Băsescu atacă dur Comisia Europeană și-l amenință pe Barroso cu un contraraport. Parlamentul, chemat din vacanță pentru ANI

Redactor:
Liliana Ruse
Băsescu atacă dur Comisia Europeană  și-l amenință pe Barroso cu un contraraport. Parlamentul, chemat din vacanță pentru ANI
Într-o conferință de presă de o oră și jumătate ținută la Palatul Cotroceni, Băsescu a făcut lectura raportului și a comentat părțile cele mai importante.

El a sugerat că extinderea raportului comisiei și în domeniicare nu au legătură cu Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV),precum achizițiile publice, ridică semne de întrebare asupraintenției Comisiei de a interfera și în problema aderării laSpațiul Schengen. Șeful statului a mai spus că Guvernul va întocmiun raport, trimis tuturor statelor din UE, cu succesele șieșecurile României și că l-a informat deja pe președintele Barrosode acest lucru. Întrebat dacă acest lucru nu va irita cancelariileeuropene, Băsescu a răspuns tăios: „Asta e viața!”.

Ca să închidă gura CE, președintele a anunțat că va convocaParlamentul la începutul lunii august, pentru a adopta Legea ANI,și două alte proiecte care să reducă durata proceselor în justiție.Către final, Băsescu a mai dat o lovitură raportului, spunând călegea ANI, care „a alertat Comisia”, nu are nici măcar o formădefinitivă.

Obligația „de sânge” față de frațiimoldoveni

Tot pe un ton iritat, Băsescu a respins și criticile apărute înpresa vest-europeană cu privire la cetățenia română acordată cularghețe moldovenilor: „Vreun guvern, vreun șef de stat, vreunParlament a manifestat îngrijorare? (…) Să n-aibă grijă, cămoldovenii care primesc cetățenie stau în cea mai mare parte înRomânia. În UE sunt 1 milion de moldoveni care lucrează ilegal.Poate îi ajută cineva să se legalizeze. Noi avem o obligație desânge să îi sprijinim. Dacă tot sunt în UE și lucrează, cumDumnezeu nu-i obeservăm când lucrează la negru, dar îi observămcând vin legal?!”.

Într-o conferință de presă de o oră și jumătate ținută laPalatul Cotroceni, Băsescu a făcut lectura raportului și a comentatpărțile cele mai importante. Tonul președintelui a fost moderat șibinevoitor față de CE la început, declarându-se de acord cuaprecierile pozitive ale oficialilor europeni față de ParchetulGeneral, DNA, Direcția Generală Anticorupție din MAI, ANI șiParlament (pentru adoptarea celor patru coduri, penal, civil și deproceduri).

Băsescu a fost pe aceeași lungime de undă cu Comisia Europeanăși în ceea ce privește „aprecierile în-doielnice sau negative” fațăde Înalta Curte de Casație și Justiție, CSM și Senat, acesta dinurmă „pentru modul cum a schilodit Legea ANI”.

Cum influențează Curtea Constituțională prețul lacarne

Președintele a atacat din nou Curtea Constituțională, pentru maimulte decizii, unele care nu aveau legătură directă cu raportul.”Mă întreb dacă nu cumva toate celelalte instituții își vor pierdecredibilitatea având în vedere că mult prea multe decizii aleCurții care au avut efecte în relațiile internaționale, dar și înceea ce privește diminuarea efectelor crizei economice”, a spusBăsescu, enumerând hotărârile referitoare la ANI, CNSAS, pensiilejudecătorilor și pachetul de măsuri prin care se tăiau pensiile șisalariile și s-a întrebat în al cui interes politic s-au luataceste decizii.

Pe lista președintelui, dar și a CE, se află și o decizie aCurții cu privire la funcționarea Departamentului de LuptăAntifraudă (DLAF), instituție care verifică derularea programelorcu fonduri europene. Băsescu a spus că, din cele 211 proiecteSAPARD, 62 sunt suspecte de fraudare, iar pentru 17 s-au cerutbanii înapoi. „Vizau industria cărnii și producția de ouă. Suntbăieții aceia veseli care vin mereu la TV și ne anunță cum crescprețurile dacă bate vântul dintr-o parte”, a adăugatpreședintele.

„Exagerările” din raport. Directive pentruParlament

Ce l-a scos din sărite pe Băsescu a fost mențiunea din raportconform cărei România nu și-a respectat angajamentele față de UE.”Criticile la adresa ANI au centrat întreaga evaluare a comisiei peacest aspect, afectându-i vizibil justețea și echilibrul. De laincidentul ANI, să arunci o tentă profund negativă, mi se pare oexagerare și nu suntem pregătiți s-o acceptăm. Progresele șinerealizările trebuie privite așa cum sunt, fără să avem tentațiaca pentru un incident să avem formulări de genul «România încalcăangajamentele pentru aderare». O astfel de formulare einadmisibilă”, a spus președintele.

Citește mai departe în pagina următoare

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Armata a ieșit în stradă. Numărul infectaților a crescut alarmant
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide