• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Băsescu vrea republică semiprezidențială „coerentă” și a chemat partidele să-și spună părerea

Băsescu vrea republică semiprezidențială „coerentă” și a chemat partidele să-și spună părerea
Consultările pe tema modificării Constituției, convocate de președintele Traian Băsescu pentru astăzi, la Palatul Cotroceni, au prins partidele nepregătite, singura formațiune cu un punct de vedere unitar fiind UDMR.

Consultările pe tema modificării Constituției, convocate depreședintele Traian Băsescu pentru astăzi, la Palatul Cotroceni, auprins partidele nepregătite, singura formațiune cu un punct devedere unitar fiind UDMR. PD-L, PSD și PNL au încă dezbateriinterne pe tema schimbărilor care ar trebui operate în legeafundamentală. Din declarațiile publice de până acum, va fi extremde dificilă strângerea unei majorități parlamentare de două treimi,necesare pentru amendarea Constituției. Totuși, există o majoritatesimplă pentru două amendamente care nu-i sunt pe plac lui Băsescu:menținerea Parlamentului bicameral și transformarea României înrepublică parlamentară, în care șeful statului are doar rol dereprezentare a țării și este ales de Legislativ. PSD, UDMR și PNLau susținut aceste modificări, cărora PD-L li se opune.

Reprezentanții Președinției spun că Traian Băsescu vrea săasculte, la consultările de astăzi, punctele de vedere alepartidelor și să afle care sunt demersurile legislative pentrupunerea în practică a rezultatului referendumului de anul trecut,care a obținut o majoritate pentru Parlamentul unicameral șireducerea la 300 a numărului de senatori și deputați. De celalaltăparte, liderii opoziției susțin că pe Băsescu nu-l intereseazăConstituția, ci urmărește să acopere cu teme-parazit dezbatereapublică despre situația economică.

Ce propun partidele

• PD-L insistă pentru republicasemiprezidențială, în care președintele are atribuții executive, săprezideze ședințele de Guvern și să dizolve Parlamentul. Totuși,referendumul din noiembrie provoacă dispute în partidul deguvernământ. Europarlamentarul Cristian Preda s-a declarat unpartizan al bicameralismului, spunând că alegătorii n-au știut binece votează la referendum. El a fost mustrat public de către ValeriuStoica, vicele PD-L cerându-i să respecte linia partidului.Democrat-liberalii vor și redesenarea administrativă a României,dar nu s-a stabilit încă dacă va fi vorba de 10 sau 15 regiuni.

• PSD vrea, mai nou, republică parlamentară,astfel încât șeful statului să nu mai fie ales direct, ci de cătreo adunare formată din membrii Parlamentului și dintr-un număr egalde electori, desemnați de Consiliile județene, după modelul german.Vor fi menținute ambele Camere, dar cu atribuții diferite. Șefulstatului ar urma să răspundă pentru infracțiunile de drept comun,iar Camera Deputaților și Senatul să poată decide, în ședințăcomună, suspendarea din funcție a șefului statului, cu votulmajorității acestora, până la soluționarea definitivă a cauzeipenale. Parlamentarii care migrează de la un partid la altul îșivor pierde mandatul.

• PNL își păstrează opțiunea pentru republicăparlamentară și bicameralism. Fostul ministru al Justiției TudorChiuariu a propus desființarea funcției de președinte, darpropunerea sa nu a fost încă asumată de partid.

• UDMR este de acord cu republica parlamentară,deși liderul Marko Bela admite că „opinia publică nu ar acceptaaceastă soluție acum”. Udemeriștii resping Parlamentul unicameralși propun ca Senatul să devină un reprezentant al regiunilor iarCamera să fie eminamente politică. Uniunea cere și eliminarea dinConstituție a sintagmei de „stat național”, ca fiinddepășită.

Ce vrea Băsescu

Președintele și-a exprimat preferințele la începutul anuluitrecut, când a fost prezentat raportul comisiei prezidențialepentru modificarea Constituției. Băsescu vrea, printre altele, unregim semiprezidențial „coerent”, Parlament unicameral, împărțireaRomâniei în 9 – 12 județe, introducerea referendumului obligatoriu(Parlamentul este obligat să adopte o lege dacă a fost votată decetățeni) și regândirea rolului și structurii CSM. O propunereformulată de Băsescu a trecut neobservată în campanie, dar foarteprobabil ea va provoca scandal: președintele ar vrea să fiemediator de facto între puterile statului, rol care revine acumCurții Constituționale.

Inchide