, Aura Lucian.

Actorul a mai fost internat tot la Spitalul Floreasca în 2010, după ce i s-a făcut rău pe scenă. Atunci a fost stabilizat și externat după câteva zile.

Ion Lucian, actor de teatru, regizor, scenarist și dramaturg, s-a născut pe 22 aprilie 1924, în București. A absolvit Academia regală de teatru și muzică din București, în 1945.

La 18 ani, juca pe scena Teatrului Național din București, apoi, din 1945 până în 1947, a fost angajat al Teatrului de Operetă Alhambra. La Teatrul Municipal București (actualul Teatru Bulandra) a jucat în perioadele 1947 – 1952 și 1956 – 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat în 1952, pentru ca mai târziu să devină actorul Teatrului de Comedie (1960 – 1964; 1972 – 1990).

Fondator și director (1964 – 1972) al Teatrului pentru Copii „Ion Creangă” și al Teatrului Excelsior din București (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru și Film (1952 – 1956), iar între 1998 și 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitală.

De-a lungul carierei, a fost invitat în calitate de actor și regizor în Italia, Belgia, Franța, Japonia, Canada, SUA. Dintre aceste realizări de succes pot fi amintite piese de Eugen Ionescu, o piesă proprie dedicată copiilor, „Cocoșelul neascultător”, montate la teatre din Paris, Caen, Rennes (Franța), Montreal (Canada), Bruxelles (Belgia). A tradus piese de Moliere, Eugene Labiche, Georges Feydeau și a publicat volumele „Le petit coq” (1975), „Fantezii pe teme umoristice” (1998) și „Steluțe de umor” (2002).

Din filmografia sa pot fi amintite „Două lumi și o dragoste” (1947), „Viața învinge” (1951), „Gelozia bat-o vina” (1954), „Doi vecini” (1958), „D’ale carnavalului” (1958), „Titanic vals” (1964), „Mofturi 1900” (1964), „Doctor fără voie’ (1976), „Roșia de un kilogram” (1979), „Rămășagul” (1984), „Medalia de onoare” (2009).

În stagiunea 2010-2011, Ion Lucian a jucat la Teatrul Național în piesa „Comedia Roșie”, în regia lui Alexandru Tocilescu, iar din 2002 ținea capul de afiș la Teatrul de Comedie în „…escu”, de Tudor Mușatescu.

În 1973 a fost numit membru în Asociația Scriitorilor Francezi de Teatru și Muzică, cu sediul la Paris, în Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret, cu sediul la Paris, iar în 2001, al Clubului Diplomației Culturale. A fost numit, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A primit distincția de Artist Emerit în 1954, premiul UNITER pentru întreaga carieră în 2001 și premiul național UNITER pentru întreaga cariera dedicată tânărului public (2002). Ion Lucian a fost numit, totodată, Societar de Onoare al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, cumul cu Excelsior (din 2002).

A primit titlul de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare (Franța, 2004), o încununare a activității sale remarcabile desfășurată în spațiul francofon. A fost distins cu Ordinul Muncii Clasa I și II, Ordinul Meritul Cultural Clasa I, Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler. De asemenea, la ediția 2007 a Festivalului Comediei Românești, i-a fost acordat premiul de excelență.

Pe 4 mai 2011, a fost inaugurat în prezența directorului Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior din București, una dintre săli purtând chiar numele marelui actor, care a luptat pentru deschiderea acestei instituții de cultură.

Filmografie:
– „Două lumi și o dragoste” (1947)
– „Viața învinge” (1951)
– „Gelozia bat-o vina” (1954)
– „Alarmă în munți” (1955)
– „Afacerea Protar” (1956)
– „Doi vecini” (1958)
– „Alos Ați greșit numărul” (1958)
– „D-ale carnavalului” (1958)
– „Mofturi 1900” (1964)
– „Titanic vals” (1964)
– „Doctor fără voie” (1976)
– „Roșia de un kilogram” (1979)
– „Rămășagul” (1984)

Volume:
– „Fantezii pe teme umoristice” (1998)
– „Steluțe de umor” (2002)


Inchide