De unde mai taie Boc: „Din Poliție, Armată, Jandarmerie nu poți…” Premierul se bazează pe pensionarii care „ies din sistem”

De unde mai taie Boc: „Din Poliție, Armată, Jandarmerie nu poți…” Premierul se bazează pe pensionarii care „ies din sistem”
Multe zâmbete, trei miniștri întârziați și o serie de avertismente pentru tot Cabinetul.

Multe zâmbete, trei miniștri întârziați și o serie deavertismente pentru tot Cabinetul. Sub aceste auspicii a începutședința de miercuri a Guvernului la care a fost invitatpreședintele Traian Băsescu pentru a discuta cu membriiExecutivului, după cum s-a exprimat premierul Emil Boc, „teme decompetența proprie a președintelui României, precum și teme,competențe, partajate între Guvern și Președinție”. Mai exact, s-autrecut în revistă, dar fără a se da detalii de față cureprezentanții mass-media, aderarea României la Spațiul Schengen,evoluțiile sectoarelor economice îngrijorătoare ale unor state UE,dar și spinosul caz de la Piatra Neamț, ce a pus pe jar, înultimele zile, Ministerul de Interne.

Cum vede șeful statului că ne pândește”derapajul”

Șeful statului a ținut să le explice miniștrilor că se impuneaplicarea unei politici de stopare a creșterii datorieiguvernamentale în România, creionându-le contextul economic dinspațiul comunitar: Europa este încă în criză și se prefigurează”intrarea în derapaj” și a altor state din cauza datoriilorguvernamentale. „Veți vedea că se prefigurează intrarea în derapajși a altor state, ceea ce trebuie să fie un semnal de alarmă.Suntem în plină criză a datoriilor guvernamentale din aceste țăriși aici va trebui să stabilim politici de stopare a creșteriidatoriei guvernamentale în România dacă vrem să prefigurăm optimistviitorul”, a spus Băsescu.
•Astfel, acontinuat președintele, „aș vrea să discutăm câteva probleme extremde sensibile din acordul cu FMI și aici ca subiecte mi se parprioritare arieratele din Sănătate, arieratele către societățilecomerciale, compensarea TVA – pentru că face parte din procesul dereducere a arieratelor în economie”. El a apreciat că ultimeleevoluții legate de Irlanda – după ceea ce a existat în Grecia – șialte potențiale riscuri de stabilitate la adresa monedei europenesunt de natură să afecteze și România.
Șeful statului a declarat că vrea „în mod special” să pună îndiscuție relația Guvernului României cu cei de la ComisiaEuropeană, evitând să detalieze tema.

Cu ce ofertă salarială pentru 2011 s-a dus Boc laparlamentarii Coaliției

•Cu câtevaore înainte de a-l primi pe șeful statului la Palatul Victoria,premierul Boc i-a adunat pe parlamentarii puterii pentru a-i anunțacă Legea salarizării unice nu va avea niciun efect anul viitor,urmând a deveni funcțională abia în 2012. „Legea salarizării intrăîn vigoare în 2011, dar aplicarea grilei de salarizare va mai dura,vor fi date anual legi de aplicare”, a fost confirmarea dată deliderul minorităților naționale, deputatul Varujan Pambuccian,citat de Mediafax.
• Ceea cenu înseamnă însă că și aprobarea respectivului act normativ va fiamânată, legea care va stabili noile venituri pentru bugetari fiindprogramată spre asumare săptămâna viitoare.
• Cu altecuvinte, soarta imediată a angajaților de la stat nu va fi legatăde noua lege, a cărei adoptare înseamnă în primul rând un punctbifat al acordului cu FMI. Căci, în timp ce a dat noii grile răgazde un an, Emil Boc a anunțat și procentul majorărilor salariale cevor fi aplicate peste o lună și jumătate. Presat de către deputațiiși senatorii UDMR și UNPR care ar fi vrut o creștere diferențiată aveniturilor bugetarilor (25% în cazul lefurilor mai mici de o miede lei, respectiv 12% în cazul lefurilor ce depășesc 1.000 de lei),Boc a fost nevoit să explice că nu poate evita un procent fix fărăsă aibă de-a face cu un nou conflict constituțional.
•Concluzia:toate salariile, indiferent de valoarea acestora, vor fi majoratede la 1 ianuarie 2011 cu 15%, o posibilă compensare pentru cei cuvenituri lunare mai mici de 1.000 de lei urmând a lua forma unorbonuri de masă sau a mai multor facilități. Cât privește salariulminim pe economie pe care se va baza bugetul de anul viitor, acestava fi de 670 de lei, valoare de compromis între cele două praguridiscutate în ultima săptămână de Guvern: 650, respectiv 690 delei.
• „Amprezentat variantele la care lucrăm la Legea salarizării unitare.Am cules informații, recomandări, propuneri pe care parlamentariiCoaliției le-au făcut, le vom avea în vedere în dezbaterile înGuvern, urmând ca, după finalizare, imediat, să discutăm cupartenerii externi, astfel încât să intrăm în graficul anunțat șiLegea salarizării să fie pe masa Parlamentului”, a fost anunțuloficial făcut de Emil Boc, la finalul dezbaterii dinParlament.
Întrebat de un parlamentar câți bugetari ar trebui dați afarăpentru ca restul să se poată întoarce la salariile de dinainteatăierii cu 25 la sută, Emil Boc a răspuns: „Aș vrea să știu și eude unde (pot fi dați afară, n.r.) Din Justiție nu poți, din Armatănu poți, din Poliție nu poți, din Jandarmerie nu poți, aici suntdeja 800.000. Disponibilizările însă vor continua la anul… și dinÎnvățământ, prin aplicarea Legii Educației, pensionarii vor fi unuldin șapte care vor ieși din sistem…”

Concluzia zilei vine pe un ton de glumă de laCotroceni

Discuțiile liderilor Coaliției cu propriii parlamentari seprefiguraseră a fi tensionate. Sau cel puțin așa preconizapreședintele. La începutul ședinței de Guvern, care a fostîntârziată cu 15 minute pentru că unii miniștri nu ajunseseră laPalatul Victoria, Traian Băsescu s-a amuzat pe seamavicepremierului Marko Bela, dar și a premierului Emil Boc. „Măașteptam să ieșiți mai boțiți (…) de la (…)”, i s-a adresatrâzând președintele liderului UDMR. „Dar vă văd fresh”, a continuatrâzând cu poftă șeful statului, probabil referindu-se la întâlnireade la Parlament.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide