DEPARTAMENTUL DE STAT al SUA: România este o rută semnificativă de tranzit al drogurilor din Afganistan către Vest. Starea POLIȚIEI ROMÂNE, prin ochii SUA

DEPARTAMENTUL DE STAT al SUA: România este o rută semnificativă de tranzit al drogurilor din Afganistan către Vest. Starea POLIȚIEI ROMÂNE, prin ochii SUA
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 16/10/2014, 04:00

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind strategia de control internațional al drogurilor pe 2012 arată că România este o țară semnificativă de tranzit pe ruta Balcanică de Nord, între Afganistan și Europa Centrală și de Vest, pentru droguri precum opiu, morfină, heroină și precursori chimici pentru fabricarea drogurilor.

Administrația americană amintește în raportul său că cea mai mare captură de cocaină din toată Europa, în 2009, a avut loc în portul Constanța – peste două tone. În ce privește cocaina, România este un punct secundar de intrare a drogului în Europa, din cauza coastei maritime lungi de la Marea Neagră și a portului Constanța, care se află în ape adânci.

Departamentul de stat al SUA despre Poliția Română: „Duc lipsă de echipamente de protecție a forțelor”

Autoritățile antidrog românești lucrează strâns cu cele americane, dar din cauza crizei economice, resursele sunt limitate.

„Poliția Română a trebuit să întindă de resursele disponibile și de operațiuni și a pierdut ocazional teren, din cauza lipsei de resurse. Forțele românești de poliție au reușit să strângă câteva echipamente tehnice, însă duc lipsă de echipamente de protecție a forțelor. Amenințările cu tăierea salariilor și concediile fără plată forțate, provocate de criza economică au avut un impact negativ asupra stării de spirit din întreg aparatul bugetar. În ciuda acestor obstacole, autoritățile antidrog românești au continuat să colaboreze cu partenerii americani și regionali în operațiuni și proiecte comune”, scriu americanii.

Departamentul de Stat SUA trece în revistă câteva operațiuni antidrog de succes din România: capturarea unui transport de lemn din Bolivia, care conținea cocaină, anchetarea unei grupări de traficanți de droguri din Nigeria, DTO, care opera din București, cu ramificații în Grecia, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud și Marea Britanie.

„Corupția și ineficiența judiciară rămân probleme serioase pentru Guvernul României”

Prin adăugarea pe lista substanțelor interzise a 36 de noi produse chimice, Poliția Română a reușit să distrugă două laboratoare de droguri sintetice, primele de acest gen din România.

„Corupția și ineficiența judiciară rămân probleme serioase pentru Guvernul României. Condamnările pentru multe infracțiuni, inclusiv cele legate de droguri, sunt dificil de obținut, iar aproximativ 50% dintre cei condamnați nu-și servesc condamnările întregi”, mai arată raportul.

În 2011, procurorii DIICOT au confiscat droguri în valoare de 15 milioane de euro, conform bilanțului instituției. În urma infracțiunilor anchetate, ei au pus sechestre asigurătoare pe 158 de imobile, 257 de autoturisme, 14,25 kilograme de aur, 1 milion de euro, 1 milion de dolari și 781 milioane de lei.

Poliția Română a anihilat 245 de grupări care se ocupau cu traficul de droguri, în 2011. În colaborare cu DIICOT, Poliția a confiscat 496,52 kilograme de droguri (dintre care 204,09 kg droguri de mare risc, 292,42 kg droguri de risc) și 21.084 de pastile.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Cât costă o ședință la psiholog în România. Tot mai mulți români au început să...
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 5 cele mai bune mașini pentru șoferii începători. Care sunt criteriile importante
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Motivul pentru care testamentul prințului Philip va fi ținut secret timp de 90 de ani
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Trucurile geniale care îți curăță scaunele din plastic. Acum e super simplu să le faci...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
Șoc TOTAL la Casa Regală. Prințul Philip a produs surpriza
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....